Με βάση τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, για απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το συνολικό ετήσιο όφελος για την εθνική οικονομία εκτιμάται σε πάνω από 70 εκ. ευρώ, ενώ το άμεσο όφελος για το Δημόσιο, αφού πολλά από τα έργα είναι δημόσια, φτάνει τα 20 εκ. ευρώ, επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης συμπλήρωσε ότι προκύπτει και έμμεσο όφελος πάνω από 15 εκ. ευρώ με την αποδέσμευση προς παραγωγικότερες εργασίες πάνω από 700 εργαζομένων.
«Στα παραπάνω οικονομικά οφέλη δεν έχει υπολογιστεί το όφελος από την κατάργηση όλων των επικαλυπτόμενων αδειδοτήσεων στον τομέα του περιβάλλοντος ούτε και το όφελος του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση του χρόνου αδειοδότησης» πρόσθεσε.
Η ταχεία ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί το κύριο εργαλείο για την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΚΑ.
Όπως επισημαίνεται, ο νόμος 4014/2011 προβλέπει τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης με στόχο τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη μείωση του χρόνου αδειοδότησης, την κατάργηση επικαλυπτόμενων αδειών και τη διασφάλιση ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.
«Οφείλουμε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον να αξιοποιήσουμε το περιβαλλοντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της φύσης, ως μοχλό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και νέου εθνικού πλούτου» είπε ο κ. Μανιάτης.
Μόνο από την υπογραφή των Υπουργικών Αποφάσεων για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) έναντι 21.500 μελετών που απαιτούνταν ετησίως, μέχρι το 2011, χρειάζονται κάθε χρόνο 13.300 μελέτες λιγότερες με ετήσιο όφελος για την οικονομία πάνω από 25 εκ.ευρώ, υπογράμμισε.
«Σε συνδυασμό με την κατάργηση της κατηγορίας Β3 και της Προμελέτης, η μείωση των φακέλων ξεπερνά τις 20.300 ετησίως, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεπεραστεί ο αρχικός στόχος για υποδεκαπλασιασμό των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Καταλήγοντας, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι το βάρος πλέον πέφτει τόσο στην ενδυνάμωση των ελέγχων, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας των μελετών και την περαιτέρω μείωση του χρόνου αδειοδότησης μέσω της προτυποποίησης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).