Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες και επενδυτές θα παρέχει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΑΓΡΟΤΙΚΟ Τ.Α.Ε.), την έναρξη λειτουργίας του οποίου ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως γνωστοποίησε συγκεκριμένα το υπουργείο, η διαδικασία για την επιλογή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τη δημιουργία του Ταμείου ολοκληρώθηκε με την αποδοχή της προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς επελέγη από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε. μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάδειξη συνεπενδυτή του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το αποτέλεσμα του οποίου εγκρίθηκε, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, από την Επενδυτική Επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το αγροτικό ΤΑΕ χρηματοδοτείται με 115.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Το συνολικό διαθέσιμο κεφάλαιο ύψους 253.000.000 ευρώ θα διαμορφωθεί με την επένδυση, εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς ιδίων κεφαλαίων ύψους 138.000.000 ευρώ.
Με τα κεφάλαια αυτά, θα παρέχονται μέσω του ΤΑΕ χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες και επενδυτές με εγκεκριμένες δράσεις στα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121), σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (Μέτρο 123Α) και σε αυτούς που κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων των Μέτρων 311, 312, 313Β του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το επιτόκιο των δανείων, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα κυμαίνεται σήμερα στο 3,87% (συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς του Ν.128/75) και για τους υπόλοιπους επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%.
Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο, μετά από διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε οι αγρότες που θα επωφεληθούν από το μέτρο, να εξαιρούνται από τον κανονισμό των κρατικών ενισχύσεων, που ισχύει για τις επιχειρήσεις και επομένως να μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων de minimis.
Σε σχετικές του δηλώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε «σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο» για την ενίσχυση της ρευστότητας το Ταμείο, καθώς όπως είπε, διευκολύνεται η πρόσβαση των παραγωγών σε δανειοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια της τραπεζικής αγοράς.