Γνώμη: Ναι, λεφτά υπάρχουν, στα έργα του ΕΣΠΑ

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 07:00
EPA/Karl-Josef Hildenbrand

Το μεγάλο στοίχημα για τους αρμόδιους υπουργούς είναι να μπορέσουν να αναδιανείμουν προς παραγωγικές δραστηριότητες «τα λεφτά που υπάρχουν» τώρα σε λιμνάζοντα έργα.

Η φράση «λεφτά υπάρχουν» και η αναζήτηση της ορθότητάς της καθόρισε τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. Αλλά μακριά από τις υποσχέσεις των προεκλογικών συγκεντρώσεων και πιο κοντά στην πραγματικότητα των κοινοτικών κονδυλίων και της οικονομίας, οι αναλογίες αλλάζουν.

Ο λόγος για τη δράση του ΕΣΠΑ που αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της οποίας έχουν υποβληθεί περισσότερες από 23.000 αιτήσεις. Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν από την κορυφή προς τα κάτω της κατάταξης, έως ότου εξαντληθούν τα κονδύλια.

Στην πράξη μια νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών με βαθμολογία 65 ή 70 στα 100, με τη βάση π.χ. στο 80, είναι πολύ πιθανό να χάσει την επιδότηση. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι σημερινές οικονομικές συνθήκες στη χώρα επιτρέπουν να αποκλείουμε επιχειρήσεις με καλή βαθμολογία και με «ξεκάθαρο» επιχειρηματικό σχέδιο ή μήπως θα πρέπει να αναζητήσουμε τον τρόπο ώστε να επιδοτηθούν οι μονάδες εκείνες που μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, δηλαδή νέες θέσεις εργασίας και συμμετοχή με ίδια κεφάλαια στην επένδυση;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά τα δεδομένα, εάν επιχορηγούνταν όλες οι επιχειρήσεις που καλύπτουν τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά και βαθμολογούνται με τουλάχιστον 50 στα 100, τα χρήματα που θα διοχετεύονταν στην αγορά θα ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, αν εφαρμοστεί ως έχει το πρόγραμμα, το ποσό που θα διατεθεί στην αγορά δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η ανάγκη εξεύρεσης επιπρόσθετων πόρων που θα ενισχύσουν το διαθέσιμο προϋπολογισμό καθίσταται επιτακτική και άμεση προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις που θα συγκεντρώσουν την απαιτούμενη ελάχιστη βαθμολογία, κάτι που θα δηλώνει και το ουσιαστικό ενδιαφέρον αυτών για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Οι πόροι αυτοί μπορούν να βρεθούν στα ανενεργά ή και λιμνάζοντα έργα ή στα προγράμματα με ελάχιστη πρόοδο στην υλοποίηση, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν προς επενδύσεις με ουσιαστικό και άμεσο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Η χώρα έχει ανάγκη από κάθε ουσιαστική επιχειρηματική κίνηση, τόσο από υφιστάμενες επιχειρήσεις όσο και από νέες. Δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να είμαστε αδιάφοροι απέναντι και στο τελευταίο ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Το μεγάλο στοίχημα για τους αρμόδιους υπουργούς είναι να μπορέσουν να αναδιανείμουν προς παραγωγικές δραστηριότητες «τα λεφτά που υπάρχουν» τώρα σε λιμνάζοντα έργα. Τουλάχιστον, αυτό πρέπει να είναι το στοίχημα για όποιον υπουργό επιθυμεί στην πράξη, και όχι απλώς στη θεωρία, να βάλει τα γρανάζια της αναπτυξιακής διαδικασίας να κινηθούν.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα