Market Beat: Επιστροφή της επιφυλακτικότητας μετά το ανοδικό ποδαρικό

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 10:53
UPD:23/10/2013 17:34
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Μετά από ανοδικό ξεκίνημα του μήνα που ήταν μέσα στις προβλέψεις της στήλης οι επενδυτές σήμερα θα είναι πιο επιφυλακτικοί και αυτό θα ισχύσει γενικότερα στις αγορές μετοχών. Οι επαγγελματίες ξέρουν πως σε ανάλογες περιπτώσεις οι μετοχές δεν είχαν δεχθεί πλήγμα αντίθετα στις δύο φορές που έγινε κάτι ανάλογο ο S&P500 εμφάνισε άνοδο το 1995 μεγάλη και το 1996 μικρή. Σε αυτή την περίπτωση αρκετοί θεωρούν ότι αυτή η αναταραχή θα οδηγήσει σε ανεύρεση διεξόδου για την νομοθέτηση της επέκτασης της οροφής του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ που είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από την ανωμαλία στην εκτέλεση του ετήσιου προϋπολογισμού.

Για το ΧΑ ρόλο  θα παίξουν τα όσα θα φέρει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του από το ταξίδι στις ΗΠΑ και ήδη υπάρχει αρκετή ειδησεογραφία σχετική με την συνέχεια στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Ωστόσο αν αποφασίσουν οι θεσμικοί να κινήσουν τους δείκτες ψηλότερα με διαφορετική «αποφασιστικότητα» από την χθεσινή εναλλαγή ενθουσιασμού και ανησυχίας οι πιθανότητες ανόδου θα μεγαλώσουν και θα αγκαλιάσουν μετοχές εκτός 25άρη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν χθες ανοδικά ανακάμπτοντας από τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα μήνα, καθώς οι επενδυτές ζύγισαν τις συνέπειες μιας διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, πριν από την επικείμενη συζήτηση για την άρση στο ανώτατο όριο του χρέους της χώρας.

Οι ΗΠΑ θα χάσουν την προθεσμία του προϋπολογισμού, αλλά αυτό μπορεί να είναι ένας αξιοπρεπής τρόπος για να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για την οροφή του χρέους. Ο Stoxx Europe 600 Index σημείωσε άνοδο 0,4% αναρρώνοντας εν μέρει από μια απώλεια 0,6 % τη Δευτέρα.

Οι μετοχές της Telecom Italia SpA κέρδισαν 4,2 % μετά την προτροπή buy της Goldman Sachs εκ νέου. Οι μετοχές της Renault SA ενισχύθηκαν 1,5 % μετά από στοιχεία από τις  ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων στη Γαλλία που έδειξαν ότι αυξήθηκαν 18% το Σεπτέμβριο για την συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι ιαπωνικές μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος αφού ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τα σχέδιά για την αύξηση φόρου επί των πωλήσεων του έθνους στο πλαίσιο των προσπαθειών για να βοηθήσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας και να αντιμετωπίσει το τεράστιο ύψος του χρέους .

Τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης στη Wall Street, ακόμη και αν οι νομοθέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν σε έναν προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος πριν από τη λήξη της προθεσμίας, με αποτέλεσμα τη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

Τα δεδομένα στην ευρωζώνη επιβεβαίωσαν ότι στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης σημειώθηκε αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Σεπτέμβριο, με τον «Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών» ΡΜΙ, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση στο 51,1 , αλλά χαμηλότερα από το τοπικό υψηλό του 51,4 τον Αύγουστο. Μια ανάγνωση πάνω από 50 αποτελεί σήμα ανάπτυξης.

Η Eurostat, δήλωσε΄πως η ανεργία στην νομισματική ένωση υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, ωστόσο, δεν αρκεί το πλήθος της μείωσης για να επηρεάσει το συνολικό ποσοστό ανεργίας, το οποίο διατηρήθηκε σταθερό στο 12 % .

Οι περισσότερες χώρες όμως, από την εικόνα των συγκεκριμένων δεικτών, αγνόησαν τις απαισιόδοξες αξιολογήσεις και κινήθηκαν υψηλότερα.Ο CAC 40 της Γαλλίας σημείωσε άνοδο 0,8 %, ενώ ο γερμανικός DAX 30 δείκτης κέρδισε 0,6 %.

Ο FTSE 100 Index υποχώρησε 0,2 %. Οι μετοχές της Unilever PLC υποχώρησαν 3,6 %, ο γίγαντας στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων υποβάθμισε τις προσδοκίες επί των πωλήσεων για το τρίτο τρίμηνο, λόγω της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες αγορές.

Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 1,7% πετυχαίνοντας να αναπηδήσει μετά από απώλεια -1,2 % τη Δευτέρα. Ο Πρωθυπουργός Enrico Letta προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την αποφυγή πρόωρων εκλογών και να ζητούν υποστήριξη από το κοινοβούλιο μετά την Σίλβιο Μπερλουσκόνι το Σαββατοκύριακο αποφάσισε να αποσύρει όλους τους ανθρώπους των υπουργών του Freedom κόμματος από την κυβέρνηση. Αναφορές των μέσων ενημέρωσης, το απόγευμα της Δευτέρας ανέφεραν ότι ο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει διαφωνία στο εσωτερικό του κόμματός του, πριν από την ψηφοφορία, η οποία θα μπορούσε να σταματήσει τα σχέδιά του για να ρίξουν την κυβέρνηση.

Αφού υποχώρησε επτά από τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις από τις ανησυχίες για πιθανή διακοπή στην λειτουργία της κυβέρνησης, η Wall Street ανέκαμψε την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές είδαν την υποχώρηση των προηγούμενων συνεδριάσεων ως μια ευκαιρία για αγορά γιατί πιστεύουν ότι θα είναι μικρή η περίοδος διακοπής λειτουργίας.

Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε σε περίπου 6 δισ. μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, χαμηλότερα από το μέσο ημερήσιο όγκο της τάξης του 6,3 δις τεμαχίων το τρέχον έτος.

Ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε 0,41%, ο S&P500 ανέβηκε 0,80%, στις 1,695.00 μονάδες. Ο Nasdaq Composite Index  κέρδισε  1,23%. Από τα προβλήματα στην διακοπή της κυβερνητικής λειτουργίας θα υπάρξει μείωση στο ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου κατά 0,1 της εκατοστιαίας μονάδας και θα καθυστερούν αρκετά δεδομένα για σημαντικά μακροοικονομικά μεγέθη. Η Wall Street κατάφερε να αποφύγει την απότομη βουτιά κατά τη εξέλιξη παρόμοιων συμβάντων. Κατά τη διάρκεια της διακοπής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνηση από τις 15 Δεκεμβρίου 1995 έως 6 Ιανουαρίου 1996, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,1%. Κατά την προηγούμενη επανάληψή της το Νοέμβριο του 1995 από 13 έως 19, ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 1,3%.

Σήμερα

Το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό, και οι περισσότερες ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι επειδή θεωρούν πως η πρώτη μερική διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε 17 χρόνια θα είναι βραχύβια και δεν θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία. Ωστόσο, ένας άμεσος αντίκτυπος είναι η καθυστέρηση εμφάνισης οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ σε μια εποχή που η Fed έχει ήδη θολώσει τις προσδοκίες σχετικά με το πότε θα αρχίσει να μειώνεται το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης γνωστό ως QE.

Την Τρίτη , ο δείκτης ( ISM ) έδειξε ότι γίνεται πιο ισχυρή η μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ , με την αύξησή της  με τον ταχύτερο ρυθμό σε περίπου 2-1/2 χρόνια. Τα futures του S&P των ΗΠΑ υποχώρησαν 0,1% σήμερα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, του πιο ακριβού χρηματιστηρίου στην Ασία, με βάση την αναλογία τιμή προς κέρδη, πέρασε σε φάση αποκόμισης κερδών και υποχωρεί -2,39%.

Οι αναλυτές της Citi, πιστεύουν ότι κλείνοντας την λειτουργία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενισχύεται η πιθανότητα ότι η μείωση του QE θα καθυστερήσει. Επίσης, λένε ότι μια επιπλέον πτώση 10-15 μονάδες βάσης για τα 10ετή ομόλογα στο 2,50% δεν θα ήταν αδιανόητη. Οι αποδόσεις των 10 - ετών ομολόγων έχουν μειωθεί κατά περίπου 40 μονάδες βάσης από το υψηλό του Σεπτεμβρίου.

Στα νομίσματα, το ευρώ υποχώρησε στο 1,3515 δολάρια , αφού χτύπησε ένα 8 - μηνών υψηλό των 1,3589 δολαρίων την Τρίτη, εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα μέσα στην ημέρα όπου αναμένεται ευρέως να εμμείνει στην πολιτική της.

Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 97.80 γεν μετά την υποχώρησή του την Τρίτη στο χαμηλότερο 97.65.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός χτύπησε χαμηλά κάτω από 1.300 δολάρια η ουγγιά. Οι τιμές του πετρελαίου μαλάκωσαν ως αποτέλεσμα της μερικής «κατάρρευσης» της κυβέρνησης με τη σύμβαση Νοέμβριο με πτώση 0,23% στα 107,69 δολάρια ανά βαρέλι.

Χρηματιστήριο της Αθήνας:

Από το «εσωτερικό πεδίο», φαίνεται θετικό το ότι δεν υπήρξε με τόση αναταραχή διεθνώς απομάκρυνση από τα πρόσφατα υψηλά αλλά ουδείς φαντάζεται πως είναι δυνατή η υπέρβαση των αντιστάσεων για τους ΓΔ και 25άρη χωρίς κάτι που θα προκαλέσει την διάθεση για να φέρουν φρέσκο χρήμα στις συναλλαγές του ΧΑ οι ξένοι θεσμικοί.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θετικό  σημάδι είναι η διατήρηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 980 μονάδων. Η Αγορά προσπαθεί να τιμολογήσει την επιστροφή της πολιτικής αστάθειας, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την απαίτηση της τρόικας για λήψη νέων μέτρων, την παντελή έλλειψη ρευστότητας από την Αγορά και το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Επιχειρήσεων. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί άμεσα σημαντική ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, το περιθώριο για περαιτέρω χειρισμούς εξαντλείται και αυτό θα έχει άμεση επίδραση στις αποτιμήσεις των εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Barclays: Πιστεύουμε ότι η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν θα αυξήσει ή θα μειώσει τις πιθανότητες μιας ομαλής λύσης για το ανώτατο όριο του χρέους.  Προς το παρόν, οι αγορές φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτή η διακοπή θα προκαλέσει μόνο μικρές ενοχλήσεις και συμφωνούμε.

Η αντίδραση της αγοράς στη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι σχετικά αισιόδοξη. Ο δείκτης ISM αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, με αύξηση για το γ τρίμηνο στο 55,8 , από 50,2 το β τρίμηνο, δίνοντας υποστήριξη στις αποδόσεις των ομολόγων. Τα δεδομένα είναι συνεπή με άλλους δείκτες που υποδηλώνουν μια άνοδο της μεταποιητικής δραστηριότητας. Η παγκόσμια εμπιστοσύνη στη μεταποίηση είναι σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Η απόφαση επιτοκίων της ΕΚΤ είναι σήμερα το σημαντικότερο γεγονός επί του κινδύνου και αξίζει να την πραρκολουθήσουμε. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τη θέση επί της πολιτικής τους αμετάβλητη, έτσι ώστε η εστίαση της προσοχής είναι στην συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο Πρόεδρος Draghi με τυχόν αναφορές σε θέματα ρευστότητας και τη δύναμη του νομίσματος. Στις ΗΠΑ, αξίζουν προσοχής οι ομιλητές της Fed.

Tεχνική ανάλυση

Η ΑΛΦΑ συσσωρεύει σε ζώνη αναμένοντας αφορμή για να ξεφύγει πτωτικά ή ανοδικά παρακολούθησε και όρισε την διακύμανση του 25άρη χθες έχει δε κάτω όριο της διακύμανσής της στην υψηλότερη ζώνη του τρίτου τρίμηνου τα 0,551 ευρώ από τη συνεδρίαση στις 20/9 και άνω τα 0,608 από τη συνεδρίαση στις 10/9.

Η ΒΙΟΧΚ κινείται ανοδικά μετά από διπλή πρόσκρουση σε σκληρό πυθμένα η τιμή που έκλεισε χθες μπορεί να λειτουργήσει σαν οροφή προσωρινά αλλά δεν τελείωσε την αντίδρασή του που πιθανά να οδηγήσει κοντά στα 5 ευρώ. Δεν ακολούθησε τον 25άρη και κινήθηκε ανοδικά σχεδόν διαρκώς.

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι από τον Ιούνιο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2013 πέρασε πάνω από τα 8 ευρώ. Κατόπιν η διακύμανσή της απόκτησε νευρικότητα και το χαμηλό του έτους σημειώθηκε στις 5/4 και ήταν στα 4,85 ευρώ από όπου τον Μάιο βρέθηκε στα 8,49 ευρώ στις 16/5. Στην τρέχουσα φάση πέρασε πάνω από τα 8 ευρώ στις 23/9 και παρέμεινε ψηλότερα αφού πρώτα σημείωσε νέο υψηλό στα 8,5 ευρώ και θα λέγαμε ότι για την μετοχή αυτά τα επίπεδα τιμών είναι μια ισχυρή οροφή.

Η ΕΕΕ συσσώρευε σπάνια τα τελευταία χρόνια και αναμένουμε να σπάσει τη ζώνη μεταξύ των 22,20 ευρώ και 21,70 με ισχυρότερες πιθανότητες  για υποχώρηση ως τα 21 ευρώ.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι από τον Ιούνιο του 2012 και τον Απρίλιο του 2013 πέρασε πάνω από τα 2 ευρώ σημείωσε υψηλό α εξαμήνου στα 2,5 ευρώ. Κατόπιν η διακύμανσή της απόκτησε νευρικότητα και το χαμηλό του β εξαμήνου σημειώθηκε στις 15/7 και ήταν στα 1,91 ευρώ από όπου τον Αύγουστο βρέθηκε στα 2,32 ευρώ στις 16/5. Στην τρέχουσα φάση πέρασε πάνω από τα 2,32 ευρώ στις 19/9 και κινήθηκε ψηλότερα και σημείωσε ξανά υψηλό στα 5,5 ευρώ και θα λέγαμε ότι για την μετοχή αυτά τα επίπεδα τιμών είναι μια ισχυρή οροφή.

Τα ΕΛΠΕ που μετά τις 29/5 πέρασαν αποφασιστικά κάτω από τα 9 ευρώ έχουν οροφή από τον Αύγουστο τα 8,1 ευρώ και στις κορυφώσεις που προκλήθηκαν μετά την υπόθεση των χημικών στη Συρία δεν κατάφερε να περάσει πάνω από την οροφή αυτή και μάλιστα απομακρύνονται.

Η ΕΤΕ έχει οροφή τα 3,4 ευρώ από τις 21/6 όπου εγκατέλειψε τιμές πάνω από τα 3,6 ευρώ βρίσκεται σε πλαγιο-ανοδικό κανάλι με μικρή κλίση μετά από τις 4/7 και τότε το χαμηλό ήταν μια ανάσα πάνω από τα 2 ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι από τον Ιούνιο του 2012 και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2013 πέρασε πάνω από τα 6 ευρώ σημείωσε υψηλό α εξαμήνου κάτω από τα 6,5 ευρώ. Μετά τις 21/8 που πέρασε πάλι πάνω από τα 6 ευρώ κινήθηκε επιθετικά σε ψηλότερα επίπεδα και σημειώνει διαρκώς νεότερα υψηλά έχοντας φθάσει στα 8,5 ευρώ και σε επίπεδα που ήταν τον Οκτώβριο του 2008. το πιθανότερο είναι να βρεθεί σε ζώνη ισχυρής αντίστασης αφού περάσει πάνω από τα 9 ευρώ στην περιοχή μεταξύ 9,2 και 9,4 ευρώ.

Η ΕΥΠΡΟ βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2012 σε ανοδικό κανάλι που το ακολουθεί με σεβασμό στο άνω και κάτω άκρο του στην τρέχουσα φάση βρίσκεται κοντά στο άνω άκρο αφού με κλείσιμο στα 7,6 ευρώ έχει πιθανότητα να συναντήσει οροφή πάνω από τα 8 ευρώ. Το χαμηλό του Σεπτεμβρίου είναι τα 6,41 ευρώ στις 3/9 και συνεπώς κινήθηκε από ανοδικά.

Η ΕΧΑΕ έχει φθάσει τον Μάιο να φλερτάρει με τα 7 ευρώ και από αυτά τα επίπεδα φάνηκε πως επέστρεψε σε τιμές που είχε τον Φεβρουάριο του 2011. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει αυτή την περίοδο αν συνεχιστεί η ανοδική δυναμική του Σεπτεμβρίου.

Η ΙΝΛΟΤ είχε καλή εικόνα διαπραγμάτευσης χθες αλλά γενικά από τον Ιούνιο του 2012 έχει καταλήξει να διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλά της ζώνης που είναι αμέσως πάνω από την χαμηλότερη της διετίας.

Η ΦΦΓΚΡΠ έχει σταθερή ανοδική κλίση και φαίνεται να αναζητά σταθερά νεότερα υψηλά.

Η ΜΕΤΚ έχει βρεθεί αρκετές φορές πάνω από τα 12 ευρώ, τον Φεβρουάριο τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο κλείνοντας και χθες στα 12,48 αλλά δεν πέρασε ποτέ πάνω από τα 12,7 ευρώ και συνεπώς αυτός είναι ο ανοδικός της στόχος.

Σημάδια αδυναμίας εμφανίζει η ΜΙΓ αλλά τα κρύβει με την νευρικότητα στην πορεία της που έγινε πρόσφατα καθοδικά με πιθανή στήριξη κοντά στα 0,370 ευρώ.

Η ΜΟΗ βρίσκεται στο μέσον της διακύμανσης που εμφάνισε τους τελευταίους 12 μήνες με καθοδική δυναμική.

ΜΠΕΛΑ εμφανίζει πορεία ανάλογη των ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ ΦΦΓΚΡΠ αναζητώντας νεότερα υψηλά που η κυκλικότητα η οποία την χαρακτηρίζει «υπόσχεται» να της τα προσφέρει τον Νοέμβριο της παραμονές των Χριστουγέννων.

Η ΜΥΤΙΛ εμφανίζει τρεις κορυφώσεις μέσα στο 2013 στις 28/1 που έκλεισε στα 5,6 ευρώ, στις 13/5 που οδηγήθηκε ως τα 5,15 ευρώ και στις 25/9 που πέρασε πάνω από τα 5 ευρώ αλλά έκλεισε στα 4,97 εμφανίζοντας μια κλιμάκωση προς τα κάτω ωστόσο διαπραγματεύεται αρκετά πάνω από το μέσον της διακύμανσης των τελευταίων 12 μηνών με χαμηλό τα 3,6 ευρώ.

ΟΛΠ που επίσης διαπραγματεύεται αρκετά πάνω από το μέσον της διακύμανσης των τελευταίων 12 μηνών με χαμηλό τα 12 ευρώ, εμφανίζει ανοδική δυναμική από τη συνεδρίαση της 28/8 και μετά ενώ δεν έχει βρεθεί κάτω από τα 15 ευρώ σε κλείσιμο από τον Απρίλιο και έχει σαφή στήριξη στα επίπεδα τιμών κοντά στα 15 ευρώ αφού και τις τρεις φορές που τα πλησίασε ακολούθησε υπολογίσιμη άνοδος.   

Η ΟΠΑΠ στα 8,35 ευρώ κινείται σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε υψηλά των τελευταίων 12 μηνών για την τρέχουσα ανοδική πορεία σταθερής κλίσης η έναρξη έγινε μετά την εγγραφή τιμής κλεισίματος κάτω από τα 6 ευρώ.

ΟΤΕ στα 7,83 ευρώ διορθώνει μετά την εγγραφή υψηλού στα 8,25 ευρώ στις 27/9 με κλείσιμο στα 8,1.

Η ΠΕΙΡ στα 1,27 ευρώ διορθώνει έχει στατιστική εικόνα ανάλογη της ΕΤΕ και βρίσκεται σε ανοδική κίνηση μικρής κλίσης με χαμηλό κάτω από το 1 ευρώ που ήταν κλείσιμο στις 12/7 και υψηλό λίγο πάνω από τα 1,4 ευρώ στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου.

Η ΣΩΛΚ έχει εικόνα παρόμοια με την ΜΥΤΙΛ με τρεις κορυφώσεις από τον Απρίλιο και μετά στις 15/5 που έκλεισε στα 2,53 ευρώ, στις 28/6 που οδηγήθηκε ως τα 2,44 ευρώ και στις 13/8 που πέρασε πάνω από τα 2,30 ευρώ αλλά έκλεισε στα 2,30 εμφανίζοντας μια κλιμάκωση προς τα κάτω. Στην περίπτωση που θα πιεστεί στήριξη εμφανίζεται κοντά στα 2 ευρώ.

Η ΤΕΝΕΡΓ επίσης διαπραγματεύεται αρκετά πάνω από το μέσον της διακύμανσης των τελευταίων 12 μηνών με χαμηλό τα 2 ευρώ, εμφανίζει ανοδική δυναμική από τη συνεδρίαση της 28/8 (2,70 ευρώ) και μετά και κορύφωσε στα 3,32 ευρώ στις 26/9 διορθώνει διακριτικά.

Η ΤΙΤΚ (18,50 ευρώ) είναι η μετοχή που στις τελευταίες 30 μέρες εμφανίζει την δυναμική της ΕΥΔΑΠ καθώς από τα 14,7 ευρώ στις 30/8 έπιασε τα 19 ευρώ σαν υψηλό στις 27/9 και έκλεισε στα 18,7.

Η ΦΡΙΓΟ   επίσης διαπραγματεύεται αρκετά πάνω από το μέσον της διακύμανσης των τελευταίων 12 μηνών με χαμηλό τα 4,1 ευρώ στις 5/4, εμφανίζει ανοδική δυναμική από τη συνεδρίαση της 29/8 (4,6 ευρώ) και μετά και κορύφωσε στα 5,5 ευρώ στις 25/9 και έκτοτε διορθώνει διακριτικά.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική θα αποτελέσουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις τρεις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πότε θα επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ ανέφερε ότι για την έγκρισή της δεν χρειάζεται πολιτική απόφαση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρκεί η έγκριση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group).

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει μετά και από τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. «Πήγε καλά η συζήτηση που έγινε», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την 45λεπτη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σήμερα συναντάται με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ Μπάιντεν.

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα «να σταματήσει τη διαρκή τακτική της κωλυσιεργίας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» έστειλε ο ειδικός σε θέματα οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Χανς Μίχελμπαχ. Απέρριψε, δε, το ενδεχόμενο να δοθεί στην Αθήνα περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια και επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής.

Τις δυνατότητες της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού και παράλληλα χώρας παροχής υψηλών υπηρεσιών υγείας, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη σε συνάντηση εργασίας που είχε στα γραφεία του ΕΟΤ στη Ν. Υόρκη, με εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ και Αμερικανών καθηγητών ιατρικής.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συζητηθεί η αναδρομική επιστροφή νοσηλίων και εξόδων σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ όταν καταβάλλουν αναδρομικά τις καθυστερούμενες εισφορές τους εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Ως ο απόλυτος ηγέτης της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», τόσο του πολιτικού όσο και του στρατιωτικού μέρους της, εμφανίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος στο κατηγορητήριο που συνέταξε ο ανακριτής διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αρχηγός συντόνιζε και γνώριζε την έκνομη δράση της οργάνωσης, αφού όλες οι επιθέσεις, οι βιαιοπραγίες και οι απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης ήταν προγραμματισμένες.

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια απολογία του πρώτου εκ των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του ανακριτή. Ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την προφυλάκιση όταν θα έχουν απολογηθεί και οι υπόλοιποι βουλευτές.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

ΗΠΑ Η μερική διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης είναι γεγονός. Προάγγελος μιας σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αναφορικά με το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ αποτελεί το αδιέξοδο το οποίο καταγράφεται στη διαδικασία έγκρισης των δαπανών του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα τη μερική αναστολή λειτουργίας του αμερικανικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς. Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιμένει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την ώρα που εντείνονται οι φήμες για διάσπαση της κεντροδεξιάς.

Το «κεφάλι» της συντονίστριας του οργανωτικού τομέα του κόμματος του «Λαού της Ελευθερίας» - Forza Italia, Ντανιέλα Σαντανκέ, ζήτησε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο γραμματέας του κόμματος, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, προκειμένου να αποφευχθεί το σχίσμα στο κόμμα - πυρήνα της κεντροδεξιάς συμμαχίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «πάγωσε» τις βασικές της λειτουργίες, ωστόσο αυτός δεν είναι λόγος για ξεπούλημα των μετοχών , όπως τονίζει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan,Tom Lee, σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

Στα 10 δισ. δολ. την εβδομάδα υπολογίζει ο Λευκός Οίκος το κόστος από το κλείσιμο των βασικών λειτουργιών της κυβέρνησης σε ανακοίνωση που έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του. Ο  Λευκός Οίκος αναλύει πλήρως τον αντίκτυπο του λουκέτου στην οικονομία και την καθημερινή ζωή των αμερικανών. Την ίδια στιγμή, Barclays, BofA Merrill Lynch και Morgan Stanley, δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις συνέπειες του shutdown.

Το «κλείσιμο» βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν θα προκαλέσει την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ, όπως αναφέρει σήμερα η Fitch,

«Λύκο με προβιά» χαρακτήρισε τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιμένοντας ότι το Ιράν συνεχίζει απρόσκοπτα την προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων.

Μακάρι να μπορούσαμε να πιστέψουμε τον κ. Ρουχανί, αλλά τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και το ιστορικό του Ιράν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ρητορική του ιρανού προέδρου, συνέχισε ο κ. Νετανιάχου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα