Honda: Κέρδισε τη δίκη κατά της κινεζικής «Hongda»

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2004 09:16

ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ πώλησης μοτοσικλετών με το σήμα «Hongda», αποφάσισε το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η μεγαλύτερη βιομηχανία μοτοσικλετών στον κόσμο, Honda Motor Co., κερδίζοντας μία ακόμη δικαστική μάχη για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα.

Δικαστήριο στην Κίνα, αποφάσισε ότι η εταιρεία Chongqing Lifan Industry Group Co., πρέπει να καταβάλλει στην Honda, που εδρεύει στο Τόκυο, το ποσόν του 1,47 εκατ. γιουάν (177.600 δολ.) για ζημίες από την πώληση και την εξαγωγή μοτοσικλετών με το σήμα «Hongda», σύμφωνα με σημεινή δήλωση του εκπροσώπου της, Masaya Nagai. Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη χθες.

Η Honda, η General Motors Corp. και η Toyota Motor Corp., μήνυσαν τις κινεζικές εταιρείες, καθώς οι απομιμήσεις των μοτοσικλετών που παράγουν, πωλούνται εκτός Κίνας. Την περασμένη εβδομάδα, η General Motors έκανε μήνυση σε κρατική αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, για την αντιγραφή του αυτοκινήτου της, GM Daewoo Matiz.

«Η Κίνα παίρνει σοβαρά το θέμα των κατατεθέντων σημάτων, καθώς πολλές εταιρείες της χώρας, είναι ανερχόμενες και εξάγουν τα προϊόντα τους με επιτυχία», ανέφερε ο Paul Gao, αναλυτής της αγοράς, της McKinsey & Co., συμπληρώνοντας: «Οπωσδήποτε αποτελεί θετική εξέλιξη».

Η Honda, είναι η τέταρτη αυτοκινητοβιομηχανία, που μηνύει την Κίνα σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού και για αντιγραφές μοτοσικλετών και των σημάτων τους». Η υπόθεση αυτή, είναι μία από τις πολλές που αφορούν αντιγραφές ξένων κατασκευαστών από κινεζικές εταιρείες, σε μία σειρά προϊόντων από λογισμικό κομπιούτερ, ταινιών, φαρμάκων και αυτοκινήτων.

Η Yamaha Motor Co., το 2002 κέρδισε τη δίκη στη μήνυση που έκανε σε κινεζική εταιρεία που αντέγραψε προϊόντα της και αποζημιώθηκε με το ποσόν των 900.000 γιουάν, σταματώντας παράλληλα την παραγωγή ενός scooter όμοιου με αυτού της Yamaha. Αντιθέτως, η Toyota Motor Corp. πέρυσι, έχασε τη δίκη με την Chine Geely Group Co., για χρήση σήματος που έμοιαζε πολύ με το σήμα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Την περασμένη εβδομάδα το τμήμα της General Motors στη Ν. Κορέα, καθώς και το GM Daewoo Auto & Technology Co., μήνυσε την Chery Automobile Co., υποστηρίζοντας, ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιούσε μεταχειρισμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων της και σχέδια του μοντέλου, Matiz, χωρίς την έγκρισή της. Η μήνυση της GM Daewoo, εκκρεμεί.

Η Honda, η οποία κατασκευάζει αυτοκίνητα, αεροσκάφη, μηχανές κουρέματος, και μηχανές σκαφών, καθώς και μοτοσικλέτες, περιμένει να πουλήσει 12,5 εκατ. μοτοσικλέτες το 2005, 17% περισσότερες από φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψή της, την εβδομάδα που πέρασε.

Οι μετοχές της κέρδιζαν 1%, φθάνοντας στις 5.310 γιέν η μία και διπραγματεύθηκαν στις 5.300 γιέν η μία, στη 1:22' μ.μ., ώρα Τόκυο. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 11%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα