Market Beat: Σήμερα αποφασίζουν οι θεσμικοί το πρόσημο της εβδομαδιαίας μεταβολής

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 10:11
UPD:10:26
REUTERS/BEAWIHARTA

Η διόρθωση λόγω πρόσκρουσης σε ισχυρή οροφή ήταν αναμενόμενη. Αλλά επειδή συνέπεσε με τη μετατροπή των επενδυτικών κριτηρίων σε παγκόσμια κλίμακα, δεν συνεχίστηκε χθες, παρά μόνο με τη διατήρηση των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο επιλεκτικά. Επιλεκτικά ωστόσο, καταγράφηκε και αγοραστικό ενδιαφέρον για ορισμένους τίτλους και συνεπώς το αποτέλεσμα ως σήμερα θα χαρακτηριζόταν ως συσσώρευση μια ανάσα κάτω από την οροφή του 25άρη για το τρέχον έτος που σχηματίστηκε τον Μάιο.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η παρουσία θεσμικών που δεν θεωρούν τα τρέχοντα επίπεδα ακριβά, φάνηκε χθες από την επιτυχία της προσπάθειας να ανακτήσουν πλήρως ορισμένοι τίτλοι τις απώλειες που σχημάτισαν οι ομαδικές ισχυρές πιέσεις της Τετάρτης. Οι traders των παραγώγων προβλέπουν για σήμερα πτώση στον 25άρη και η στήλη εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 50% πιθανότητες να επιβεβαιωθούν, με βάση την στατιστική ανάλυση και τις συνήθειες της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο.  

Αν κάνουμε μια πρόχειρη επιμέτρηση των μεταβολών που σχηματίστηκαν στις 4 συνεδριάσεις της εβδομάδας θα διαπιστώσουμε πως μετά τη μεγάλη πτώση της Τετάρτης οι τρεις ανοδικές άφησαν κέρδη στους βασικούς δείκτες της τάξης του +1%. Άξιο αναφοράς το φαινόμενο ο FTSEM να ενισχύεται σε 4 μέρες 4% από τα κέρδη της ΕΥΡΩΒ +29,3% και ΑΤΤ +8,1%.  

Συνεπώς η δυναμική της τρέχουσας εβδομάδας έχει πάρει τη μορφή της αφομοίωσης των τιμών στη ζώνη ακριβώς κάτω από την σκληρή οροφή του 25άρη για το 2013. Αν απουσίαζαν οι «νέοι» θεσμικοί του β εξαμήνου θα ήταν δύσκολη η υπέρβασή της. Αλλά,  όταν ακόμα και οι πιο δύσκολοι στο να αισιοδοξήσουν αναλυτές παραδέχονται την αλλαγή στο φρόνημα των συναλλασσόμενων συνολικά, η στήλη ανησυχεί επειδή δεν ανησυχεί σοβαρά κανείς. Καλό ΣΚ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

Ευρώπη


Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  με τα ισχυρά αποτελέσματα κερδοφορίας και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την Κίνα, να ενισχύουν την επενδυτική εμπιστοσύνη, παρά τα νέα στοιχεία για την Ευρωζώνη, που έδειξαν επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με κέρδη 0,42% λόγω των ισχυρών κερδών από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,58%, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,68%, ο δείκτης CAC 40  κατέγραψε κέρδη 0,35%, ενώ στο +0,89% και στο +1,28% έκλεισαν ο ισπανικός ΙΒΕΧ και ο ιταλικός FTSE MIB, αντίστοιχα.

Το δεδομένο πως ο δείκτης PMI της HSBC για την Κίνα, σημείωσε αύξηση στο 50,9 από 50,2 τον προηγούμενο μήνα, χάρη στην δυναμική αύξηση των νέων παραγγελιών  προκάλεσε θετικές προσδοκίες για τις εταιρίες πρώτης ποιότητας μετάλλων στην ευρωζώνη. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη, σημείωσε απρόσμενη επιβράδυνση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, με τον σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις  51,5 μονάδες, από 52,2 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Daimler σημείωσαν άνοδο 3,34% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα κερδοφορίας γ’ τριμήνου.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρείας στον κόσμο από άποψη πωλήσεων, της WPP, έκλεισαν με άνοδο 0,91% μετά την ανακοίνωση της αύξησης κατά 5% στην οργανική ανάπτυξη, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μετοχές της ελβετικής ΑΒΒ σημείωσαν ράλι 4,96% μετά την ανακοίνωση της αύξησης στην κερδοφορία του γ’ τριμήνου κατά 10%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε 2,81%, μετά τα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, γεγονός το οποίο οδήγησε και στην υποβάθμιση της τιμής-στόχου της μετοχής της τράπεζας, από τους διεθνείς οίκους. Τα αποτελέσματα από τις σκανδιναβικές τράπεζες DNB και SEB και η αύξηση των οικονομικών τους μεγεθών , συνέβαλλαν εν μέρει στο να φύγει ευκολότερα από το μυαλό των επενδυτών η αδυναμία της Credit Suisse.

Οι μετοχές της σουηδικής Ericsson σημείωσαν βουτιά της τάξης του 5,34%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας που έδειξαν πτώση στα οργανικά κέρδη γ’ τριμήνου και σημαντική μείωση των πωλήσεων.

ΗΠΑ

Οι μετοχές των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά την Πέμπτη  συνεχίζοντας την πρόσφατη ανοδική τάση της αγοράς, καθώς οι προσδοκίες για μια σταθερή χαλαρή νομισματική πολιτική στο ορατό μέλλον, αντισταθμίσανε μια παρτίδα ανακοινώσεων κερδών και οικονομικών δεδομένων με μικτή εικόνα.

Ο S&P 500 οδηγήθηκε σε τροχιά για τη δέκατη ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες 12 συνεδρίες, μια ανοδική κίνηση που διατηρείται σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες πως η Federal Reserve θα συνεχίσει την πυροδότηση της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία συντήρησε για μεγάλο μέρος του έτους την αγορά μετοχών και την οικονομία. Ο S&P έκλεισε σε επίπεδα που αντιστοιχούν στο ρεκόρ βίου του την Τρίτη.

Η προοπτική της συνέχισης της ροής εύκολου χρήματος ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει το δεδομένο ότι τα κέρδη τρίτου τρίμηνου χαρακτηρίζονται από αδύναμες προοπτικές για ορισμένες εταιρίες και χλιαρή αύξηση των εσόδων. Ένα άλλο σημάδι ότι η οικονομία δεν τρέχει με τις μηχανές σε πλήρη ανάπτυξη, ήταν πως οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο στην τελευταία εβδομάδα. Η δε προκαταρκτική ανάγνωση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Μεταποίησης flash PMI της Markit, αυξήθηκε αυτό το μήνα με τον βραδύτερο ρυθμό σε ένα χρόνο και η εργοστασιακή παραγωγή υποχώρησε για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009.

Οι αιτήσεις  νέων επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 12.000 στις 350.000 την περασμένη εβδομάδα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,4% τον Αύγουστο, Αυτό που θέλουν λοιπόν οι αγορές, είναι στοιχεία που συνεχίζουν να μην δίνουν ορατότητα, καθώς εάν η Fed δεν δει ξεκάθαρη βελτίωση στην οικονομία, δεν πρόκειται να προχωρήσει στην μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, και αυτό ακριβώς είναι που ανεβάζει τα χρηματιστήρια.

Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές της Home Depot Inc/The και της Visa Inc, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές  της  AT&T Inc και της  Verizon Communication.

O δείκτης Dow Jones ^DJI+0,62%  ενισχύθηκε με κέρδη 0.62%  στις 15,509.20 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο  0.33% στις 1,752.07 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,56% έκλεισε με κέρδη 0.56% στις 3,928.96 μονάδες.
 
Τεχνική ανάλυση

Θα  μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως εξυπνάδα όσων θέλουν να ξεφορτωθούν μετοχές το να εμφανίσουν μια μετρημένη άνοδο, αμέσως μετά από μια άγρια πτώση. Μια ψύχραιμη εκτίμηση όμως, οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι επαγγελματίες πραγματοποιούν αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους και αυτό υπογραμμίζει η ποικιλία των επιπτώσεων των συνεδριάσεων της εβδομάδας που προηγήθηκαν της σημερινής και τελευταίας της πρώτης εβδομάδας με κυρίαρχες σειρές στα προϊόντα του 25άρη τις σειρές Νοεμβρίου.

Οι τράπεζες του 25άρη, παρά τις πιέσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη,  με τον 25άρη στο +1%, έχουν τις ακόλουθες μεταβολές για το τετραήμερο: ΑΛΦΑ +0,60% στα 0,666 ευρώ, ΕΤΕ +2% στα 4,15 ευρώ και ΠΕΙΡ +5% στα 1,67.  

Ωστόσο, καλύτερες επιδόσεις σε 4 συνεδρίες έχουν οι ΒΙΟΧΚ +19,1%, ΕΥΠΡΟ +14,5%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,3%, και ΦΦΓΚΡΠ ΜΥΤΙΛ +5,8%.

Αδυναμία στην αντιμετώπιση των πιέσεων της εβδομάδας εμφάνισαν οι ΤΙΤΚ ΟΤΕ με μεταβολή -2% ΜΠΕΛΑ -2,5%, ΟΛΠ -3%, Αλλά την μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι ΟΠΑΠ -6%, ΜΟΗ -4,9%, ΕΧΑΕ -4%.

Αν παρατηρηθούν οι μεταβολές στο τελευταίο διήμερο γίνεται σαφές πως αλλάζουν οι τάσεις που ίσχυαν επί εβδομάδες σε κάποιες από τις πλέον δημοφιλείς μετοχές και πιθανά τώρα να πάρει διαστάσεις μια διόρθωση που αρχικά φάνηκε ανώδυνη.

Στο Χ.Α.

Η επιστροφή των αγοραστών κυρίως στα blue chips, όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ+4,93% και ο ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+4,56% άλλαξαν την εικόνα της αγοράς στο φινάλε  με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ανεβάσει ταχύτητα και να κλείσει πάνω από τις 1.170 μονάδες, παρά τους πωλητές που έδωσαν το «παρών» κυρίως στη μετοχή της Εθνικής.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας και τις 1.174,41 μονάδες με άνοδο 1,56%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 112,5 εκατ. ευρώ με τον όγκο στα 61 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,92%, ενώ 1,53% ήταν τα κέρδη για τον FTSE Large Cap, και κατά 1,14% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE Mid Cap.

Oι ρευστοποιήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην μετοχή της Εθνικής, αν και προς την λήξη της συνεδρίασης και στη δημοπρασία η εικόνα βελτιώθηκε, με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση 4,60%. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,45% υποχώρησε 0,45%, ενώ στο -0,6% έκλεισε η Πειραιώς και με κέρδη 0,76% και 0,68% έκλεισαν  Eurobank και Attica Bank. ΑΤΤ+0,68%

Εκτός των τραπεζών, η εικόνα του FTSE Large Cap ήταν εξαιρετικά θετική, και έγινε ακόμα καλύτερη στο φινάλε της συνεδρίασης, με σημαντικά κέρδη να καταγράφουν Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+6,70% +6,70%, Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ+6,45%6,45%, MIG +5,73%, EΛΠE +5,36%, ΔEH +4,93%, OΠΑΠ +4,56% και Τέρνα Ενεργειακή +4,32%.

Πτωτικά, εκτός από τις τράπεζες, από τα blue chips, έκλεισαν μόνο η ΕΥΔΑΠ-1,51% με απώλειες 1,51% και ο ΟΛΠ με πτώση 0,59%.

Το σημαντικό στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ότι το Χ.Α κατάφερε και κατοχύρωσε τις 1.170 μονάδες και σημείωσε σημαντική άνοδο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις συνέχισης της χθεσινής τάσης της μεγάλης διόρθωσης, γεγονός που βοηθά στο να μην αναιρεθεί η ανοδική τάση προς την περιοχή των 1.180 και 1.200 μονάδων, που είναι και η πρόσφατη κορυφή, αν και το ράλι του τελευταίου διαστήματος έχει φέρει αρκετές μετοχές σε όχι και τόσο ελκυστικά επίπεδα πλέον.

Σήμερα

Ένα ισχυρότερο γιεν προκάλεσε πιέσεις στις ιαπωνικές μετοχές, ενώ το δολάριο είναι καρφωμένο σε χαμηλό δύο ετών σχεδόν, έναντι του ευρώ, λόγω των προσδοκιών, ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει την πολιτική νομισματικών μέτρων τόνωσης στο 2014. Οι ελπίδες αυτές μετριάζονται, ωστόσο, από τη συνεχιζόμενες ανησυχίες για αυστηρότερη πολιτική στην Κίνα αναφορικά με την κυκλοφορία μετρητών, που οδηγεί σε μονόπλευρα και επιλεκτικά ράλι στις αγορές της Ασίας. Η ινδονησιακή ρουπία ενισχύθηκε περισσότερο από 1,5% κόντρα στο αδύναμο δολάριο, αλλά το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε.

Το χρηματιστήριο της Κορέας υποχώρησε καθώς οι επενδυτές επέλεξαν κινήσεις αποκόμισης κερδών σε μια αγορά που έχει δει ρεκόρ αγορών από πλευράς ξένων επενδυτών για 40 συνεχόμενες συνεδριάσεις γεγονός που έχει ωθήσει το γουόν σε υψηλά δύο ετών αυτή την εβδομάδα. Ο δείκτης Kospi ήταν κάτω περισσότερο απο 1% ακόμη και μετά την Samsung Electronics τη μεγαλύτερη συνιστώσα του δείκτη, που δήλωσε τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη αυξημένα 26% που είναι ένα νέο ρεκόρ .

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3%. Στο Τόκιο, ο Nikkei πέφτει 1,2% και είναι σε καλό δρόμο για να υποστεί την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του σε τρεις εβδομάδες.

Τα futures του S&P των ΗΠΑ ήταν αμετάβλητα στις αρχές της διαπραγμάτευσής τους. Ο S & P 500 είχε άνοδο 0,3% με στερεά κέρδη και τις προσδοκίες ότι η νομισματική τόνωση θα είναι αμετάβλητη για το άμεσο μέλλον. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,3796 δολάρια, όχι μακριά από το υψηλό δύο ετών των 1,3826 δολαρίων που άγγιξε την Πέμπτη καθώς σημειώθηκε αδιαφορία για τα στοιχεία που δείχνουν το ρυθμό ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη με απροσδόκητη υποχώρηση αυτό το μήνα.

Ο δείκτης δολαρίου  που παρακολουθεί ένα καλάθι βασικών νομισμάτων , εμφάνισε ελάχιστη μεταβολή. Ο χρυσός έκανε παύση για ανάσα μετά την αναρρίχηση 1,1% την Πέμπτη, ενώ στις ΗΠΑ άνοδο σημείωσαν οι τιμές του αργού 0,3% περίπου στα 97,35 δολάρια το βαρέλι και, κινείται μακριά από το χαμηλό 3-1/2 μηνών των 95,95 δολαρίων που άγγιξε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Από τις απόψεις που κυκλοφόρησαν οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως η Αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει στα επίπεδα των 1150 μονάδων, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνέχιση της ανόδου, μετά τα πρόσφατα υψηλά και την επίτευξη του στόχου των 1200 μονάδων. Επιμένουν πως ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς πλησιάζει η πρώτη περίοδος άσκησης των warrants. Επίσης ειδοποιούν για την ιδιαίτερη προσοχή που χρειάζεται να επιδείξουν οι ιδιώτες επενδυτές, καθώς οι Τραπεζικές μετοχές είναι "in the money".
 
Η όποια διόρθωση θεωρείται καλοδεχούμενη, με τις επόμενες στηρίξεις του Δείκτη να εντοπίζονται στις 1130 και 1080 μονάδες, επίπεδα που ενδείκνυνται για επανατοποθετήσεις, εν όψει του Νοεμβρίου που αναμένεται ιδιαίτερα "θερμός" μήνας, λόγω και των περαιτέρω εισροών με φόντο τις ανακατατάξεις στον MSCI.
 
Ξένοι αναλυτές

S&P:
Την ανάκαμψη στην Ευρώπη θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η διαδικασία των αναδοχών για τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων αν χαλαρώσουν τα κανονιστικά πλαίσια

Στα χρόνια που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η τιτλοποίηση ήταν μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τη χορήγηση δανείων στους ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, το 2007, ο όγκος των νέων στεγαστικών δανείων που εξασφαλίζονται μέσω έκδοσης τίτλων ήταν ισοδύναμη με περίπου το ένα τρίτο του ακαθάριστου συνόλου των στεγαστικών δανείων σε κάθε μια από τις  Ολλανδία Ισπανία Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία. Η τιτλοποίηση δανείων με επενδυτές να τοποθετούνται σε αυτά έχει στερέψει μετά τα βάθη της ύφεσης, αλλά πρόσφατα, ορισμένοι τομείς έχουν δει μια αναγέννηση, και η έκδοση ΜΒS mortgage-backed securities θα μπορούσε να αγγίξει περίπου τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ το τρέχον έτος.

Barclays: Είναι ακόμα άπιαστο όνειρο να αποκτήσει η παγκόσμια ανάπτυξη ταχύτητα διαφυγής από την μετριότητα

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή από το καλοκαίρι δεν φαίνεται να έχει ανάλογη συνέχεια τον Οκτώβριο. Αυτό όμως έχει καταφέρει  να αμβλύνει τη συνολική διάθεση ανάληψης κινδύνου ελάχιστα στις αγορές. Η προκαταρκτική εκτίμηση μας για το φρόνημα των επιχειρηματιών τον Οκτώβριο αφορά σε μια πιθανή σταθεροποίηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα προκύψει καθώς οι " flash " PMI στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 51,1, ενώ στη ζώνη του ευρώ και στην Κίνα κινήθηκε προς τα επάνω.

Πιστεύουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι πιθανό να απολαύσουν υποστηρικτικών συνθηκών κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια παραμένουν υψηλά και ευμετάβλητα στην Κίνα . Δεν πιστεύουμε ότι η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές χρήματος στην Κίνα είναι προάγγελος μιας συμπίεση του μεγέθους παρουσίασαν τον Ιούνιο.

Η ΕΚΤ δημοσίευσε την Τετάρτη τις λεπτομέρειες της επερχόμενης «συνολικής εκτίμησης» των τραπεζών. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εκτίμηση από την ΕΚΤ, για ανακεφαλαιοποιήσεις που απαιτούνται πριν θέσει υπό τον έλεγχό της τις τράπεζες, ώστε να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και να βοηθήσει να μειώσει τον κατακερματισμό της χρηματοδοτικής διαδικασίας στη ζώνη του ευρώ από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε ότι θα δείξει ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό, και ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα κεφάλαια στα ενεργητικά των τραπεζών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Η αποστολή της τρόικας θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ουίλιαμ Μάρεϊ  Όπως ανέφερε ο Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «επιπρόσθετων μέτρων» επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.
  • Την αντίθεση της Κομισιόν σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους επισημαίνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild  ενώ στέλνει μήνυμα στην Αθήνα να επιταχύνει την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν» και εκτιμά πως «αυτό θα έφερνε μόνο νέα αναστάτωση στην Ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές».
  • Την προκήρυξη και τα συμβατικά τεύχη για την ανάθεση της μελέτης του έργου «Υπόγεια οδική διασύνδεση του εμπορικού λιμένα στο χώρο του car-terminal του Ν. Ικονίου με τον όμορο χώρο του πρώην ΟΔΔΥ, 75.000 τ.μ., προεκτιμώμενης  αμοιβής 50.707 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.» ενέκρινε το διοικητικό συμβουλιο του ΟΛΠ. Στόχος του έργου είναι η επενδυτική αξιοποίηση του χώρου αυτού, είτε για επέκταση του car-terminal, είτε για εργασίες logistics.
  • Το Νοέμβριο θα παραδώσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας την μελέτη του για το όριο των ομαδικών απολύσεων, και τότε θα εξετάσει το θέμα η κυβέρνηση, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλαρη  Η ερώτηση είχε κατατεθεί με αφορμή την δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν (κατόπιν ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή) για το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί το όριο των απολύσεων, που σήμερα είναι στο 5%.
  • Στις 20 Νοεμβρίου 2013 θα ανακοινώσει η ΟΠΑΠ Α.Ε. τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2013  αντί της 21ης Νοεμβρίου που προγραμμάτιζε αρχικά. Η ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης θα γίνει την 21η Νοεμβρίου, αντί της 22ας Νοεμβρίου.
  • Τρία νέα Αμοιβαία Κεφάλαια Eurobank (LF) Fund of Funds δημιούργησε η Eurobank  προσφέροντας έτοιμες λύσεις στο ευρύ επενδυτικό κοινό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Πρόκειται για Αμοιβαία Κεφάλαια της οικογένειας των Fund of Funds, τα οποία επενδύουν κυρίως σε Eurobank (LF) Αμοιβαία Κεφάλαια, καθώς και σε ETFs. Την ευθύνη της διαχείρισής τους έχει η Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., 100% θυγατρική της Eurobank.
  • Ο ναυτιλιακός κλάδος στη χώρα μας συνεισφέρει περίπου 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ  ποσό που αντιστοιχεί στο 6% του ελληνικού ΑΕΠ, βάσει στατιστικών του 2010, ενώ σε αυτόν απασχολούνται περισσότερα από 160.000 άτομα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης στο τρίτο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Τον πρόσθετο διορθωτικό προϋπολογισμό των 2,7 δισ. ευρώ, που ζήτησε η Κομισιόν προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  με την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο θα συμφωνήσει στην κατάθεση του των 3,9 δισ. ευρώ που υπολείπονται. Ύστερα από διεξοδική συζήτηση και μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου ότι ως την 30ή Οκτωβρίου θα έχει δοθεί η έγκριση και για την καταβολή των 3,9 δισ. ευρώ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες τον πρόσθετο προϋπολογισμό.
  • Νέες αποκαλύψεις όσον αφορά στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ευρωπαίων πολιτικών και πολιτών από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Guardian  Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητο έγγραφο που παρέδωσε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων ηγετών, τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται.
  • Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε την Πέμπτη του «θεμελιώδους δικαιώματος» του σεβασμού της ιδιωτικότητας και προειδοποίησε κατά του «ολοκληρωτισμού», μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη.
  • Συνάντηση με συνεργάτες των ηγετών τηςΕπιτροπής της Γερουσίας  για τις Τράπεζες θα φιλοξενήσει ο Λευκός Οίκος, ώστε να τους ωθήσει να αναστείλουν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν. Η αμερικανική Προεδρία θα πιέσει για καθυστέρηση της εισαγωγής νομοσχεδίου το οποίο η επιτροπή ήταν προγραμματισμένο να εισαγάγει στο σώμα κιόλας από τον Σεπτέμβριο.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα