Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 12:25
UPD:12:37
REUTERS/STRINGER/GERMANY

Μικτές τάσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο δεν οδήγησαν σε κάποια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, με την προθεσμία να λήγει την προσεχή Πέμπτη, αν και υπήρξαν κάποιες θετικές ενδείξεις την Κυριακή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 0,12% μετά από δυό συνεδριάσεις όπου σημείωθηκε ράλι λόγω της αισιοδοξίας για λύση στο πολιτικό αδιέξοδο των ΗΠΑ. Οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου ανάμεσα στις δύο πλευρές όμως, δεν απέδωσαν καρπούς, αν και την Κυριακή υπήρξαν κάποια θετικά μηνύματα, όταν ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Χάρι Ρέιντ, δήλωσε ότι επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε μία συμφωνία έως τη Δευτέρα, προσθέτωντας είχε μία «ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση» με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

Ο FTSE 100 ενισχύεται 0,02%, ο CAC 40 υποχωρεί 0,26%, ο DAX σημειώνει πτώση 0,27%, ο IBEX 35 καταγράφει άνοδο 0,18% και ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται στο +0.1%.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση πρέπει να έλθει σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου για να αποφευθχεί ενδεχόμενο default στο χρέος της.  Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις αυτές αυξάνονται, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως η κατάσταση είναι «πάρα πολύ ανησυχητική», προειδοποιώντας πως η «δημιουργική λογιστική» δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.

Όπως σημειώνει ο Κρις Σικλούνα, οικονομολόγος στην Daiwa Capital, οι προσδοκίες της αγοράς είναι ότι θα υπάρξει deal και θα αποφευχθεί το default. Όμως η οποιαδήποτε συμφωνία δεν αναμένεται να είναι γρήγορη και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έλθει μετά την προθεσμία της Πέμπτης, και η λύση είναι πιο πιθανό να είναι προσωρινή παρά μακροπρόθεσμη.

Στα ευρωπαϊκά νέα, σήμερα συναντώνται οι υπουργοί των οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων θεμάτων, το ζήτημα της Ελλάδας καθώς και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Peugeot υποχωρούν 10,47% μετά τα δημοσιεύματα ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της  Dassault Systemes υποχωρούν 1,61% μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε η εταιρεία για τα έσοδα του 2013.

Οι μετοχές της Royal Mail συνεχίζουν ανοδικά, την δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, και αυτήν την ώρα καταγράφουν κέρδη 1%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα