Ρωσία: Χωρίς καθυστέρηση η πώληση τμήματος της Yukos

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου πτωχεύσεων στο Χιούστον των ΗΠΑ
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2004 09:57

ΚΑΝΟΝΙΚΑ στη διαδικασία πώλησης του κυρίου τμήματος παραγωγής, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της χώρας, OAO Yukos Oil Co., θα προχωρήσει η Ρωσία, παρά την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής των τραπεζών, αλλά και της OAO Gazprom, στον πλειστηριασμό, που έχει οριστεί για τις 19 Δεκεμβρίου, μετά από την απόφαση του δικαστηρίου πτωχεύσεων στο Χιούστον των ΗΠΑ.

«Δεν νομίζω να υπάρξει καθυστέρηση στην πώληση», ανέφερε ο Sergei Oganesyan, επικεφαλής της Federal Energy Agency της Ρωσίας, σε σημερινή του συνέντευξη στη Μόσχα, συμπληρώνοντας: «Η εταιρεία χρωστά φόρους στη Ρωσία και η χώρα έχει το δικαίωμα να πάρει ό,τι της ανήδει. Εάν υπάρξουν άλλοι ενδιαφερόμενοι κατά τον πλειστηριασμό, το τμήμα της εταιρείας θα πουληθεί».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου πτωχεύσεων στο Χιούστον, Letitia Clark, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής των τραπεζών στην πώληση για 10 ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank AG και της JPMorgan Chase & Co. Η απόφαση της Clark δεν ταυτίζεται με αυτήν της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει τον πλειστηριασμό του μεγαλυτέρου τμήματος παραγωγής της Yukos.

«Κανείς δεν ανέστειλε την απόφαση της πώλησης του OAO Yuganskneftegaz», δήλωσε, ο Αlexander Komarov, υπεύθυνος Τύπου του Federal Property Fund της Ρωσίας, σε τηλεφωνική συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Ζούμε στη Ρωσία και κάτω από τη νομοθεσία της χώρας και οποιαδήποτε απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ δεν μπορεί να έχει καμμία απολύτως επίδραση, στην απόφαση πώλησης του Yuganskneftegaz.

Η εταιρεία, κατέθεσε αίτηση αυτήν την εβδομάδα για την υπαγωγή της στο άρθρο 11 περί πτωχεύσεων στις ΗΠΑ, ζητώντας προστασία από το δικαστήριο με το να εμποδίσει την πώληση του τμήματός της OAO Yuganskneftegaz, το οποίο αντλεί το 60% του συνολικού πετρελαίου που παράγει.

Ο εκπρόσωπος της Yukos, Mike Lake, είπε, ότι ενώ οι νόμοι θα επιτρέπουν στη Ρωσία να προχωρήσει σε πλειστηριασμό στις 19 Δεκεμβρίου, οι τράπεζες και τα άλλα απαιτούμενα μέρη δεν θα μπορούν.

«Εάν οι τράπεζες συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν θα υπάρχει καμμία απολύτως χρηματοδότηση», είπε ο Lake σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Αυτό, είναι το πρώτο βήμα».

Ο πλειστηριασμός έχει στόχο την άντληση κεφαλαίων για την κάλυψη χρεών από φόρους ύψους 22 δισ. δολ., μετά από ένα ολόκληρο έτος απαιτήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας, κατά 30 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα