Yukos: Απειλεί με μηνύσεις, μετά τις ζημίες πλέον των 20 δισ. δολ.

Από την πώληση σε πλειστηριασμό του μεγαλύτερου τμήαμτος παραγωγής της
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2004 08:05
UPD:09:28

ΖΗΜΙΕΣ υψηλότερες των 20 δισ. δολ. θα προκαλέσει στη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, OAO Yukos Oil Co., ο πλειστηριασμός του μεγαλύτερου τμήματός της από την κυβέρνηση, προκειμένου να καταβληθούν οι φόροι που αυτή οφείλει. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η εταιρεία απειλεί με μηνύσεις, προκειμένου να αποζημιωθεί.

Η ρωσική κυβέρνηση έβγαλε σε πλειστηριασμό στις 19 Δεκεμβρίου τις εγκαταστάσεις της Yukos, OAO Yuganskneftegaz, παρά τους περιορισμούς που έθεσε δικαστήριο στο Χιούστον των ΗΠΑ, μετά την αίτηση της εταιρείας για προστασία της από το άρθρο 11 περί πτωχεύσεων, την εβδομάδα που πέρασε, πουλώντας το μεγαλύτερο τμήμα παραγωγής της, αντί 9,3 δισ. δολ. σε αγοραστή ελάχιστα γνωστό, την OOO Baikalfinansgroup.

Η Yukos ανακοίνωσε, ότι θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και κατά παντός υπευθύνου, που συμμετείχε σε αυτήν την εμπορική συναλλαγή για την αγορά περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών στο τμήμα Yuganskneftegaz, το οποίο αντλεί το 11% των προμηθειών της Ρωσίας.

Η πώληση, ήταν το αποκορύφωμα της σύγκρουσης εδώ και ένα χρόνο, που προκάλεσε την κατάρρευση της τιμής της μετοχής της Yukos, οδήγησε τον ιδιοκτήτη της, Mikhail Khodorkovsky, στη φυλακή και ώθησε – σε επίπεδα ρεκόρ – τις τιμές του πετρελαίου. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τον πλειστηριασμό θα κέρδιζε η Gazprom, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, αυξάνει το ενδιαφέρον του στη βιομηχανία της ενεργείας.

Δικαστήριο στο Χιούστον των ΗΠΑ, την εβδομάδα που πέρασε, παρενέβη στην πώληση του μεγαλύτερου τμήματος παραγωγής της Yukos, μετά την αίτηση της εταιρείας για προστασία της, από το άρθρο 11 περί πτωχεύσεων. Η δικαστής Letitia Clark, εξέδωσε απόφαση προσωρινής απαγόρευσης συμμετοχής της Gazprom, αλλά και των τραπεζών στη δανειοδότηση για την αγορά. Ετσι, απαγορεύθηκε η παρουσία της Gazprom στον πλειστηριασμό, της οποίας ο εκπρόσωπος, Sergei Kupriyanov δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου, εξέδωσε προσωρινή απόφαση που απέτρεπε τις ρωσικές εταιρείες, όπως την OOO Gazpromneft και τις τράπεζες, ABN Amro Holding NV, BNP Paribas SA και Deutsche Bank AG να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε πλειστηριασμό για τις μετοχές της Yukos, στο Yuganskneftegaz, περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας.

Η Baikalfinansgroup είναι καταχωρημένη στα μητρώα της ρωσικής πόλης Tver και ενδέχεται να ελέγχεται από την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου OAO Gazprom, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Steven Dashevsky, της εταιρείας Aton στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της Yukos, Steven Theede, είπε χθες στους δημοσιογράφους, ότι δεν γνωρίζει ποιος ελέγχει την Baikalfinansgroup.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα