Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 12:35

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστηήρια, ενώ το shutdown των ΗΠΑ συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, ενισχύοντας την νευρικότητα στις αγορές.

Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστηήρια, ενώ το shutdown των ΗΠΑ συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, ενισχύοντας την νευρικότητα στις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst υποχωρεί οριακά 0,02%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει κέρδη 0,04%, ο DAX σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,0%, ο CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,44%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,34%, ενώ ο FTSE MIB  υπεραποδίδει σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 1,15%.

Οι αυξανόμενοι φόβοι για το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, του οποίου η διάρκεια παραμένει ακόμη αμφίβολη, προκαλούν νευρικότητα στην αγορά, καθώς υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο να αποτελέσουν εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίλυση μιας μεγαλύτερης πρόκλησης - την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί πριν από τις 17 Οκτωβρίου, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του default.

Μιλώντας χθες στην Ουάσινγκτον , η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αποτυχία να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, μπορεί να βλάψει την παγκόσμια οικονομία και προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 2% φέτος.

«Η πολιτική των ΗΠΑ αναπόφευκτα θα κυριαρχήσει και πάλι σήμερα στις αγορές, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει βραχυπρόθεσμα τέλος στο δημοσιονομικό αδιέξοδο», υπογραμμίζει ο , Chris Scicluna, οικονομολόγος της Daiwa Capital.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί και πάλι στην Ιταλία. Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει μια άλλη πολιτική δοκιμασία σήμερα, καθώς  η Γερουσία ψηφίζει γύρω από το αν θα προχωρήσει στην εκδίωξή του από την πολιτική,  λόγω  της καταδίκης για φορολογική απάτη που έλαβε τον Αύγουστο.

Αν η ψηφοφορία καταλήξει κατά του Μπερλουσκόνι,  θα περάσει στην Άνω Βουλή σε δύο εβδομάδες. Η ψηφοφορία της Γερουσίας έρχεται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα στην ιταλική πολιτική σκηνή όπου ο Μπερλουσκόνι υπέκυψε στις πιέσεις μέσα από το ίδιο του το κόμμα, στηρίζοντας τελικά την κυβέρνηση.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της βρετανική ς Dixons ενισχύονται 1,8% μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου στην οποία προχώρησε η UBS.

Οι μετοχές της Deutsche Telekom ενισχύονται 1,57%, μετά την αναβάθμιση της UBS από "ουδέτερη" σε "buy".

Οι μετοχές της Telecom Italia υποχωρούν 1,48%, μετά την ανακοίνωση ότι ο  Marco Patuano θα αναλάβει τα καθήκοντα του CEO, Franco Bernabe, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από διαφωνία με τους μετόχους.

Οι μετοχές της εταιρείας ελαστικών Nokian Renkaat υποχωρούν 9,24% καθώς η εταιρεία εξέδωσε προειδοποίηση για την κερδοφορία της.