Γνώμη: Ενδιαφέρον εγχείρημα

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 07:00
UPD:07:07
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Τα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, καταδεικνύουν και το πρόβλημα της πρόσβασης των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Το υψηλότερο σκορ στα ποσοστά των επιχειρήσεων που δηλώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ως το σημαντικότερο πρόβλημα ανά χώρα, ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρωζώνης, συγκεντρώνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της πλέον πρόσφατης έρευνας (Απρίλιος του 2013) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον, το ποσοστό απόρριψης των επιχειρήσεων που κάνουν αίτηση για δάνειο ανέρχεται στο 31%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο με διαφορά, καθώς το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στην Ιρλανδία και την Ισπανία, στο 17%.

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, καταδεικνύουν και το πρόβλημα της πρόσβασης των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Οι εκπρόσωποι των Συνομοσπονδιών έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει, ακόμα και πριν από την κρίση, την ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων χρηματοδοτικών υποδομών, οι οποίες θα αφουγκράζονται τις ιδιαιτερότητες της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας και θα προσφέρουν χρηματοδοτικά προϊόντα σχεδιασμένα στις ανάγκες τους.

Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες, έχοντας γνώση της τοπικής οικονομίας και εστιάζοντας αποκλειστικά στη λιανική τραπεζική, έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να προσφέρουν τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία στις μικρές επιχειρήσεις, όπως έχουν επίσης τη δυνατότητα να απευθυνθούν και να λάβουν χρηματοδότηση και διαχείριση χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρουν και άλλοι χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές, όπως το Εθνικό Ταμείο  Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα μικροδάνεια και τα υβριδικά χρηματοδοτικά προϊόντα, τα οποία θα συνδυάζουν δάνεια με εγγυήσεις, είναι μερικά παραδείγματα εργαλείων που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν και να προσφέρονται από την Τράπεζα Μικρομεσαίων, προσαρμοζόμενα στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε τοπικής οικονομίας, αναφέρθηκε χθες από τους επικεφαλής των Συνομοσπονδιών.

Το εγχείρημα της μετεξέλιξης του δικτύου των συνεταιριστικών τραπεζών σε Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων παρουσιάζει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ελάχιστης έως μηδενικής ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων θεωρούν μάλιστα ότι θα μπορέσει να αποτελέσει ένα σημαντικό πυλώνα διευκόλυνσης των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, το τραπεζικό σκηνικό, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, έχει αλλάξει θεαματικά τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζοντας πλέον ιδιαιτερότητες και συνθήκες λειτουργίας που δεν υπήρχαν στο προσκήνιο λίγα χρόνια πριν.

Εν ολίγοις, εναπόκειται στους εμπνευστές του να αποδείξουν αν με πολύ μεθοδικά και με προσεκτικά βήματα το εγχείρημα της δημιουργίας της νέας τράπεζας, εκτός από ενδιαφέρον, μπορεί να αποδειχθεί και ρεαλιστικό. 

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα