Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση

Το μήνυμα Σαμαρά στους εταίρους
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 17:34
UPD:18:44
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι  θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και των πραγματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

A- A A+

Απάντηση στη ρητορική των δανειστών μας για το δημοσιονομικό κενό εντός του 2014 (που συνεπάγεται νέα μέτρα) και στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αναζητά το κυβερνητικό επιτελείο.

Οι εισηγήσεις που δέχεται αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός για το θέμα είναι πολλές, από τη σύμπλευση με τη γραμμή των δανειστών μας στην Ε.Ε. (γραμμή Στουρνάρα) μέχρι και τη διενέργεια εκλογών, καθώς σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες η πρώτη ευφορία από την επιχείρηση αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής γρήγορα αντικαταστάθηκε από τα δημοσιεύματα για τις αστοχίες του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Υπέρ της δεύτερης άποψης δεν είναι κάποια οργανωμένη ομάδα εντός της Ν.Δ. αλλά στελέχη της κυβέρνησης, πολλοί βουλευτές και κομματικά στελέχη τα οποία έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο.

Ενδεικτικές του κλίματος στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης είναι και οι ερωτήσεις στη Βουλή 32 βουλευτών της Ν.Δ. για την ΕΡΤ και το υπό κατάληψη ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, άλλων 62 βουλευτών της Ν.Δ. για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τέλος 34 βουλευτών τη Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για επιδότηση των απασχολούμενων σε τουριστικά επαγγέλματα. 

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια και πως το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο τέλος του έτους. Για τη μετακύλιση του χρέους είπε ότι όλα βρίσκονται στο τραπέζι.

Ερωτηθείς για το αν η αρνητική στάση της τρόικας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί των επιδομάτων που θα δοθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να επηρεάσει τις συζητήσεις και το κλίμα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν πιέσεις από την τρόικα προς την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα οριζόντια μέτρα εμφανίστηκε κατηγορηματικός, λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές. Ακόμη και ο «σκληρός» Γ. Στουρνάρας έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα για το 2014.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σημείωσε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ μικρό και μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς οριζόντια μέτρα επισημαίνοντας παράλληλα ότι το χρηματοδοτικό κενό «είναι υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίσουν οι πιστωτές μας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ζήτησε σήμερα να εξεταστεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και να ανοίξει η συζήτηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας που έρχονται στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες. Ο κ. Βενιζέλος είπε πως αν δεν σημειωθεί πρόοδος σε αυτές τις συζητήσεις θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στο μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας που απηύθυνε από τις Βρυξέλλες, ο Αντ. Σαμαράς, επισημαίνοντας την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης  των κρατών - μελών.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, ο κ. Σαμαράς ο οποίος σήμερα συναντήθηκε  στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Euro-Working Group Τόμας Βίζερ, πιστεύει ότι  θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και των πραγματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και απλά επισημαίνει τον κίνδυνο να προκληθεί πολιτική αναταραχή σε περίπτωση που κάποιοι εντός Ε.Ε. επιμείνουν στη σκληρή γραμμή. 

Εν όψει μάλιστα της  επίσκεψης στην Αθήνα του κλιμακίου των δανειστών την ερχόμενη βδομάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα τα οποία θα αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή