Ε.Ε.: Πρόταση για εξυγίανση τραπεζών από ESM

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 12:51
UPD:13:09
EU/JENNIFER JACQUEMART

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε από την αρχή ότι η επιτροπή θα αναλάβει τις ενέργειες τραπεζικής εκκαθάρισης μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και ότι θα βρούμε μια άλλη μακροπρόθεσμη λύση», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Την πρόταση να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η νέα υπηρεσία τραπεζικής εκκαθάρισης της Ε.Ε., για περιορισμένο χρονικό διάστημα, παραδίδοντας αργότερα τον ρόλο αυτό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), διατύπωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε από την αρχή ότι η επιτροπή θα αναλάβει τις ενέργειες τραπεζικής εκκαθάρισης μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και ότι θα βρούμε μια άλλη μακροπρόθεσμη λύση», είπε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι «το ταμείο διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μπορεί να αναλάβει την τραπεζική εκκαθάριση μόλις καταστεί ευρωπαϊκός θεσμός. Αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να αλλάξουμε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Όπως παρατηρεί το Reuters, οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν την πρόθεση της Κομισιόν να προχωρήσει σε συμβιβαστική λύση, ώστε να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση που έχει «παγώσει».

Ο Μπαρνιέ απέρριψε, παράλληλα, την πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αφορά η νέα τραπεζική αρχή εκκαθάρισης μόνο τις συστημικές τράπεζες. «Και οι μικρές τράπεζες μπορεί να χρεοκοπήσουν και να κλονίσουν ολόκληρο το σύστημα», είπε, αν και παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα