Αρνητικός ο Σόιμπλε σε αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ESM

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 18:39
UPD:20:09
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

«Σήμερα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορούμε να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ESM» σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Αρνητικός στο ενδεχόμενο αναδρομικότητας της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Όπως είπε, «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια» για την αναδρομικότητα και πρόσθεσε: «Η δυνατότητα του ESM είναι περιορισμένη. Δεν έχει νόημα να καλλιεργούμε ψεύτικες προσδοκίες, οι οποίες μόνο απογοήτευση θα μπορούσαν να φέρουν στις αγορές».

Παράλληλα, ανέφερε πως «σήμερα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορούμε να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ESM».

Κατά της αναδρομικής ισχύος της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τάχθηκε και ο ολλανδός υπουργός οικονομικών Φρανς Ούικερς λέγοντας: «Η Ολλανδία δεν είναι υπέρ. Υπάρχουν πολλές σκέψεις για αυτή τη ρύθμιση».

Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τρεις επιλογές: πρώτον, να μην ισχύσει η αναδρομικότητα, δεύτερον, να ισχύσει πλήρης αναδρομικότητα, και τρίτον, η αναδρομικότητα να ισχύσει κατά περίπτωση.

Σε δικές του δηλώσεις το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιορκγ 'Ασμουσεν εκτίμησε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα χαράξουν τις βασικές κατευθύνσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, καθώς και για το μηχανισμό εξυγίανσης και διάλυσης των προβληματικών τραπεζών. Όπως είπε ο Γ. 'Ασμουσεν πρόκειται για δύο σημαντικά στοιχεία της τραπεζικής ενοποίησης, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για να τονώσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.

EC

Ειδικότερα, όσον αφορά τους κανόνες διάσωσης των τραπεζών με ίδια μέσα, ο Γ. 'Ασμουσεν τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να ισχύσει νωρίτερα, δηλαδή από το 2015 και όχι από το 2018 όπως προβλέπεται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα