Ομπάμα: «Ρεπουμπλικανικό» πλήγμα στην αμερικανική οικονομία το shutdown

Πυρά κατά της συντηρητικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 18:33
UPD:19:51
REUTERS/JASON REED

«Οι Δημοκρατικοί και οι υπεύθυνοι Ρεπουμπλικανοί έδωσαν τέλος στο πρώτο shutdown των τελευταίων 17 χρόνων», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

A- A A+

Πλήγμα για την αμερικανική οικονομία, το οποίο επιβράδυνε τους ρυθμούς ανάπτυξής της όσο ο,τιδήποτε άλλο την τελευταία τριετία χαρακτήρισε την αναστολή των ομοσπονδιακών κυβερνητικών λειτουργιών επί 16 ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του από το Λευκό Οίκο.

«Οι Δημοκρατικοί και οι υπεύθυνοι Ρεπουμπλικανοί έδωσαν τέλος στο πρώτο shutdown των τελευταίων 17 χρόνων», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, σημείωνοντας ότι «δεν υπάρχουν νικητές» μετά τη λήξη του.

«Όσοι πήραν την πρωτοβουλία για το shutdown, είπαν ότι το κάνουν για να σώσουν την αμερικανική οικονομία, δεν υπήρξε όμως τίποτα που να κάνει μεγαλύτερο κακό στην οικονομία μας σε σχέση με αυτές τις τακτικές». σημείωσε ο κ. Ομπάμα, συγκεντρώνοντας τα πυρά του στο ρεύμα του Tea Party εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Έχουμε κερδίσει εδώ και δύο αιώνες την εικόνα και την αξιοπιστία του ασφαλέστερου τόπου για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα στον πλανήτη, πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε τους Αμερικανούς «να αφήσουν στην άκρη τους bloggers και τους επαγγελματίες ακτιβιστές που τρέφονται από την αντιπαράθεση» και να παλέψουν για να διατηρηθούν οι ΗΠΑ στο ίδιο επίπεδο και στο μέλλον.

THE WHITE HOUSE

Η κατάρτιση προϋπολογισμού δεν προσφέρεται για ιδεολογικές ασκήσεις, πρόσθεσε, αναφερόμενος εκ νέου στους Ρεπουμπλικανούς, ιδιαίτερα εκείνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ σημείωσε ότι το κρατικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει μειωθεί στο μισό - σε σχέση με τα  προηγούμενα χρόνια - επί της προεδρίας του.

EURONEWSGREEK

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης παράδειγμα κωλυσιεργίας από πλευράς της Βουλής σε σχέση με ζητήματα για τα οποία έχουν εγκριθεί νόμοι από τη Γερουσία, όπως το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο, όπως είπε, εγγυάται σε ορίζοντα δύο δεκαετιών ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ύψους 5%.

Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε τέλος τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους για το έργο τους τις ημέρες του shutdown, όταν εργάζονταν ουσιαστικά άνευ πληρωμής, ενώ εξήρε το ρόλο τους στην ευρυθμία της αμερικανικής κοινωνικής ζωής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή