N. Zηλανδία: Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2004 07:46

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ν. Ζηλανδίας, την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς η άνοδος του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας, περιόρισε τις εξαγωγές και οι καταναλωτές δαπάνησαν περισσότερα σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και μηχανολογικό εξοπλισμό. Το νόμισμα της χώρας κινήθηκε πτωτικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 8,25 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (5,9 δισ. δολ. ΗΠΑ) έναντι αναθεωρημένου 6,77 δισ. δολ. τη χρονιά μέχρι και τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Ουέλινγκτον. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνόταν στα 7,09 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας.

Το δολάριο της χώρας αναρριχήθηκε κατά 6,5% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο και είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 16 κυριοτέρων νομισμάτων στον κόσμο, μειώνοντας τις εξαγωγές και καθιστώντας πιο φθηνές τις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών. Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας κινήθηκε πτωτικά, καθώς εικάζετο ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας και η αύξηση του εξωτερικού χρέους θα αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα