Ελπιδοφόρο ξεκίνημα στη Ν.Υ.

Χαμόγελα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2003 00:01
UPD:06:43

«ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ» μπήκε το νέο έτος στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς η απρόσμενη άνοδος της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προσέφερε ανακούφιση στους επενδυτές, οι οποίοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο 2003 μετά από τρία διαδοχικά έτη απωλειών στη Wall Street.

Τα θετικά στοιχεία παρακίνησαν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά, ενώ αποτέλεσαν μία πολύ καλή έκπληξη για την πρώτη ημέρα του χρόνου με τους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Τα προβλήματα όμως παραμένουν και στρατηγικοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς αναμένουν μία πιο σταθερή βελτίωση του τομέα μεταποίησης για να κάνουν λόγο για πραγματικά σημάδια ανάκαμψης.

Οι μετοχές της J.P.Morgan, και γενικότερα του χρηματοοικονομικού τομέα, ήταν μεταξύ αυτών που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 265,89 μονάδες, ποσοστό 3,19%, φθάνοντας στις 8.607,52 μονάδες. Με άνοδο 49,34 μονάδων, ποσοστό 3,69%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.384,85 μονάδες.

Με κέρδη «άνοιξαν» το Νέο Ετος και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα θετικά στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σημαντικό στήριγμα προσέφερε επίσης η άνοδος της μετοχής του ομίλου αεροδιαστημικής EADS αλλά και του τεχνολογικού κλάδου.

Το ράλι ήταν γενικευμένο, καθώς 18 ευρωπαϊκοί τομείς κατέγραψαν κέρδη από 2,1% έως 6,8%. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 3,1%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 5,3%.

Η μετοχή της EADS συγκαταλέγεται μεταξύ των μετοχών που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη, της τάξης του 11,8%, μετά την ανακοίνωση της EasyJet ότι υπέγραψε και επίσημα συμβόλαιο για την παραγγελία 120 αεροσκαφών Airbus A319.

Κέρδη 9,6% κατέγραψε και η μετοχή της Fiat, στον απόηχο φημολογιών που φέρουν τον επιχειρηματία Ρομπέρτο Κολανίνο - γνωστό για την εξαγορά της Telecom Italia το 1999 - να έχει ετοιμάσει σχέδιο διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου ενισχύθηκαν από την άνοδο των τιμών πετρελαίου κατά 2%, μετά την είδηση ότι η προμήθεια καυσίμων στην αγορά μειώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της απεργίας στη Βενεζουέλα.

Τέλος, ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές τεχνολογίας, γεγονός που δείχνει μία αυξημένη άνοδο των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων. Η μετοχή της Alcatel ενισχύθηκε 12,9%, της Cap Gmini 9,1%, ενώ της Ericsson 10,7%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα