ΥΠΟΙΚ: Λύση για το χρέος μέχρι τον Απρίλιο

«Όχι» σε νέα αύξηση φόρων και μείωση μισθών και συντάξεων
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 19:46
UPD:20:39
EUROKINISSI

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Απέκλεισε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών κάθε αύξηση φόρων και νέες περικοπές σε μισθούς και κύριες συντάξεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα - στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα - ότι κανέναν δεν συμφέρει να προβάλει παράλογες θέσεις.

Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας ζητά από την Ευρώπη απόφαση για το χρέος, ακόμη και με έκτακτο Eurogroup την ημέρα που θα πιστοποιηθεί το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο του 2014, ενώ θεωρεί άδικη τη θέση ορισμένων χωρών που θα επιθυμούσαν να πάνε στις ευρωεκλογές τον Μάιο χωρίς αποφάσεις.

«Η Ευρώπη μας χρωστά μια λύση μέχρι τον Απρίλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός σημειώνει πως υπάρχουν δύο οδοί. «Η μία είναι το ονομαστικό “κούρεμα”, η άλλη είναι μείωση επιτοκίων και επέκταση δόσεων. Το ονομαστικό “κούρεμα” όλα τα κράτη-μέλη το αποκλείουν κάθετα. Παρόλο ότι θα μας άρεσε το ονομαστικό «κούρεμα», και θα μας έλυνε πολλά προβλήματα, αυτό έχει αποκλειστεί από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.»

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η λύση θα έχει να κάνει πιθανότατα «με πολλά χρόνια επιμήκυνσης και περαιτέρω μείωσης επιτοκίων».

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ για το εάν τον ενδιαφέρει ο πολιτικός στίβος, δηλώνει πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς».

Χρ. Σταϊκούρας: Να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους οι εταίροι

Την ίδια ώρα, μήνυμα προς τους εταίρους της χώρας να συμβάλλουν έμπρακτα στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του 2012, στέλνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Λύσεις και τεχνικές υπάρχουν», αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Επενδυτή», ενώ επισημαίνει πως οι προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα δεν επαρκούν.

«Σε κάθε περίπτωση, το υπαρκτό και μείζον θέμα του δημόσιου χρέους οφείλουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι, να το προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα και ρεαλισμό, αποφεύγοντας θολές εκτιμήσεις, δραματοποιήσεις και, βεβαίως, την επικοινωνιακή διαχείριση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Σε ερώτηση για το ύψος του δημοσιονομικό κενού για το 2014, εκτιμά πως είναι πρώιμο να αναφερθεί κανείς με ακρίβεια σε αυτό, ενώ τονίζει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για την επόμενη περίοδο είναι γνωστές.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού φέτος, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, και η εξέλιξη της εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά το 2014 και τα επόμενα έτη, με τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα, αλλά και την ενδυνάμωση της έμφασης σε διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα καλύψει την ενδεχόμενη δημοσιονομική απόκλιση, σύμφωνα με το υφιστάμενο σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

«Αν απαιτηθεί, θα γίνουν στοχευμένες διορθωτικές παρεμβάσεις χωρίς, όμως, οριζόντιες προσεγγίσεις και ισοπεδωτικές τακτικές», ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Επισημαίνει, επίσης, πως η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερά βήματα την προσπάθεια ώστε να πιάσουν τόπο οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν χειριζόμαστε τις διαπραγματεύσεις με επικοινωνιακή στόχευση. Εργαζόμαστε σκληρά για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Ταυτόχρονα, αναμένουμε να είναι συνεπείς και οι εταίροι στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει», σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα