Μεξικό: Ταχύτεροι οι ρυθμοί μείωσης του πληθωρισμού το 2005

Μετά τα μέτρα του προέδρου της χώρας, Vicente Fox
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2004 07:36

ΤΑΧΥΤΕΡΟΙ από το αναμενόμενο θα είναι οι ρυθμοί μείωσης του πληθωρισμού στο Μεξικό το 2005, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Vicente Fox, σχεδιάζει να μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού, τους δασμούς εισαγωγών και τις τιμές της ζάχαρης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Μέτρα για την ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού έλαβε ο πρόεδρος του Μεξικό, Vicente Fox.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Fox στο Mexico City, θα βοηθήσουν την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τον ετήσιο πληθωρισμό στον στόχο από 2% έως 4% που έχει θέσει το επόμενο έτος, από 5,4% που ήταν το δωδεκάμηνο μέχρι και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Guillermo Guemez, έναν από τους τέσσερις αντιπροέδρους της Τράπεζας, ο διοικητής της οποίας, Guillermo Ortiz είχε πει στις 13 Δεκεμβρίου, ότι, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί το δεύτερο τρίμηνο.

«Η δέσμη μέτρων θα μειώσει την ανοδική τάση του πληθωρισμού», ανέφερε ο Guemez σε συνέντευξή του στο Mexico City, συμπληρώνοντας: «Εάν κάποια από τα είδη τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά κινηθούν έτσι ικανοποιητικά όπως περιμένουμε, τότε ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρηγορότερα από ό,τι προβλεπόταν».

Ο Fox, 62 ετών, καταβάλλει έντονες προσπάθειες να μειώσει τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει την άνοδο των τιμών καταναλωτή με εννέα αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού, φέτος. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενεργείας το δωδεκάμηνο μέχρι και τον Νοέμβριο αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 10%, καθώς αναπτύχθηκε η οικονομία της χώρας, με ρυθμό 4,4% το τρίτο τρίμηνο και τον ταχύτερο, από το 2000.

Το Μεξικό θα μειώσει τους δασμούς των εισαγωγών κατά 11 δισ. δολ. και θα καταργήσει εκείνους του φυσικού αερίου τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Fox.

Οι δασμοί των εισαγομένων καταναλωτικών αγαθών από χώρες με τις οποίες δεν υπάρχουν συμφωνίες ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, θα μειωθούν από 3% έως 10%, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Το νόμισμα της χώρας, πέσο, αυξήθηκε κατά 0,5%, φθάνοντας στα 11,1618 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:45' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης.

Οικονομικοί αναλυτές της Credit Suisse First Boston, εκτιμούν, ότι τα μέτρα του Fox, μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό το 2005 κατά 0,3% και προβλέπουν μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή το 2005 στο 3,9% από 4,2%.

Σημειώνεται, ότι η Bank of Mexico, δεν έχει κάνει ακόμη εκτιμήσεις αναφορικά με την επίδραση των μέτρων του Vicente Fox στην οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα