Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 12:35
UPD:12:41
REUTERS/PAUL HACKETT

Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστηήρια, ενώ το shutdown των ΗΠΑ συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, ενισχύοντας την νευρικότητα στις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst υποχωρεί οριακά 0,02%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει κέρδη 0,04%, ο DAX σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,0%, ο CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,44%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,34%, ενώ ο FTSE MIB  υπεραποδίδει σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 1,15%.

Οι αυξανόμενοι φόβοι για το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, του οποίου η διάρκεια παραμένει ακόμη αμφίβολη, προκαλούν νευρικότητα στην αγορά, καθώς υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο να αποτελέσουν εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίλυση μιας μεγαλύτερης πρόκλησης - την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί πριν από τις 17 Οκτωβρίου, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του default.

Μιλώντας χθες στην Ουάσινγκτον , η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αποτυχία να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, μπορεί να βλάψει την παγκόσμια οικονομία και προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 2% φέτος.

«Η πολιτική των ΗΠΑ αναπόφευκτα θα κυριαρχήσει και πάλι σήμερα στις αγορές, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει βραχυπρόθεσμα τέλος στο δημοσιονομικό αδιέξοδο», υπογραμμίζει ο , Chris Scicluna, οικονομολόγος της Daiwa Capital.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί και πάλι στην Ιταλία. Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει μια άλλη πολιτική δοκιμασία σήμερα, καθώς  η Γερουσία ψηφίζει γύρω από το αν θα προχωρήσει στην εκδίωξή του από την πολιτική,  λόγω  της καταδίκης για φορολογική απάτη που έλαβε τον Αύγουστο.

Αν η ψηφοφορία καταλήξει κατά του Μπερλουσκόνι,  θα περάσει στην Άνω Βουλή σε δύο εβδομάδες. Η ψηφοφορία της Γερουσίας έρχεται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα στην ιταλική πολιτική σκηνή όπου ο Μπερλουσκόνι υπέκυψε στις πιέσεις μέσα από το ίδιο του το κόμμα, στηρίζοντας τελικά την κυβέρνηση.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της βρετανική ς Dixons ενισχύονται 1,8% μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου στην οποία προχώρησε η UBS.

Οι μετοχές της Deutsche Telekom ενισχύονται 1,57%, μετά την αναβάθμιση της UBS από "ουδέτερη" σε "buy".

Οι μετοχές της Telecom Italia υποχωρούν 1,48%, μετά την ανακοίνωση ότι ο  Marco Patuano θα αναλάβει τα καθήκοντα του CEO, Franco Bernabe, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από διαφωνία με τους μετόχους.

Οι μετοχές της εταιρείας ελαστικών Nokian Renkaat υποχωρούν 9,24% καθώς η εταιρεία εξέδωσε προειδοποίηση για την κερδοφορία της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα