Ευρωπαϊκοί χοροί

Θετικό το κλίμα και στη Ν. Υόρκη
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:10

Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των τιμών του πετρελαίου και οι αισιόδοξες οικονομικές αναφορές διατήρησαν τα κέρδη του Dow Jones και των ευρωπαϊκών δεικτών παρά τις οριακές απώλειες που σημείωσαν οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας οδηγώντας το Nasdaq σε αρνητικό πρόσημο.

Ευνοϊκά άρχισε η νέα εβδομάδα για το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης με τις μετοχές των blue chips να διατηρούν τα αρχικά τους κέρδη καθώς η ανακοίνωση ισχυρότερων των αναμενόμενου στοιχείων για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών δεικτών και η φθίνουσα πορεία των πετρελαϊκών τιμών συνέβαλαν στη συντήρηση του προεορταστικού ράλι.

Η πτώση των τιμών ενέργειας οδήγησαν τις μετοχές εταιρειών -ευαίσθητες σε οικονομικές εξελίξεις- όπως της United Technologies Corp. και της 3M co. υψηλότερα στα 104,16 και 81 δολάρια αντίστοιχα.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της κορυφαίας εταιρείας Pfizer οι οποίες υποχώρησαν κατά 4,3% μετά τις αναφορές ότι ο όμιλος σταματά τη διαφήμιση του φαρμάκου Celebrex κατά της αρθρίτιδας λόγω καρδιαγγειακών κινδύνων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 11,68 μονάδες, ποσοστό 0,11%, φθάνοντας στις 10.661,60 μονάδες. Με απώλειες 7,35 μονάδων, ποσοστό 0,34%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.127,85 μονάδες.

Η έντονη δραστηριότητα στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων ενεθάρρυνε επενδυτικό ενδιαφέρον στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ μερικοί διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν το περιθώριο να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Στο οικονομικό μέτωπο, ο βασικός δείκτης οικονομικής δραστηριότητας αυξήθηκε 0,2% το Νοέμβριο σύμφωνα με το Conference Board ύστερα από πέντε μήνες πτωτικής τροχιάς.

Σε εταιρικό επίπεδο το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών των τελευταίων εβδομάδων συνεχίσθηκε με την Exelon να εξαγοράζει την Public Service Enterptise. H είδηση για την προσφορά εξαγοράς του Euronext στο LSE ενίσχυσε τις μετοχές φαρμακοβιομηχανιών μετά την πρόσφατη ραγδαία πτώση.

Ο δείκτης FTSE Εurofirst των πανευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε στις 1.038 μονάδες υψηλότερα κατά 0,53%. Ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε 0,51% στις 2.906,2 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,23% στις 11.103,42 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟY



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα