Market Beat: Με νέα άνοδο το Χ.Α. δυναμώνει την ορμή του και πλησιάζει ισχυρές αντιστάσεις

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 10:24
UPD:23/10/2013 17:26
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Οι επενδυτές πάντοτε προσελκύονται από την άνοδο μιας αγοράς όταν αυτή αποκτά διάρκεια και εντυπωσιακές ημερήσιες μεταβολές. Το ΧΑ κινείται τους τελευταίους μήνες ανοδικά και ταυτόχρονα με τις τιμές των δεικτών ανεβαίνουν και οι όγκοι, με αποτέλεσμα να φαίνεται ένα στιβαρό κτίσιμο της ανόδου των τιμών των μετοχών. Οι ξένες αγορές βρίσκονται σε διαφορετική φάση από αυτή της Αθήνας, που αυτές τις μέρες επιχειρεί να οδηγήσει τον 25άρη, τον βασικό δείκτη των θεσμικών, σε επίπεδα ψηλότερα του Μαΐου, ενώ έξω, αρκετοί βασικοί δείκτες γράφουν νέα ρεκόρ υψηλών στο βίο τους και στην χειρότερη περίπτωση σημειώνουν νέα υψηλά διετίας.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χθες λοιπόν και σήμερα το πρωί, στα ξένα χρηματιστήρια οι επενδυτές εξέφρασαν την επιφυλακτικότητά τους στο να συνεχίσουν να στοιχηματίζουν σε άνοδο των τιμών, πριν εμφανιστούν τα κρίσιμα δεδομένα για την ανεργία των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Έχουν καθυστερήσει λόγω της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης οι ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεδομένων της οικονομίας που τα αδιέξοδά της προκάλεσαν την κίνηση των τιμών τον τρέχοντα μήνα. Στο ΧΑ όμως οι τιμές δεν κινήθηκαν από τα δευτερεύοντα συμπεράσματα για το tapering, αλλά από την αλλαγή στάσης των επαγγελματιών της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας έναντι των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, αν σταματήσει η ύφεση.

Η διαφορετικότητα των επενδυτικών στοιχημάτων και προσδοκιών μεταξύ των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων και του ΧΑ δικαιολογεί την σχετική ανεξαρτησία της δυναμικής της αγοράς μας, έναντι των υπολοίπων στην ευρωζώνη.  Αξίζει να υπογραμμίσουμε, πως οι περισσότερες αγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης εμφανίζουν επίσης καλή εικόνα σε εβδομαδιαία βάση. Γιατί οι αναλυτές περιμένουν να περάσουν σε ανάπτυξη, σταδιακά, όλες οι χώρες της Ευρώπης και το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων θα διευκολύνει τους αδύναμους κρίκους της ΕΕ, που λύγισαν μετά την παγκόσμια ύφεση επίσης σταδιακά και αναλόγως του μεγέθους της υπερβολής στον δανεισμό τους.

Αυτή η διαφορά μπορεί να «ερμηνεύσει» τις πρόσφατες επιδόσεις του ΧΑ. Αλλά δεν υπάρχει αγορά που να ξεχνά την στατιστική της προϊστορία. Αυτή, με βάση τα στατιστικά δεδομένα του 2013 ειδοποιεί, πως ετοιμάζεται ο 25άρης να χτυπήσει την οροφή για το τρέχον έτος και είναι σπάνιο φαινόμενο να την περάσει, χωρίς να υπάρξουν πισωγυρίσματα στις τιμές. Οι ξένες αγορές κοντοστάθηκαν χθες, αλλά ο 25άρης πλησίασε τις 400 μονάδες και βρέθηκε στη ζώνη τιμών που έχουμε ορίσει ως ισχυρή για το 2013 αντίστασή του. Αναμένεται διόρθωση ακόμα και αν η φόρα του αγοραστικού ενδιαφέροντος ξεγελάσει ορισμένους στην περίπτωση που θα έχουμε στη βδομάδα νέα υψηλά.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

Ευρώπη


Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν να κινούνται στους ρυθμούς ράλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, ο δείκτης FTSEurofirst 300 με κέρδη +0,3%, έκλεισε στις 1281,09 μονάδες ορίζοντας ένα νέο υψηλό πενταετίας. Η εταιρεία Business λογισμικού SAP και η Philips των καταναλωτικών συσκευών προσέθεσαν τους περισσότερους πόντους στον FTSEurofirst 300.

Ο DAX της Γερμανίας χτύπησε ένα νέο ρεκόρ στις 8,876.14 μονάδες πριν αρχίσει μια υποχώρηση που τον έκανε να κλείσει επίπεδα στις 8,867.22 μονάδες, ενώ ο IBEX στην Ισπανία παραβίασε τα επίπεδα 10.000 σημείο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, για να κλείσει με αύξηση 0,4% στις 10,037.80 μονάδες για να καταλήξει στο υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από 2 χρόνια. Ενώ ορισμένοι traders θεωρούν πως οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ξανά, μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα θελήσουν να μετατρέψουν σε μετρητά τα κέρδη από την πρόσφατη άνοδο, η πλειονοψηφία, σύμφωνα με τους ρεπόρτερ του εξωτερικού, ήταν υπέρ της άποψης πως θα συνεχιστεί το ράλι ως στο τέλος του 2013.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,48%, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,02%, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο -0,21%,  ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε κέρδη 0,36% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,04%.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται... βομβαρδισμός ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν καθυστερήσει να λόγω του πολυήμερου shutdown, με την σημαντικότερη ανακοίνωση να αναμένεται αύριο από το μέτωπο της ανεργίας, και η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στην στάση πολιτικής της Fed στο επόμενο διάστημα.

Στο μέτωπο των μετοχών και της κερδοφορίας, ράλι της τάξης του 6,62% κατέγραψε η μετοχή της Akzo Nobel μετά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου που έδειξαν ότι η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία .

Η μετοχή της Royal Philips έκλεισε με άνοδο 5,32%, μετά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου όπου ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών.

Οι μετοχές της SAP, του κλάδου της πληροφορικής, σημείωσαν άνοδο 4,77%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας γ’ τριμήνου που έδειξαν 23% αύξηση στα καθαρά κέρδη.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες με αύξηση 0,3% μηνιαίως και μείωση 0,5% ετησίως, έναντι των εκτιμήσεων για πτώση 0,7%.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιταλία σημείωσαν άνοδο 2% μηνιαίως τον Αύγουστο, ενώ ετησίως η πτώση διαμορφώθηκε στο 6,8%.

ΗΠΑ

Σχεδόν αμετάβλητοι έκλεισαν τη Δευτέρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη.

Οι  επενδυτές εμφανίσθηκαν διστακτικοί εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία και τις νέες θέσεις εργασίας για το μήνα Σεπτέμβριο, η ανακοίνωση των οποίων καθυστέρησε λόγω του «λουκέτου» μερικών εκ των βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
 
Ο Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,05%, στις 15.392,01 μονάδες, οS&P 500 διαμορφώθηκε στις 1.744,64 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο 0,01%, ενώ ο Nasdaq  κατέγραψε μικρή άνοδο κατά 0,15% και έκλεισε στις 3.920,05 μονάδες.
 
Μεγάλη άνοδο, της τάξεως του 9,3%, σημείωσε η μετοχή της Netflix, καθώς τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.
 
Αντιθέτως, σε επίπεδα κατώτερα των προβλέψεων διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις της McDonald’s, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 0,6%.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν τις θέσεις εργασίας  να αυξηθούν στις ΗΠΑ κατά 180.000 το Σεπτέμβριο , με το ποσοστό ανεργίας σταθερό στο 7,3%. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει την ποσοτική χαλάρωση (QE ), δεδομένης της -ακόμη- άγνωστης οικονομικής επίπτωσης από το κλείσιμο της κυβέρνησης και την πιθανότητα μιας άλλης πικρή μάχης επί του προϋπολογισμού στις αρχές του επόμενου έτους. Μια ισχυρή έκθεση για την απασχόληση, όμως, θα μπορούσε να αμφισβητήσει αυτή την εκτίμηση.

Τεχνική ανάλυση

Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε ο 25άρης ψηλότερα μας οδηγεί στην πρόταση να αναζητηθούν τα blue chip εκείνα που έχουν ήδη σπάσει τις αντιστάσεις τους για το τρέχον έτος και βρίσκονται σε αναζήτηση νέων υψηλών. Ο Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να συναντήσει μια ισχυρή αντίσταση, που προφανώς θα προκαλέσει αναταράξεις στην «ομαλή» ανοδική πορεία  της πλειονότητας των blue chip. Θεωρούμε την ομάδα των τραπεζών ως κεντρικό παραλήπτη των πιθανών πιέσεων λόγω οροφής, γιατί εκείνες είναι οι πλέον πρόσφατα ευνοημένες.

Η συνολική στατιστική εικόνα αποκαλύπτει ότι μια πιθανή πτωτική διόρθωση, στη φάση που βρίσκεται το ΧΑ, επιτρέπει την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου κάθε ιδιώτη επενδυτή, αλλά αυτό που ευνοείται ως τακτική είναι η πώληση θέσεων σε μετοχές που υστέρησαν και η επένδυση στους νικητές του χαρτοφυλακίου. Γιατί στατιστικά φαίνεται ότι οι μετοχές με το ανοδικό momentum θα το διατηρήσουν και θα γίνει ισχυρότερο με την διόρθωση, που θα πετάξει έξω τα κεφάλαια των βραχυπρόθεσμων οριζόντων. Αντίθετα δεν θα ευνοηθεί η λογική της ρευστοποίησης θέσεων σε μετοχές που έδωσαν κέρδη για να τοποθετηθούν σε τίτλους που υστέρησαν. Οι λόγοι που τις έκαναν να μείνουν πίσω στην άνοδο του δεύτερου εξαμήνου, εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως και οι λόγοι που έχουν αναδείξει σε γοητευτικές τις ως τώρα νικήτριες.  

Στο Χ.Α.

Νέα μεγάλη άνοδο κατέγραψε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο,  το οποίο με την... υπογραφή των τραπεζικών μετοχών κυρίως, έφτασε μία ανάσα πριν τις 1.200 μονάδες σε μία συνεδρίαση η οποία δεν «γύρισε» ποτέ αρνητικά. Το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν περιορίστηκε ωστόσο μόνον στις τράπεζες, αλλά αφορούσε και πολλά blue chips, όπου σημειώθηκαν κέρδη έως και 9%. Ο τζίρος συνέχισε και σήμερα να κινείται σε πολύ υψηλά - και υποστηρικτικά της ανοδικής τάσης - επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.196,84 μονάδες με άνοδο +2,64%, με υψηλό ημέρας τις 1.198,49 μονάδες και κέρδη 2,79%, και χαμηλό ημέρας (στην έναρξη της συνεδρίασης) τις 1.169,58 μονάδες, με κέρδη 0,3%, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό 26 και πλέον μηνών, αφού ανάλογα επίπεδα είχαμε ξανασυναντήσει τον Ιούλιο του 2011.

Για μία ακόμη φορά, κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ο εντυπωσιακός τζίρος που διαμορφώθηκε στα 193,38 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος άγγιξε τα 117 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,94%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε 2,63% και ο FTSE Mid cap σημείωσε κέρδη 2,48%.

Η εικόνα των τραπεζών ήταν έντονα ανοδική με την Εθνική στο +8,11% και στα 4,4 ευρώ που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου, την Πειραιώς στο +6,92% στο 1,7 ευρώ επίσης το υψηλότερo από τις αρχές Ιουνίου, την Alpha στον +5,74% και το 0,7 ευρώ που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012, την Attica Bank ΑΤΤ+4,41% στο +4,41% και την Eurobank στο +5,54%.

Από τα blue chips ξεχώρισαν Εurobank Properties +9%, Bιοχάλκο +4,69%, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+4,55% +4,55%, MIG +4,31%, Folli Follie +3,23%, Eλλάκτωρ +3,5%, ΔΕΗ ΔΕΗ+2,80% +2,8%, ΟΤΕ ΟΤΕ+2,64% +2,64% και Frigoglass ΦΡΙΓΟ+2,65% +2.62%.

Ενώ οι μοναδικές μετοχές του FTSE Large Cap που υποχώρησαν ήταν ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,00% με πτώση 2% και η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,59% με απώλειες 0,59%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο νέος στόχος πλεόν είναι η κατάκτηση και εδραίωση των 1.200 μονάδων, κάτι που έχει αρκετές πιθανότητες να επιτευχθεί, με την βοήθεια των σημαντικών τα μηνυμάτων που συνεχίζουν να έρχονται από το εξωτερικό.  Τελευταίο αυτό της Morgan Stanley η οποία σε νέα έκθεσή της στηρίζει την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και οι δηλώσεις του Μαρκ Μόμπιους στην WSJ σήμερα και μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι η χώρα μας μπορεί να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 6% τα επόμενα χρόνια, και πως ο ίδιος σχεδιάζει να αγοράσει μετοχές ελληνικών εταιρειών και να επιστρέψει στην ελληνική αγορά μετά από δέκα χρόνια απουσίας.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημάδεψαν την έναρξη των συναλλαγών της ημέρας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά με υποχώρηση από ένα υψηλό πέντε μηνών και το δολάριο παρέμεινε σταθερό μετά τις πρόσφατες βαριές απώλειες, καθώς οι αγορές προετοιμάστηκαν για την δημοσίευση δεδομένων επί των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο αν η Federal Reserve θα αρχίσει να αποσύρει τα κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης εντός του τρέχοντος έτους.

Οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να κάνουν επιθετικά στοιχήματα μετά το αμετάβλητο των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ, με τον S&P 500 να τρέχει σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%, με πτώση από την κορυφή πέντε μηνών. Τεχνικά η διαγραμματική ανάλυση ανέφερε ότι ο δείκτης παρέμεινε σε " υπερτιμημένο " έδαφος, υποδεικνύοντας θα μπορούσε να υπάρξει μια περαιτέρω υποχώρηση. Ο Nikkei στο Τόκιο παρουσίασε οριακή αύξηση 0,18%, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 . ενισχύθηκε 0,4% σε υψηλό πέντε ετών για τρίτη ημέρα στη σειρά και καταγράφεται μια αλυσίδα κερδών έξη ημερών, το μεγαλύτερο τέτοιο κύκλο της από τον Ιούλιο.

Η εικόνα των futures των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών . FTSE . GDAXI . FCHI δείχνουν αναμένεται να ανοίξει με οριακή συγκρατημένη πτώση. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν τα μισθολόγια στις ΗΠΑ να έχουν αυξηθεί κατά 180.000 το Σεπτέμβριο, με το ποσοστό ανεργίας να μένει σταθερό στο 7,3%.

Το δολάριο ήταν πάνω 0,1%  με το ευρώ στα 1,3665 δολάρια, πάνω από το χαμηλό οκτώ μηνών των 1,3704 δολαρίων της Παρασκευής, και έναντι του γεν κράτησε το 0,4% της Δευτέρας.

Έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων , το δολάριο ενισχύθηκε 0,1%.

Στις ΗΠΑ οι τιμές του αργού υποχώρησαν 0,4% σε επίπεδα κάτω από 99 δολάρια το βαρέλι, χτυπώντας χαμηλά επίπεδα σχεδόν για τέσσερις μήνες προσθέτοντας στην πτώση της προηγούμενης συνεδρίας κατά 1,6%.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά στα 1313,6 δολάρια η ουγγιά .

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Μια ενδιαφέρουσα άποψη είναι πως ορισμένοι θεωρούν ότι ο Γενικός Δείκτης έχοντας εκπληρώσει νωρίτερα την ανοδική διαφυγή από το επίπεδο αντίστασης των 1160 μονάδων (κορύφωση του περασμένου Μαΐου), πειραματίζεται με τις 1200. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι κατ’ αυτούς η καταγραφή τιμών πάνω από τις 1200 μονάδες για να μπορέσουνε να πάρουν διαγραμματικά θέση για το επόμενο σημαντικό ανοδικό βήμα προς την ισχυρή αντίσταση των 1280 μονάδων. Σημειώνουν μετά ότι ο Γενικός Δείκτης ευρισκόμενος στην πέμπτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα έχει ανέβει στους περισσότερους τεχνικούς ταλαντωτές, στα υψηλότερα επίπεδα υπεραγορασμένης κατάστασης προκαλώντας  "ίλιγγο"  σε όσους θελήσουν να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα τιμών.  Στατιστικά πάντως όταν ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει τιμές  πάνω από  τα προαναφερόμενα τεχνικά επίπεδα τιμών ακολουθεί άμεσα γρήγορη πτωτική κίνηση που συμβάλλει στην εξαέρωση των συναλλαγών. Συμπληρώνουν.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • «Δει δη χρημάτων». Με αυτή τη ρήση του Δημοσθένη απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Ζανιάς σε  ερώτηση γιατί ακόμη οι τράπεζες είναι φειδωλές στην παροχή δανείων σημειώνοντας ότι χρειάζεται προσοχή για αποφευχθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. «Δεν μπορούμε να δώσουμε δάνεια όπου δεν υπάρχει βιωσιμότητα. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε και άλλα κόκκινα δάνεια. Τα δάνεια είναι οι καταθέσεις των πολιτών. Πρέπει να προσέχουμε. Όλοι θέλουμε χρήματα. Το ερώτημα είναι εάν όλοι εμείς οι καταθέτες θα δίναμε δάνειο σε όλους αυτούς που ζητάνε δάνειο». Αυτό δήλωσε ο κ. Ζανιάς, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό Ανάπτυξης.
  • Σύμφωνα με τον Πάολο Μπατόρι, επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley, η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα δύο άλλα μέλη της ευρωζώνης που έχουν μπει στο κλαμπ των διασώσεων – την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- βοήθησε στην στήριξη του πρόσφατου ράλι στα ελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μια σειρά από εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, συμπεριλαμβανομένης και της επικείμενης αναθεώρησης της Τρόικας και των stress tests των τραπεζών.
  • Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 θα ξεκινήσει η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της Motor Oil. Υπενθυμίζεται ότι η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση  των μετόχων της 19ης Ιουνίου 2013 αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 11.078.298 ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,85 ευρώ σε 0,75 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,10 ευρώ ανά μετοχή.
  • Σε «underweight» από «equalweight» υποβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,00% η Morgan Stanley, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή - στόχο στα 7,50 ευρώ από τα 6,50 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 33% του ΟΠΑΠ στο ελληνοτσεχικό fund Emma Delta και ανέλαβε τα καθήκοντά του το νέο διοικητικό σχήμα του οργανισμού.
  • Σε νέα προκήρυξη για την εκποίηση 18 ανενεργών και εγκαταλελειμμένων πλοίων, που βρίσκονται στις περιοχές του Περάματος και του Όρμου Αμπελακίων, προχωρά το Συμβούλιο Διεύθυνσης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Η εκποίηση των πλοίων αυτών θα γίνει με ανοιχτή πλειοδοτική διαγωνιστική διαδικασία, βάσει του τιμήματος που έχει καθορισθεί από την έκθεση επιθεώρησης που εκδόθηκε από την εκτιμητική εταιρεία.
  • Το «πράσινο φως» σε 717 σχέδια βελτίωσης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 50,9 εκατ. ευρώ, έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δημ. Ιατρίδη. Τα έργα εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του μέτρου «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Παραμένει στη θέση του ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δρομολόγησαν διαπραγματεύσεις για να τον εκπαραθυρώσουν όπως ανακοίνωσαν.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή το σάλο που έχει ξεσπάσει έπειτα και από τις αποκαλύψεις της γαλλικής  εφημερίδας Le Monde  για τις ευρείας κλίμακας παρακολουθήσεις των συνομιλιών των Γάλλων πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
  • Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασάντ σε συνέντευξή του στο λιβανικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν και εξέφρασε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2014. Ακόμη ο Ασάντ δήλωσε πως δεν έχει προς ώρας καθορισθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεθνή συνδιάσκεψη «Γενεύη 2» με στόχο την ειρήνευση στη χώρα.

WSJ

  • Η JP Morgan Chase είναι διατεθειμένη να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για να διευθετήσει την αντίθεση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάνω σε μια υπόθεση που αφορούσε τίτλους ενυπόθηκων δανείων, αλλά ήθελε να διασφαλίσει ένα πράγμα: Δεν θα πρέπει να πληρώσει βαριές ποινές για τις αμαρτίες των δύο εταιρειών αγόρασε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
  • Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών κινήθηκε κατεύθυνση  να καταστεί ευκολότερο για τους επενδυτές να συγκρίνουν την υγεία των τραπεζών  της Ευρωζώνης, προτείνοντας κοινούς ορισμούς σε τομείς όπως τα τραπεζικά δάνεια που έχουν μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενα. Οι κινήσεις αυτές έρχονται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να προβεί σε εξέταση των ισολογισμών των τραπεζών, στα πλαίσια  της προετοιμασίας για το επερχόμενο ρόλο της ως η κορυφαία αρχή εποπτείας για τους δανειστές της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ θα διενεργήσει την αναθεώρησή της το πρώτο εξάμηνο του 2014, και αναμένεται να ξεκινήσει την εποπτεία των τραπεζών προς το τέλος του επόμενου έτους. Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα χειριστεί την υπόθεση.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα