Εντυπωσιακή άνοδος στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Πάνω από τις 3.000 μονάδες και πάλι ο Xetra DAX
Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2003 21:27

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ άνοδο σημείωσαν οι γερμανικές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους με πρωταγωνιστές τους κλάδους τραπεζών και υψηλής τεχνολογίας.

Η σημερινή άνοδος αποδόθηκε σε μία σειρά ενθαρρυντικών ειδήσεων από το χώρο των επιχειρήσεων, καθώς και στις προσδοκίες βελτίωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

Οι τοποθετήσεις ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην πλειονότητα των κλάδων μετά το ανοδικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης SMI που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα αναρριχήθηκε στις 54,7 μονάδες το Δεκέμβριο -από 49,2 το Νοέμβριο- ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες το επίπεδο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την επέκταση του εν λόγω τομέα. Η άνοδος αυτή ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο παραπάνω δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 50,1 μονάδες.

Ο δείκτης Xetra DAX έκλεισε στις 3.105,04 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 7,34%.

Από το σύνολο των μετοχών που συγκροτούν τον παραπάνω δείκτη μόνο τρεις έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο (16,06%) σημείωσε ο τίτλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MLP, ο αρνητικός πρωταγωνιστής της περυσινής χρονιάς.

Αξιόλογα κέρδη (6,20%) κατέγραψε και η μετοχή της Deutsche Telekom, καθώς ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος πραγματοποιεί αποφασιστικές κινήσεις για τον περιορισμό του χρέους του, ύψους 64 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του περυσινού έτους προέβη στην πώληση ακίνητης περιουσίας, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του 2002, οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ανέρχονται στο ποσό των 1,7 δισ. ευρώ, καθώς επιταχύνει τα σχέδιά του για τη συρρίκνωση των οφειλών στα 50 δισ. ευρώ.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και η μετοχή της εταιρείας Buderus μετά την είδηση ότι ο Ρόμπερτ Μπος απέκτησε το 13% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η ανακοίνωση αυτή αναζωπύρωσε τη φημολογία ότι ο Ρόμπερτ Μπος σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Buderus.

«Οι φήμες ότι ο Μπος ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου του στην Buderus είναι δικαιολογημένες», δήλωσε γερμανός αναλυτής στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η μετοχική τιμή της γερμανικής εταιρείας ενισχύθηκε σε ποσοστό περίπου 9%.

Μικρότερη άνοδο (1,3%) σημείωσε η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας αθλητικού εξοπλισμού Adidas Salomon AG. Η γερμανική εταιρεία προέβη στην εκτίμηση ότι τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο του 2002 θα κυμανθούν στα υψηλότερα επίπεδα των προβλέψεών της.

Τέλος, με κέρδη της τάξεως του 9,3% έκλεισε η μετοχή της Siemens. Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου, Xάινριχ φον Πίρερ, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ικανοποίησή του για την απόδοση του τμήματος κινητής τηλεφωνίας στο πρώτο τρίμηνο.

Ο κ. φον Πίρερ εμφανίσθηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι η Siemens θα υπογράψει και άλλες συμφωνίες για την κατασκευή τρένων Transrapid στην Κίνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens -του τέταρτου μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων στον κόσμο- διευκρίνισε παράλληλα πως ο γερμανικός όμιλος επιδιώκει να ενισχύσει το μερίδιο ελέγχου του στις διεθνείς αγορές τηλεπικοινιακού εξοπλισμού, σε διψήφιο ποσοστό έναντι τρέχοντος 8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα