Market Beat: Χωρίς σκοπιμότητες από τα παράγωγα οι θεσμικοί θα εκφραστούν αυθόρμητα

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 10:10
UPD:23/10/2013 17:27
Icon/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου είναι συνήθως απαλλαγμένη από το φόρτο της τακτικής που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν οι traders για την μετακύλιση θέσεων. Διότι αυτή η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και συνεπώς επειδή δεν αναίρεσαν οι συναλλαγές χθες τις εκτιμήσεις μας για το κλίμα που θα επικρατήσει θυμίζουμε από χθες: «Στο ΧΑ οι εξελίξεις που δονούν τα χρηματιστήρια διεθνώς δεν είναι δυνατό να μην επηρεάσουν τη δυναμική στη σημερινή συνεδρίαση αλλά η διάρκεια της επίδρασης θα είναι μικρή. Η δε ισχύς της όχι μεγαλύτερη εκείνης που υπαγορεύουν οι σκοπιμότητες των θεσμικών λόγω εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου. Θεωρούμε πιθανό να κινηθεί το ΧΑ πάλι με βάση την αυθόρμητη έκφραση των ισχυρών παραγόντων της αγοράς από την Δευτέρα».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τελικά διαπιστώσαμε πως χθες οι επαγγελματίες επενδυτές επέλεξαν την εφαρμογή της τακτικής "δύο σε ένα" που ανέπτυξαν και την Τετάρτη αλλά αντισυμμετρικά. Οι θεσμικοί του ΧΑ κινούνται λες και θέλουν να ανεβάσουν τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αγοράζοντας μετοχές από τη μερίδα του επενδυτικού κοινού που δεν πίστεψε στην τρέχουσα άνοδο. Τους βοήθησε χθες η διαπίστωση πως η πτώση των ρυθμών συναλλαγών προκάλεσε μικρό βάθος για αυτές και θα ήταν σχετικά εύκολο όπως έκλεισαν με πτώση την Τετάρτη να κλείσουν με άνοδο την Πέμπτη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, μετά και το νέο ρεκόρ που σημείωσε ο αμερικάνικος δείκτης S&P 500, κλείνοντας, οι περισσότερες, οριακά στα θετικά.

Πάντως, αν και η συμφωνία στις ΗΠΑ για το τέλος του shutdown και την αύξηση του ορίου του χρέους λειτούργησε θετικά για τις αγορές, ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί καθώς δεν αντιμετωπίζει τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά ζητήματα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst300 σημείωσε άνοδο 0,14%, ο Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,1%, o FTSE 100  του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,07%, ο CAC 40  έκλεισε οριακά χαμηλότερα στο -0,10%, ο DAX στο -0,38%, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,39% και 0,40% χαμηλότερα έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB .

Όπως σημειώνει ο Μάικ Βαν Ντούλκεν, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς της Accendo Markets, οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ αναγκαστικά θα ξανανοίξουν σε δύο μήνες , η κυβέρνηση ανοίγει και θα χρηματοδοτηθεί για μόλις τρεις μήνες και το ζήτημα της οροφής του χρέους απλά πήρε παράταση τεσσάρων μηνών. Αυτή είναι ουσιαστικά η συμφωνία που «κλείστηκε» χθες, όπως τονίζει, οπότε η... βουβή αντίδραση των αγορών υποδηλώνει ότι ήδη αποτιμούν μία επανάληψη του σεναρίου πυου είδαμε όλες αυτές της ημέρες,  τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Peugeot Citroen ενισχύθηκαν 4,54% μετά το δημοσίευμα της WSJ σύμφωνα με το οποίο η κινεζική Dongfeng Motor Corportation συνεχίζει ακόμη να σκέφτεται την «λογική» της πιθανής επένδυσής της στην γαλλική εταιρεία.
Η μετοχή της Carrefour σημείωσε κέρδη 3,10% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας όπου έδειξαν ότι οι πωλήσεις της εταιρείας επέστρεψαν στην οδό της ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο.

Βουτιά 7,86 % κατέγραψε η μετοχή της KPN καθώς η America Movil ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει στην αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου στην εταιρεία.
 
ΗΠΑ

Με μεικτή εικόνα έκλεισαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τους επενδυτές να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους μετά την επίτευξη συμφωνίας από το Κογκρέσο. Την ίδια ώρα, μειωμένες κατά 15.000 στις 358.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των αιτήσεων στις 335.000 από τα ελαφρώς αναθεωρημένα επίπεδα των 373.000 της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των American Express και Verizon ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των ΙΒΜ και United Health. Ο δείκτης Dow Jones ^DJI-0,01% υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 15,371.70 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο 0,66% στις 1,732.86 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,62% ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 3,863.15  μονάδες.
 
Γενικά

Το δολάριο βυθίστηκε και οι τιμές των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου κινητοποιήθηκαν ανοδικά μετά την τελευταία στιγμή συμφωνία στο Κογκρέσο , καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην Ουάσιγκτον, θα ωθήσει προς τα πίσω τα σχέδια της Federal Reserve για το tapering.

Όμως, η συμφωνία δεν ήταν αρκετή για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές να συνεχίσουν δυνατότερα το πρόσφατο ράλι τους, που είχε ωθήσει το βασικό δείκτη αναφοράς του χρηματιστηρίου της Γερμανίας σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Η συμφωνία που επετεύχθη αργά την Τετάρτη στο Κογκρέσο την 11η ώρα θα επαναλάβει την λειτουργία της κυβέρνησης ως τις 15 του Γενάρη και επεκτείνει το ανώτατο όριο του χρέους ως τις 7 Φλεβάρη, αμβλύνοντας τους φόβους για επικείμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ . Αλλά η ανακούφιση των επενδυτών μεταστράφηκε προς ανησυχία για το πόσο κόστισαν διόδια του αγώνα 16 ημερών για μια προσωρινή ηρεμία στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου .

Πολλοί αναλυτές έχουν μετακινήσει προς τα πίσω τις προσδοκίες τους για μια μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed γνωστό και ως QE. Κάποτε είχε θεωρηθεί ως βέβαιο ότι θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο το tapering, και θα διαρκούσε μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014. Επιπλέον, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί γιατί πιθανά το αμερικανικό Κογκρέσο θα περάσει από μια παρόμοια πολιτική αντιπαράθεση στις αρχές του 2014, θολώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Τεχνική ανάλυση

Τα απλά εργαλεία της στατιστικής που χρησιμοποιούμε έχουν για την ώρα αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά από αυτά που οδήγησαν κάποιους τεχνικούς αναλυτές στην εκτίμηση πως η αγορά θα γύριζε σε κάθοδο διαρκείας, με την πρώτη ευκαιρία.  Διατηρούμε την εκτίμηση για τις αντιστάσεις του 25άρη στις 384 και τις 394 μονάδες με ζώνη (+/- 2 μονάδων) που θα μεταμορφωθούν σε σκληρότερες οροφές αν υποχωρήσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον. Χθες δεν ξεφόρτωσαν διαχειριστές που με τις αγορές τους τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες έφεραν τους δείκτες μια ανάσα κάτω από τα υψηλά έτους. Για την περίπτωση της καθόδου θεωρούμε σημαντική την πρόσφατα δοκιμασμένη στήριξη στις 360 μονάδες και εκείνη στις 333 που είναι ακόμα ισχυρότερη.  

Στο Χ.Α.

Κέρδη πάνω από 10% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης από την ημέρα που ξεκίνησε το shutdown στις ΗΠΑ μέχρι τη στιγμή που έληξε, ενώ πάνω από 20% ήταν τα κέρδη για το τραπεζικό δείκτη.  H Εθνική ηγήθηκε των κερδών στα blue chips, αφού από την 1η Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο πάνω του 31%, και ακολούθησαν οι MIG +25,85%, ΕΧΑΕ +22,10% και Πειραιώς +18,11%.

Κατά τα άλλα και σε ότι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση, το κλίμα ήταν ήπια ανοδικό χωρίς υπερβολές και με μικρότερο τζίρο από αυτόν που συνηθίσαμε το τελευταίο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις  1.138,9 μονάδες με άνοδο 1,25%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39,7 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0.23%, ο FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 1,09% και ο FTSE Mid Cap έκλεισε στο +1.17%.

Στις τράπεζες οι τάσεις ήταν μικτές, με την Eurobank να κερδίζει +2.83%, η Εθνική υποχώρησε -1,27%, η Πειραιώς στο +0.67%, η Alpha BankΑΛΦΑ+1,41% στο +1.41% και η Attica Bank ΑΤΤ+0,76% έκλεισε με άνοδο 0.76%.

Ξεκάθαρα ανοδική ήταν η εικόνα του FTSE Large Cap - με μόνο την Εθνική να σημειώνει απώλειες- με τις  Ιντραλοτ +5,46%, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+5,07%+5,07%, ΕΛΠΕ +4,67%,Τέρνα Ενεργ. +3,23%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ+3,79%+3,79%,  Τιτάν +2,43%, ΔΕΗ ΔΕΗ+2,62% +2,62%, Μotor Oil +2,94%, ΜέτκαΜΕΤΚ+2,06% +2,06% και ΟΤΕ ΟΤΕ+1,72% +1,72% να ξεχωρίζουν.

Όπως προαναφέραμε, το shutdown των ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν λειτούργησε καθόλου... αρνητικά για το Χ.Α, αφού ο Γ.Δ από την πρώτη  ημέρα, εώς και τη λήξη του, ξεπέρασε σε άνοδο το 10%, ενώ οι τράπεζες κινήθηκαν άνω του 20%.

Στα blue chips, διψήφια κέρδη το συγκεκριμένο διάστημα, σημείωσαν Εθνική +31,21%, MIG +25,85%, EXAE +22.10%, Πειραιώς +18,11%, ΒιοχάλκοΒΙΟΧΚ+1,82% +15,61%, ΔΕΗ +15,06%, ΕΛΠΕ +14,32%, ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ+0,73% +12,59%, Alpha Bank +12,11%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+0,64% +11,86%, ΟΤΕ +11,08% και Intralot ΙΝΛΟΤ+5,46% +10.91%.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στις 12 συνεδριάσεις από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, μόνο τρεις ήταν πτωτικές, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και τον ΓΔ να κινείται άνετα πάνω από τις 1.000- 1.100 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημάδεψαν την έναρξη των συναλλαγών της ημέρας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά με άνοδο που τις οδήγησε στα υψηλά πέντε μηνών καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο από την ενδυνάμωση της ανάπτυξης στην Κίνα σύμφωνα με την μεταβολή του ΑΕΠ της στο τρίτο τρίμηνο που αυξήθηκε κατά 7,8% μια μέρα μετά την θετική εξέλιξη στην κατάσταση που ταλάνιζε την οικονομία των ΗΠΑ. Το δολάριο καρφώθηκε στα χαμηλά των τελευταίων οκτώ μηνών.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας χτύπησε νέο υψηλό πέντε μηνών και ήταν τελευταία με κέρδη 0,5% μετά από άνοδο που χθες διαμορφώθηκε στο +0,6%. Ο Nikkei του Τόκιο εμφανίζει επίπεδη κίνηση με το δολάριο να μένει σταθερό έναντι του γεν μετά από βουτιά -0,8% τη νύχτα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οικονομική αδυναμία που προκλήθηκε  την 16 ημερών διακοπή της κυβερνητικής λειτουργίας και η αβεβαιότητα για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων επί του προϋπολογισμού και του χρέους, μπορεί να κρατήσει την Fed πίσω στην απόφαση να αποσύρει τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας τα QE δηλαδή, τουλάχιστον έως βάθος λίγων μηνών στο επόμενο έτος .

Μια απλή εκτίμηση που προτείνεται από τη Morgan Stanley θέλει η άμεση και έμμεση επίδραση του shutdown να βαρύνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες.

Ο δείκτης δολαρίου που παρακολουθεί την απόδοση του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων , σταθεροποιήθηκε σήμερα μετά τη χθεσινή βουτιά. Το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά στα 1,3625 δολάρια.

Μεταξύ των βασικών εμπορευμάτων, ο χρυσός πήρε μια ανάσα με τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 3%  μέσα σε ένα μήνα) στα 1.318 δολάρια η ουγγιά. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο αμφιταλαντεύτηκε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Συνεχίζεται ο προβληματισμός για το αν η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμβαδίζει με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, από την πλευρά έγκριτων αναλυτών αλλά συμφωνούν πως το ενδιαφέρον για εισηγμένους τίτλους παραμένει, με σταθεροποίηση των συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτό συσχετίζεται με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ξένων οίκων και αναλυτών για το Χ.Α., αλλά και από την εικόνα που εμφανίζουν  τα Ελληνικά ομόλογα στα οποία έχει επέλθει ουσιαστική αποκλιμάκωση των spreads.

Απουσιάζει ωστόσο μια καταλυτική εξέλιξη στην πραγματική οικονομία, στις διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και είναι κατ’ αυτούς ζητούμενη μια ουσιαστική πρόοδος, που θα αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, που θα λειτουργήσει σαν "καύσιμο ανόδου" στην Αγορά. Μέχρι στιγμής για τα παραπάνω δεν υπάρχουν πραγματικά θετικές ειδήσεις και το συμπέρασμά τους είναι ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις, κυρίως σε τίτλους του FTSE25, έχουν προεξοφλήσει σημαντικό μέρος και των πλέον θετικών προσδοκιών και η χρηματιστηριακή εικόνα μοιάζει πολύ ωραία για να είναι αληθινή.
 
Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ελπίδες για περαιτέρω καθυστέρηση στο tapering


Η αντίδραση της αγοράς στην είδηση της υπερπήδησης του αμερικανικού πολιτικού αδιεξόδου φαίνεται να αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες προσδοκίες για περαιτέρω καθυστέρηση στην σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από Fed κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Στη Νέα Υόρκη, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνέχισαν να μειώνονται και το δολάριο γνώρισε μεγάλη αδυναμία. Στην Ασία σήμερα, τα κινεζικά οικονομικά δεδομένα ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες. Οι αποδόσεις των ομολόγων ακολούθησαν ως επί το πλείστον τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και οι τιμές των μετοχών είναι γενικά υψηλότερες, αλλά αγορές συναλλάγματος  παρέμειναν αρκετά ήσυχες.

Θεωρούμε ότι η απόφαση της Fed για το tapering θα πρέπει να συνδέεται τελικά με οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τον Δεκέμβριο παραμένει για τις εκτιμήσεις μας το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μείωση, με δεδομένες τις προβλέψεις μας ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι ισχυρότερη στο 4ο τρίμηνο σε σχέση με το 3ο τρίμηνο. Η έκθεση για την απασχόληση Σεπτέμβριο τώρα προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στις 22 Οκτωβρίου και προβλέπουμε το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί στο 7,2 %.

Τα περιορισμένα μακροοικονομικά στοιχεία που έχουμε λάβει για τις ΗΠΑ, δεν είναι συνολικά αποθαρρυντικά. Σήμερα, δεν αναμένονται στοιχεία από ευρωπαϊκές χώρες ή τις ΗΠΑ. Ωστόσο, έχουμε μια βεντάλια από ομιλητές της Fed, όπως ο Lacker (μη – ψηφοφόρος στην FOMC, γεράκι ) , Tarullo ( ψηφοφόρος, ουδέτερος) , Evans ( ψηφοφόρος, περιστέρι) , Dudley ( ψηφοφόρος, περιστέρι ) και Stein ( ψηφοφόρος, ουδέτερος) .

Η ψήφιση νομοσχεδίου που αίρει την διακοπή λειτουργίας του Δημοσίου των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει τις αναδυόμενες αγορές, αλλά πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να διερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις στα θέματα. Μια εκ νέου ισχυρότερη σύζευξη με παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα από κάποιες χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προαναγγέλλει επίσης καλά νέα για τις πιστώσεις της περιοχής.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Η Ελλάδα προσελκύει πάλι ξένους επενδυτές που αναμένουν μεγαλύτερη άνοδο του χρηματιστηρίου και ανάκαμψη της οικονομίας της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι αυξημένος κατά 24% από την αρχή του 2013, περισσότερο απ' ότι ο δείκτης DAX ^GDAXI-0,39% του γερμανικού χρηματιστηρίου (15%) και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 (11%).
  • Σε σύγκρουση με την τρόικα φαίνεται πως έρχεται η κυβέρνηση καθώς δεν υπαναχωρεί από το σχέδιο της για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) το οποίο  προβλέπει τη διάσπαση του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος και με ταυτόχρονη διάσωση του πρώτου σκέλους. Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έπειτα από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Φώφη Γεννηματά και αντικείμενο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.
  • Βάσιμη έκρινε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσφυγή της Επιτροπής κατά της Ελλάδας για τη μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων στην Ελληνικός Χρυσός, με τη μορφή της πώλησης περιουσιακών στοιχείων σε τιμή κατώτερη της αξίας τους.
  • «Η τυφλή, αυθαίρετη, ατεκμηρίωτη και χωρίς μελέτη αξιολόγησης των δομών κατάργηση θέσεων προσωπικού θα διαλύσει τα οκτώ πανεπιστήμια και μαζί με αυτά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην Ελλάδα» υποστήριξαν εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία ευρωβουλευτών και κοινού.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Πλήγμα για την αμερικανική οικονομία, το οποίο επιβράδυνε τους ρυθμούς ανάπτυξής της όσο οτιδήποτε άλλο την τελευταία τριετία χαρακτήρισε την αναστολή των ομοσπονδιακών κυβερνητικών λειτουργιών επί 16 ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του από το Λευκό Οίκο. «Οι Δημοκρατικοί και οι υπεύθυνοι Ρεπουμπλικανοί έδωσαν τέλος στο πρώτο shutdown των τελευταίων 17 χρόνων», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν νικητές» μετά τη λήξη του.
  • Σε υποβάθμιση των ΗΠΑ σε «Α-» από «Α» προέβη ο κινεζικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Dagong, ενώ διατήρησε αρνητικό το outlook (προοπτικές), όπως μεταδίδει το Reuters. Ως βασική αιτία της υποβάθμισης ο οίκος αναφέρει τη διαφωνία για το όριο του αμερικανικού χρέους και τον προϋπολογισμό που τερματίστηκε, προς το παρόν, με μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής.
  • Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ρώμης κατά μία βαθμίδα από «ΒΒΒ+» σε «ΒΒΒ», με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Η Fitch εκτιμά ότι η ιταλική πρωτεύουσα δεν θα καταφέρει να εξισορροπήσει πλήρως τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
  • Μειωμένα κατά 2% ήταν τα τριμηνιαία κέρδη της Goldman Sachs, καθώς οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών έπληξαν τα έσοδα της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ από πλευράς ενεργητικού.
  • Σόφια: Σε 1% - 2% αναμένεται να κυμανθεί φέτος η ανάπτυξη στα Βαλκάνια σύμφωνα με τις προβλέψεις του Economist Intelligence Unit (EIU), όπως τις μετέφερε η Joan Hoey, Senior Analyst & Regional Editor Ευρώπης Economist Intelligence Unit, στο συνέδριο «The EU-Balkan Summit» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Σόφια της Βουλγαρίας.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει φέτος, για πρώτη φορά, τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης για το 2014 πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλιά τους, καθώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Το δικαίωμα απορρέει από τη νομοθεσία για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, γνωστής ως «δέσμης δύο μέτρων» (Two Pack).
  • Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να προκύψει μια νέα «φούσκα» ακινήτων στις ΗΠΑ εξέφρασε ανώτατο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και προειδοποίησε εναντίον της συνέχισης των αγορών αξιόγραφων που βασίζονται σε τιτλοποιημένες υποθήκες ακινήτων από τη Fed.

Ειδήσεις από την πρωινή έκδοση της WSJ

To ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 7,8% το τρίτο τρίμηνο

Η ανάπτυξη της Κίνας επιταχύνθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, αποδιώχνοντας  για την ώρα τους φόβους ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο πορεύεται προς μια απότομη επιβράδυνση που θα προκαλούσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές. Η παρατήρηση στρέφεται πλέον στα προσεχή τρίμηνα για να διαπιστωθεί αν η οικονομία της Κίνας - μια σημαντική μηχανή της παγκόσμια ανάπτυξης - μπορεί να συνεχίσει με ταχύτερο ρυθμό.  Το Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 7,8% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που κυκλοφόρησαν σήμερα Παρασκευή 17/10. Αυτό συγκρίνεται με το 7,7% το πρώτο τρίμηνο και το 7,5% το δεύτερο. Ήταν μάλιστα σύμφωνο με τη μέση πρόβλεψη των 18 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από την «The Wall Street Journal».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα