Πορτογαλία: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της επόμενης δόσης απο την τρόικα

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 21:45
UPD:23:41
EPA/JOSE SENA GOULAO

«Εξασφαλίσαμε μία νέα θετική αξιολόγηση στα πλαίσια του προγράμματος οικονομικής και χρηματοοικονομικής δανειοδότησης» είπε η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε (φωτογραφία αρχείου).

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Πορτογαλία ενέκρινε η τρόικα μετά τη θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Εξασφαλίσαμε μία νέα θετική αξιολόγηση στα πλαίσια του προγράμματος οικονομικής και χρηματοοικονομικής δανειοδότησης», είπε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι.

«Το αποτέλεσμα αυτό αυξάνει την αξιοπιστία της Πορτογαλίας και μας φέρνει εγγύτερα προς το τέλος αυτής της περιόδου της επιτήρησης», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλου Πόρτας.

Ωστόσο η Λισαβόνα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας προκειμένου να υπάρξει νέα χαλάρωση των στόχων για τη μείωση του ελλείμματός της.

Η τρόικα δεν αναθεώρησε στο παραμικρό την θέση της και δεν δέχεται άλλη εκδοχή πλην του 4%, όπως αρχικά προβλεπόταν, ανακοίνωσε ο Πόρτας.

Προκειμένου να παραμείνει εντός των στόχων του προγράμματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή και νέα μέτρα λιτότητας, ιδίως αυτά που θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα που ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικά από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, όπως το νομοσχέδιο για την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό για το 2014, τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων για ανάπτυξη

Η Πορτογαλία και η τρόικα αναθεώρησαν επί τα βελτίω την πρόβλεψή τους για την πορεία της Λισαβόνας, εκτιμώντας ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2014, από 0,6% που προέβλεπαν ως σήμερα.

Φέτος το ΑΕΠ της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,8%, ανέφεραν ακόμη οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η προηγούμενη εκτίμησή τους έκανε λόγο για μεγαλύτερη συρρίκνωση κατά 2,3%.

Επιπλέον η συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε νέες εκτιμήσεις για το ποσοστό ανεργίας. Φέτος το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 17,4% (από 18,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2014 αναμένεται να αυξηθεί στο 17,7%.

Πηγη: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα