Επιμένει ελληνικά η Japonica

Η Ελλάδα αξίζει μια αξιολόγηση Α+, υποστηρίζει η εταιρεία
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 12:33
UPD:12:38
REUTERS/DADO RUVIC

Ως ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών ομολόγων αναδεικνύεται η επενδυτική εταιρεία Japonica Partners, η οποία αιφνιδίασε τον Ιούνιο καταθέτοντας προσφορά για την αγορά ομολόγων αξίας έως 4 δισ. ευρώ.

Αυτό είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πολ Καζάριαν, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το τελικό ποσό των ομολόγων που απορρόφησε  μέσω της δημοπρασίας που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία υπέβαλε την προσφορά της αρχικά τον Ιούνιο και την παρέτεινε τρεις φορές, υποδηλώνοντας ότι ίσως ήταν πολύ χαμηλή για να προσελκύσει πωλητές.

Σύμφωνα με τον Καζάριαν, τα ελληνικά ομόλογα, που η Japonica απέκτησε καταβάλλοντας μόλις το 11,4% της ονομαστικής αξίας, ήταν επί του παρόντος μαζικώς υποτιμημένα λόγω συστημικών ασαφειών για την Ελλάδα και των παρωχημένων λογιστικών κανόνων βάσει των οποίων υπερεκτιμήθηκε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως η χώρα αξίζει μια αξιολόγηση Α+. Η Moody's βαθμολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας με C, κατατάσσοντας τα ομόλογά της στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk). «Αυτό που πολλοί εκ των αρίστων και ευφυέστερων πιστεύουν ότι γνωρίζουν για την Ελλάδα, σε ένα επενδυτικό περιβάλλον είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάνουν λάθος», είπε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα