Market Beat: Μετά τη διορθωτική «ανάσα» η συνέχεια είναι ανοδική αν οι τράπεζες το επιτρέψουν

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 10:15
UPD:23/10/2013 17:31
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Η συνέχεια στην άνοδο προκύπτει σαν εκτίμηση από την οπτική με την οποία αντιμετωπίζεται η δυναμική των συναλλαγών χθες. Επιστρέψαμε στην εποχή που οι τράπεζες θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης του ΧΑ, καθώς αναδείχθηκαν και παραμένουν στις πέντε πρώτες θέσεις των μετοχών με τον καλύτερο ημερήσιο τζίρο και με τα κέρδη τους τράβηξαν τον 25άρη ψηλότερα. Ενώ χθες, εκείνες ήταν που δεν επέτρεψαν τους βασικούς δείκτες να συνεχίσουν την άνοδο με σταθερό βηματισμό.

Για τη στήλη είχαμε την Τετάρτη μια ακόμα ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ, που με τέχνη κατάφεραν οι θεσμικοί να την κάνουν δύο σε ένα. Διόρθωσαν οι τράπεζες μετά από ράλι με υπολογίσιμες επιδόσεις, χωρίς να «χαλάει» η στατιστική τους εικόνα, εκτός της αποδυνάμωσης που εμφάνισε η μετοχή της ΕΤΕ. Παράλληλα πήραν την σκυτάλη της ανόδου οι μετοχές με την μικρότερη συμμετοχή στην άνοδο των προηγούμενων ημερών και ο 25άρης, εμφάνισε τις περισσότερες μετοχές του με μηδενική ή θετική μεταβολή και τις λιγότερες με απώλειες, εκ των οποίων πολύ σοβαρές ήταν μόνο της ΕΤΕ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι traders των παραγώγων ακόμα και με την προχθεσινή τους απόφαση, έδειξαν ικανοί να προβλέπουν την βραχυπρόθεσμη τάση και αφού χθες κινήθηκαν σε θέσεις που αντιστοιχούν σε μέτρια αισιοδοξία, μετά από την απαισιόδοξη στάση τους την Τρίτη, οι πιθανότητες να δικαιωθούν είναι μεγάλες. Η θέση μας είναι πως οι θεσμικοί με τον τρόπο που εισήγαγαν εντολές δείχνουν πως επιθυμούν να μαζέψουν μετοχές του ΧΑ και όχι να τις μοιράσουν στον τελευταίο επενδυτή που θα αισιοδοξήσει όταν εκείνοι θα μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές του 25άρη. Η κλίση του οποίου ήταν σταθερά ανοδική μετά τα πρώτα πέντε λεπτά και διατηρήθηκε αμετάβλητη ως το τέλος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,53%, δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε  0,44%, ο δείκτης DAX  στη Φραγκφούρτη υποχώρησε 0,46% και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,16%.

Αντίθετα, ράλι σημειώθηκε σε Ισπανία και Ιταλία, μετά τις επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων, με τον ισπανικό  IBEX 35 να κλείνει με κέρδη 1,29% και τον FTSE MIB της Ιταλίας στο +0,97%.

Την άνοδο στο ισπανικό και το ιταλικό χρηματιστήριο βοήθησαν τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου, με μετοχές όως η Caixabank και η Banco Santander να σημειώνουν κέρδη, 5,54% και 1,36% αντίστοιχα.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της γαλλικής Alcatel-Lucent υποχώρησαν 6,89% μετά την είδηση ότι ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την εταιρεία να διασφαλίσει όσες περισσότερες θέσεις εργασίας μπορεί, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της για περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Η μετοχή της Vedanta Resources υποχώρησε 4,67% μετά την υποβάθμισή της από την  Morgan Stanley σε underweight. Η Morgan Stanley επίσης υποβάθμισε τις προοπτικές της γαλλικής  Saint-Gobain σε underweight, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να κλείσουν με πτώση 3,65%

Με μεικτή εικόνα έκλεισαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο υποστήριξαν πως υπάρχουν «σημάδια ελπίδας» όσον αφορά στο φορολογικό αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητα της Τζάνετ Γέλεν για την προεδρία της Fed, σημειώνοντας ότι η νυν αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει αποδείξει τις ηγετικές της ικανότητες. Αν επικυρωθεί ο διορισμός της, η Γέλεν θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της Fed.

Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των AT&T και International Business Machines ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Merck και Boeing.

Ο δείκτης Dow Jones νισχύθηκε κατά 0,18% στις 14,803.00 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με οριακή άνοδο 0,06% στις 1,656.40 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,46% στις 3,677.78 μονάδες.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά, από τις συναλλαγές που έγιναν από τις 14 Μαΐου ως τις 22 του ίδιου μήνα, με την βοήθεια των candlesticks, φαίνεται πως σήμερα θα είναι σημαδιακή η δυνατότητα που θα δώσουν, οι εντολές των θεσμικών, στον 25άρη να περάσει πάνω από τις 372 μονάδες. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε σήμερα ο δείκτης θα διαγράψει μια τροχιά  που θα περιλαμβάνει άνοδο στο πρώτο μέρος και εξάτμιση των κερδών που θα προκύψουν στο δεύτερο μέρος. Πολλά δηλαδή θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των πιέσεων στις τράπεζες, αν συνεχιστούν οι πιέσεις που εμφανίστηκαν χθες με το καλημέρα. Η δυναμική των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ήταν παρόμοια και κατέληξε σε κλείσιμο και στις δύο λίγο κάτω από το μέσο τους εύρους της ημερήσιας διακύμανσης. Ενώ η ΕΤΕ, κλείνοντας ελάχιστα πάνω από το χαμηλό ημέρας, που ήταν και τιμή ανοίγματος, ξεκίνησε με πτώση πάνω από -7% και έκλεισε με απώλειες -6,84%. 

Στα παράγωγα οι traders ανέβασαν την τιμή του ΣΜΕ έναντι της οριακής έστω πτώσης του 25άρη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με προηγούμενο κλείσιμο στις 367,50 μονάδες, είχε ελάχιστο τις 362,00 από 363,50 και μέγιστο τις 370,75 από 371,25 στην προηγούμενη συνεδρίαση, έκανε δε τις τελευταίες πράξεις στις 369,75 από 369,25 μονάδες τιμή που αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,61% με τον υποκείμενο δείκτη στο -0,20% και κλείσιμο στις 369,28 μονάδες από 370,03. Η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε στις 369,50 και συνεπώς σε μια συνεδρίαση που ο υποκείμενος έχασε μια περίπου μονάδα το ΣΜΕ ενισχύθηκε κατά δύο σχεδόν μονάδες και εμφάνισε μια μικρή απόσταση πάνω από την θεωρητική του.

Στο ΧΑ

Χθες σημειώναμε: «Είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να σταματήσει το ράλι σήμερα για στατιστικούς λόγους, καθώς από το διεθνές σκηνικό δεν έχει προκύψει ακόμα κάτι που να αλλάξει προς το καλύτερο τα ως τώρα ισχύοντα δεδομένα. Αντίθετα η παράταση της αδιέξοδης πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ αυξάνει την ανησυχία σταθερά». Οι τεχνικοί λόγοι δεν εξαφανίστηκαν αλλά μεταμορφώθηκαν καθώς στο παιχνίδι με μεγάλο συναλλακτικό ενδιαφέρον μπήκαν μετοχές που δεν επωφελήθηκαν τόσο από το πρόσφατο ράλι.

Η ενδοσυνεννόηση των θεσμικών είναι αξιοθαύμαστη, αν παρατηρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο ΧΑ. Γιατί στις λίγες έστω χιλιάδες ενεργών κωδικών, ελάχιστοι στο άνοιγμα είχαν διάθεση να αγοράσουν μετοχές και σχεδόν όλοι, είχαν επιλέξει την πώληση μέρους της θέσης τους. Ακόμα και μετοχές που χθες έκλεισαν με υπολογίσιμα κέρδη, άνοιξαν με μικρό έστω πτωτικό χάσμα, ενώ μεγάλο ήταν το χάσμα που σχημάτισαν οι εντολές από την προσυνεδρίαση για τις τράπεζες.

Η αναλογία των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών δεν άλλαξε αλλά αυξήθηκαν οι αμετάβλητες που σημαίνει πως οι market makers αποφάσισαν στάση αναμονής. Θεωρούμε πως στις τελευταίες δυο συνεδριάσεις, αρχίζει το φρόνημα των θεσμικών του εξωτερικού, που ήταν οι κύριοι συμμέτοχοι στην ανοδική κίνηση των ημερών, να ροκανίζεται από την άνοδο του άγχους που προκαλεί η διατήρηση του αδιεξόδου στην επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ. Παράλληλα διακρίνουμε την επιμονή των ισχυρών παραγόντων να διατηρηθεί σε υψηλά για το τρέχον έτος επίπεδα η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που δέχθηκε ασύμμετρο χτύπημα από την πίεση σε ΕΕΕ και ΕΤΕ.

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ιαπωνία πετάχτηκαν στα υψηλά μιας εβδομάδας και το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα, καθώς οι επενδυτές αυξήσανε την αισιοδοξία τους για το ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ θα επιλύσουν τις επόμενες ημέρες το δημοσιονομικό αδιέξοδο που υπέσκαψε την εμπιστοσύνη της αγοράς ήδη.

Στα futures του αμερικανικού Standard&Poors 500 υπάρχει άνοδος 0,5%, που δείχνουν προς ένα πιο σταθερή άνοιγμα στη Wall Street. Τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών  FTSE , GDAXI , και FCHI έχουν ανοίξει με κέρδη στο +0,6%.

Οι επενδυτές, αν και τα νεύρα τους δοκιμάζονται κάθε μέρα που περνά χωρίς μια συμφωνία, αναμένουν μια συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών να μπορούσε να επιτευχθεί πριν την προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους της 17ης Οκτωβρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι εξετάζουν την περίπτωση μιας βραχυπρόθεσμης αύξησης στην δυνατότητα δανεισμού της κυβέρνησης ώστε να αγοράσει περισσότερο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με ευρύτερα μέτρα πολιτικής. Είναι ασαφές για πόσο καιρό η αύξηση θα είναι αποτελεσματική, αλλά κάθε κίνηση για την αύξηση του ορίου δανεισμού θα μπορούσε τουλάχιστον να εξορκίσει για τώρα μια πιθανή χρεοκοπία μετά την 17η Οκτωβρίου.

Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ η δημοσιονομική κρίση κλιμακώθηκε, οι Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν ποσό ρεκόρ των ξένων ομολόγων σε καθαρή βάση την περασμένη εβδομάδα, ξεφορτώνοντας ομόλογα αξίας σχεδόν 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ευρύτερα, Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε 0,2% από την πτώση των μετοχών στα Κινέζικα χρηματιστήρια και του Χονγκ Κονγκ.

Ο CSI300 της Κίνας έπεσε -1,1% στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng Index έχασε -0,9%. Το δολάριο ενισχύθηκε  +0,4% στα  97.785 γεν, με τα την οικοδόμηση θετικού κλίματος από την 0,5% αύξηση της Τετάρτης καθώς απομακρύνθηκε από τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων στα οποία βρέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Δεδομένου ότι το δολάριο ανέκτησε την δύναμή του, ο χρυσός υποχώρησε 0,3% στα 1,302.5 δολάρια η ουγγιά, προσθέτοντας στην πτώση κατά 0,9% της Τετάρτης.

ΗΠΑ οι τιμές του αργού ενισχύθηκαν  +0,2% στα 101,8 δολάρια περίπου το βαρέλι. Οι τιμές είχαν υποχωρήσει 1,9%, την Τετάρτη μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία συγκέντρωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου σε ένα χρόνο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Η Αγορά πλησιάζει τα προηγούμενα υψηλά τρέχοντος έτους στις 1150 μονάδες, από εισροές ξένων κεφαλαίων λόγω των μετατοπίσεων που γίνονται στον MSCI. Υπάρχουν  στις ειδήσεις σχετικές αναφορές και σε αυτό αποδίδουν αρκετοί την τρέχουσα πορεία του ΧΑ. Για αυτό και η άνοδος για τους εγχώριους αναλυτές εντοπίζεται σε συγκεκριμένους τίτλους του FTSE. Βασικοί καταλύτες για διατήρηση του θετικού κλίματος είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων, η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και η ύπαρξη σχετικής ορατότητας όσον αφορά την επιστροφή της Χώρας στις Αγορές, με επιτόκιο που να αντέχεται από την οικονομία χώρας με εξαετή ύφεση.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν συνιστούν  τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών που λόγω αγορών από την πλευρά ξένων θεσμικών έχουν υψηλές με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη αποτιμήσεις.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Μένει ακόμα στο παιχνίδι η μείωση του QE τον Δεκέμβριο

Περισσότερο επιθετικό προς την κατεύθυνση της μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης από το αναμενόμενο ήταν το πνεύμα που επικράτησε το Σεπτέμβριο στη FOMC με βάση τα πρακτικά που παρέχουν στήριξη στο δολάριο ΗΠΑ συμβάλλοντας παράλληλα σε ρευστοποιήσεις αμερικανικών κρατικών ομολόγων στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα, με τις ασιατικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να αυξάνονται σε ένδειξη συμπαράστασης. Τα νομίσματα υψηλής απόδοσης και υψηλού beta από το G10 είχαν γενικά χαμηλές επιδόσεις. Ασθενέστερη από την αναμενόμενη ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας της Αυστραλίας που συνέβαλε επίσης στην «παρακμή» του AUD έναντι του USD.

Τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι για πολλά μέλη, η απόφαση να διατηρηθεί αμετάβλητος ο ρυθμός των αγορών κρατικών αξιόγραφων από τη Fed ήταν μια δύσκολη  απόφαση. Τελικά πιστεύουμε ότι τα πρακτικά είναι συνεπή με την προσδοκία μας ότι η Fed θα αρχίσει τη μείωση του QE κατά την προσεχή σύνοδο του Δεκεμβρίου και θα σταματήσει τις αγορές γύρω στα μέσα του 2014 , σύμφωνα με την bullish άποψη μας για το δολάριο ΗΠΑ, USD.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα διόρισε την Janet Yellen ως επόμενο Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της Federal Reserve μετά τον Ben Bernanke. Η υποψηφιότητα δεν αποτελεί έκπληξη.

Η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 2,50 % στη σύνοδο του Οκτωβρίου, όπως ευρέως αναμενόταν. Η ετήσια συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ αρχίζει σήμερα στην Ουάσιγκτον. Επίσης σήμερα, οι μετρήσεις για γαλλική και ιταλική βιομηχανική ανάπτυξη, είναι πιθανό να απογοητεύσουν και να μπορεί να επιδράσουν επιβαρυντικά στο ευρώ. Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να αφήσει χωρίς αλλαγή τα επιτόκια στο 0,50 % και θα διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Το «πράσινο φως» για την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ+3,06% έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έκρινε ότι η συγκέντρωση δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι μετά από διεξοδική έρευνα προέκυψε ότι, αν η Olympic Air δεν εξαγοραζόταν από την Aegean, θα αναγκαζόταν στο άμεσο μέλλον να παύσει να λειτουργεί λόγω οικονομικών δυσχερειών.

• «Η αριθμητική του χρέους είναι αδυσώπητη», τόνισε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, εκτιμώντας ότι «αναγκαστικά θα τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης».

• Μία εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, δεν είναι ακόμη γνωστές οι συνθήκες διαμόρφωσης του τελικού κόστους, το οποίο με βάση το παράδειγμα του 2013 δεν αφορά απλώς την τσέπη του καταναλωτή αλλά και την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

• Οι προβλέψεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 θα υλοποιηθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα από την επίτευξη των στόχων για τα φορολογικά έσοδα του 2013, την απουσία επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το 2014, καθώς και τη γρήγορη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2014. Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», εκτιμώντας ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης απαιτεί την εκπλήρωση των όρων αυτών.

• Η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει, τοποθετείται με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται ενώ, όπως επισημαίνεται,το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος.

• Το πρώτο βραβείο, στην κατηγορία «Best Environmental Sustainability Initiative»  των βραβείων Beverage Innovation Awards για το ηλιακό ψυγείο Solar ICM απέσπασε η Frigoglass. 

• Το ποσό των 149.447.102,49 ευρώ εισέπραξε η ΕΥΔΑΠ,  ΕΥΔΑΠ μετά από απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, για την εξόφληση οφειλών των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την 31/7/2013. 

• Χωρίς τη συμφωνία πώλησης της Olympic Air στην Aegean AirlinesΑΡΑΙΓ+3,06%, οι λειτουργικές ζημίες και η αναπόφευκτη συρρίκνωση δραστηριοτήτων των αεροπορικών εταιρειών θα περιόριζαν την αεροπορική σύνδεση της χώρας με απροσδιόριστες συνέπειες για τον κλάδο και την οικονομία, επισημαίνει η Marfin Investment Group ΜΙΓ+2,30% σε ανακοίνωσή της. Η συμφωνία έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της κατά το πρόσθετο τίμημα των 52 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σταδιακά, καθώς και την μείωση του συνολικού δανεισμού του ομίλου κατά το ποσό των 117,8 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβάσεις χρηματοοικονομικής μίσθωσης αεροσκαφών. 

• HSBC: Έρχονται εισροές 827 εκατ. δολαρίων στις ελληνικές μετοχές από την ένταξη στον MSCI.  Όπως επισημαίνεται, θα σημειωθούν εκροές ύψους 259 εκατ. δολαρίων και εισροές 827 εκατ. δολαρίων, κι έτσι οι καθαρές εισροές θα αγγίξουν τα 568 εκατ. δολάρια. Οι μετοχές που θα εισέλθουν στον δείκτη είναι οι Εθνική, Πειραιώς, Αlpha, OΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΤΕ+3,94% ΔΕΗ, ΔΕΗ+3,03% ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli-Follie και Jumbo, όπως επισημαίνει η HSBC, και το μεγαλύτερο μέρος των ροών θα κατευθυνθεί στις τράπεζες, με την Εθνική να προσελκύει 89 εκατ. δολ, την Πειραιώς 77 εκατ. δολ και την Alpha 73 εκατ. δολ. Επίσης, στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,61% αναμένονται τοποθετήσεις ύψους 35 εκατ. δολαρίων, στην Jumbo 74 εκατ. δολάρια, στον ΟΤΕ 35 εκατ., στα ΕΛΠΕ 53 εκατ. στη Folli- Follie 48 εκατ. και στη ΔΕΗ 84 εκατομμύρια δολάρια. Σε πρόσφατη ανάλυσή της Citigroup εκτιμούσε ότι κατά την ένταξη της Ελλάδας στον δείκτη του MSCI, οι εισροές θα έφταναν τα 2,1 δισ. ευρώ.

• Τα τελευταία οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία για την Ελλάδα παρέχουν κάποια θετικά νέα, ακόμη και αν oι συζητήσεις για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης παραμένουν περίπλοκες, σημειώνει η Barclays Capital σε νέο της note. Η θετική έκπληξη στο ΑΕΠ β’ τριμήνου, η συνεχιζόμενη βελτίωση του κλίματος που παρατηρείται στις επιχειρηματικές και οικονομικές έρευνες της χώρας και το ισχυρό μήνυμα της τουριστικής περιόδου σηματοδοτούν μια κάπως ταχύτερη ανάκαμψη από ό,τι αρχικά αναμενόταν, επισημαίνει η τράπεζα. 

• Παρά τους χαμηλούς ναύλους, τη στασιμότητα στις αγοραπωλησίες πλοίων και τους περιορισμούς στον τραπεζικό δανεισμό, ο ελληνικός στόλος παρουσίασε, το 2013, εντυπωσιακές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πλοίων, την ηλικία τους και το μέγεθός τους, αναφέρει η ετήσια έκθεση της Petrofin Research για την πορεία του ελληνόκτητου στόλου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Από την αρχή αμφιλεγόμενο χαρακτηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνοντας λόγο για αμφιβολίες οι οποίες παρουσιάζονταν από πολλά μέλη σε απόρρητα έγγραφα του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την FAZ, η απόφαση του ΔΝΤ τον Μάιο του 2010 να χορηγήσει το πρώτο δάνειο στην Ελλάδα προσέκρουσε στον σκεπτικισμό πολλών πιστωτών, η ανησυχία των οποίων ήταν ότι το πρόγραμμα δεν θα άντεχε σε μια διάρκεια χρόνου και θα έπρεπε να γίνει κούρεμα.  

• Δεδομένο θεωρεί το ΔΝΤ ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και καλεί την Ευρώπη να το δρομολογήσει, όπωςτονίζεται στην έκθεσή του Fiscal Monitor, ενώ προσθέτει πως μέχρι το 2016 η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας θα αγγίξει το 3,5% του ΑΕΠ ή τα 6,8 δισ. ευρώ.  Πάντως, όπως εκτιμά, η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ξεκινώντας από φέτος. Σύμφωνα με την έκθεση, η περαιτέρω προσαρμογή της Ελλάδας ως το 2016 θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στην φορολογική διοίκηση, τα οποία αντιστοιχούν με το 3,5% του ΑΕΠ. Από το σύνολο των 6,8 δισ. ευρώ, μέτρα ύψους 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να ληφθούν εντός του 2014.Το έλλειμμα υπολογίζεται στο 4,1% του ΑΕΠ το 2013, για το 2014 τοποθετείται στο 3,3% του ΑΕΠ και το 2015 στο 2,1%.

• Την πρόταση να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η νέα υπηρεσία τραπεζικής εκκαθάρισης της Ε.Ε., για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παραδίδοντας αργότερα τον ρόλο αυτό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), διατύπωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ.

• Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συστήσει γρήγορα την υπηρεσία που θα έχει την αρμοδιότητα να κλείσει ή να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες της περιοχής, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελάφρυνσης του βάρους των επισφαλών δανείων που υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη, όπως αναφέρεται στην Παγκόσμια Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Ταμείου.

• Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα σχεδόν ενός έτους σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία τον Αύγουστο, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας.

• Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε ανάκαμψη τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της παραγωγής αυτοκινήτων ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επωφελείται από την ανάκαμψη στην περιοχή της Ευρωζώνης.

• Το γαλλικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν ενδέχεται να έλθει πρώτο στις προσεχείς ευρωεκλογές, ξεπερνώντας σε ποσοστά τα δύο μεγάλα κόμματα για πρώτη φορά σε εθνική βάση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Νουβέλ Ομπζερβατέρ.

• Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων θα «κάνουν το σωστό» και θα επιτρέψουν να περάσουν νομοσχέδια για την αύξηση του ορίου του χρέους και την επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τζέι Κάρνεϊ.

• Ενοπλοι απήγαγαν τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Νωρίτερα, το Sky News Arabia, με έδρα στο Αμπού Ντάμπι, μετέδωσε ο κ. Ζεϊντάν απήχθη από το ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Τρίπολη και οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό. Ανάλογη είδηση μετέδωσε και το δίκτυο al-Arabiya στο Ντουμπάι.

Ειδήσεις από την πρωινή έκδοση της WSJ

• Η Janet Yellen, αν επιβεβαιωθεί η προοπτική να ηγηθεί στην Federal Reserve, αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο του προσδιορισμού, του πότε η κεντρική τράπεζα θα κάνει ένα βήμα πίσω από προγράμματα, που χρησιμοποιούνται τα τελευταία έξι χρόνια για εξομαλύνουν τις επιπτώσεις στην οικονομία από την κρίση, που χαρακτηρίζονται από επεκτατική νομισματική πολιτική. Η επιλογή της 67χρονης κας Yellen ήταν ιστορική σε πολλά επίπεδα. Με απλά λόγια, η κα Yellen έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διοικήσει τη Fed από την ίδρυσή της το 1913, που αναδείχθηκε στον πλέον ισχυρό θεσμό χάραξης οικονομικής πολιτικής στον κόσμο και θα καταστεί μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στην ιστορία των ΗΠΑ. Αν εκλεγεί θα βρεθεί σε μια θέση που της δίνεται η ευκαιρία να βάλει τη σφραγίδα της σε ένα από τις πιο μυστηριώδη, αλλά με επιρροή, ιδρύματα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

• Μια πρόωρη έξοδος από πολιτικές που διευκολύνουν με το εύκολο χρήμα που θα αποφασιστεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες 2,300 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στα χαρτοφυλακία ομολόγων, προειδοποίησε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο δήλωσε πως η αντίδραση της αγοράς στα σχόλια της Fed περί εξόδου νωρίτερα φέτος από τα QE δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος αν η Fed κινηθεί προς την μείωση των προγραμμάτων εξαγοράς ομολόγων πάρα πολύ γρήγορα.

• Οι συνομιλίες μεταξύ της ολλανδικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν εισέλθει σε κρίσιμη φάση, από την Τετάρτη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να συσπειρώσει την υποστήριξη για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και να αποφευχθεί η στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να καλυφθούν τα δημόσια οικονομικά. Χθες οι επικεφαλής στο δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να σταματήσουν τις συνομιλίες με τους κυβερνητικούς εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις της αυξημένης λιτότητας στην εύθραυστη ολλανδική οικονομία.

• Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει στην Ιταλία συμπληρωματικά 30 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τα κύματα των μεταναστών που καταφθάνουν στις ακτές της για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια. Τα επιπλέον κονδύλια της ΕΕ δήλωσε ο κ. Barroso θα διατεθούν μέχρι το τέλος του έτους.

• Βασικά αποσπάσματα από τα πρακτικά της FOMC  εμφανίζουν τα μέλη διχασμένα σχετικά με τη σταδιακή μείωση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Τα στελέχη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα που συμμετείχαν στην FOMC  στη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο φάνηκαν ότι ανησυχούσαν ότι οι αγορές θα μπορούσαν να αντιδράσουν άσχημα αν αποφάσισαν ή δεν αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις μειώσεις στο ποσό των 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα του προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά από μήνες σημάτων από την κεντρική τράπεζα πως κινούνταν προς μια κλιμακούμενη ελάττωσή του. Όσοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των αγορών ομολόγων χωρίς αλλαγή υποστήριξαν ότι μια περικοπή θα μπορούσε να στείλει τα επιτόκια υψηλότερα, αν οι επενδυτές την ερμήνευαν ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα είχε γίνει λιγότερο πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τις πολιτικές της για να προσπαθήσει να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Οι δε αξιωματούχοι που υποστηρίζανε μια μείωση των αγορών ομολόγων εξέφρασαν την ανησυχία " ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε πιθανώς να υπονομεύσει την αξιοπιστία ή την ανάγκη των αγορών για προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής σύμφωνα με τα πρακτικά. Είπαν επίσης πως το πρόγραμμα σταθερό χωρίς μείωση θα μπορούσε να θεωρηθεί εσφαλμένα ως ένδειξη ότι οι αρμόδιοι της Fed  είχουν γίνει πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας. Τα πρακτικά , δεν προσδιορίζουν τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων με βάση το όνομα.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα