Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 12:03
UPD:12:54
EPA/ANDY RAIN

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί οριακά 0,13%.

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ανακάμπτουν σήμερα μετά τη χθεσινή πτώση, που ήταν η μεγαλύτερη εδώ και έναν μήνα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τους κινδύνους της πρώτης παράλυσης των βασικών λειτουργιών της αμερικάνικης κυβέρνησης μετά από 17 χρόνια.

Οι αγορές δεν φαίνεται να έχουν πανικοβληθεί από την είδηση του shutdown, επισημαίνει ο Kit Juckes, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. Οι επενδυτές παραμένουν ψύχραιμοι και αποτιμούν τις πιθανές επιπτώσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,32% μετά από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύεται κατά 1% στις 17609,63 μονάδες, μετά τα νέα πως αρκετοί γερουσιαστές της κεντροδεξιάς δεν είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τον Μπερλουσκόνι σε περίπτωση που θέλει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε κατάρρευση.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί οριακά 0,13%, ο DAX ενισχύεται κατά 0,63%, ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,73% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται κατά 0,8%.

Σύμφωνα με τον Joe Rundle, επικεφαλής επενδύσεων στην ETX Capital, σήμερα η διάθεση για ρίσκο εμφανίζεται κάπως ενισχυμένη, με τους επενδυτές να συνειδητοποιούν πως η μερική παράλυση της αμερικάνικης κυβέρνησης, εάν είναι προσωρινή, θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στην υγεία της αμερικάνικης οικονομία. Αυτό ωστόσο σημαίνει, όπως προσθέτει, ότι χρειάζεται να ακούσουμε τα σωστά λόγια από την Ουάσιγκτον, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι μετοχές της Unilever υποχωρούν 3,9% μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε η εταιρεία για την κερδοφορία της, τονίζοντας πως η επιβράδυσνη στις αναδυόμενες αγορές επιταχύνθηκε στο γ’ τρίμηνο και πως αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά οι πωλήσεις της.

Οι μετοχες της Telecom Italia συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα ανοδικά, με κέρδη 3,2%, καθώς μετά την αναβάθμιση από την JP Morgan χθες, σήμερα και η Goldman Sachs έδωσε αξιολόγηση «buy» στις μετοχές της.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, ο δείκτης PMI του ευρωπαϊκού κλάδου μεταποίησης, αν και σημείωσε πτώση από τα επίπεδα του Αυγούστου, συνεχίζει να κινείται σε «περιοχή ανάπτυξης» για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αφού διαμορφώνεται άνω του 50. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 51,1 το Σεπτέμβριο από 51,4 τον Αύγουστο που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο 26 μηνών.

Στη Γερμανία, ο δείκτης ΡΜΙ άγγιξε το 51,1 από 51,8 τον Αύγουστο, στη Γαλλία καταγράφηκε η υψηλότερη ένδειξη 19 μηνών με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 49,8 από 49,7 πριν, στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 50,7 από 51,1 τον προηγούμενο μήνα και στην Ιταλία στο 50,8 από 51,3 πριν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα