Gazprom: Μέχρι τέλος Ιανουαρίου οι συγχωνεύσεις Rosneft, Yugansk

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2004 09:44

ΣΤΗΝ ολοκλήρωση της εξαγοράς της OAO Rosneft και του μεγαλύτερου τμήματος, της OAO Yukos, OAO Yuganskneftegaz, ενδέχεται να προχωρήσει η κρατική OAO Gazprom τον επόμενο μήνα, με αποτέλεσμα, τη δημιουργία του μεγαλύτερης παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο, και περίπου του 1/5 της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας.

H Gazprom περιμένει να ολοκληρώσει την εξαγορά της Rosneft μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η Rosneft από την άλλη πλευρά, αγοράζει την Baikal Finance Group, η οποία κέρδισε τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση του μεγαλύτερου τμήματος παραγωγής πετρελαίου της Yukos Oil, OAO Yuganskneftegaz, στις 19 Δεκεμβρίου, αντί του ποσού των 9,34 δισ. δολ., σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Rosneft, Alexander Stepanenko.

Οι εξαγορές, ενδέχεται να συμπέσουν με τον κατακερματισμό της Yukos, θέτοντας τέλος στη διαμάχη ενός έτους του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, με την εταιρεία, που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της μετοχής της σε ποσοστό της τάξης του 93%, αλλά και τη φυλάκιση του πρώην επικεφαλής της, Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, τις οποίες όμως αρνείται.

Οι τιμές του πετρελαίου, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο, εξ αιτίας της ανησυχίας που επικρατούσε για τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό, μετά τη Σαουδική Αραβία.

Συνολικά, Gazprom, Rosneft και Yugansk αντλούν το 18% των 9,2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως της Ρωσίας, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αποτελούν περισσότερο από το 1/5 της οικονομίας της χώρας και περισσότερο του 50% των εσόδων της από τις εξαγωγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα