Eάν βρεθεί άμεσα μακροπρόθεσμη λύση στο αδιέξοδο των ΗΠΑ, ο πτωτικός κίνδυνος στο ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 0,5% για το δ’ τρίμηνο, φέρνοντας έτσι την ανάπτυξη τριμήνου στο 2% από 2,5% που αναμενόταν πριν. Σε περίπτωση που συνεχιστεί όμως, μπορεί ακόμα και να μηδενίσει την ανάπυξη δ ‘ τριμήνου, όπως προειδοποιεί η Goldman.
Την πρώτη εβδομάδα του shutdown, που είχε διάρκεια τεσσάρων εργάσιμων ημερών, μείωσε την ανάπτυξη κατά 0,16%. Μετά την δεύτερη εβδομάδα, που ολοκληρώνεται σήμερα, η συνολική μείωση του ΑΕΠ φτάνει το 0,28%.
Από εδώ και στο εξής, ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από το εάν η συμφωνία που ενδεχομένως να επιτευχθεί, αφορά μία προσωρινή λύση, δηλαδή βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους, ή αφορά κάτι πιο μακροπρόθεσμο.
Εάν δοθεί μία μακροπρόθεσμη λύση, τότε o πτωτικός κίνδυνος στο ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 0,5% στο δ΄τρίμηνο, κι έτσι από 2,5% που ήταν η εκτίμηση της τράπεζας για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου των ΗΠΑ, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2%.
Εάν δεν υπάρξει όμως λύση στις επόμενες ημέρες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμείνει «κλειστή», κάθε μία εβδομάδα που περνά θα μειώνεται το ΑΕΠ κατά 0,2%.
Με λίγα λόγια, εάν δεν ανοίξει η κυβέρνηση για το υπόλοιπο δ’ τρίμηνο, τότε το shutdown και μόνο, θα οδηγήσει σε μηδενισμό του ΑΕΠ. Αν σε αυτό προσθετεί και το χτύπημα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τότε η αμερικάνικη οικονομία ουσιαστικά θα μπει σε ύφεση στο δ’ τρίμηνο, όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs.