Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρή πτώση στις ιταλικές μετοχές
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 12:15
UPD:12:21
EPA/KIKO HUESCA

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς το πολιτικό «χάος» στην Ιταλία βαραίνει ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα λόγω του αδιεξόδου που υπάρχει ακόμη, για το όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Στο άνοιγμα ο δείκτης FTSE MIB της Ιταλίας σημείωσε βουτιά της τάξης του 2,5%, με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, τη UniCredit SpA και την Intesa Sanpaolo SpA , να σημειώνουν πτώση κοντά στο 5%, ενώ ισχυρές απώλειες σημείωσαν τόσο η Μediobanca όσο και η Banca Pop Milano, και οι μετοχές της εταιρείας χρμηματοοικονομικών υπηρεσιών Fondiaria «βούτηξαν» 5,13%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί αυτήν την ώρα 0,58%, ο δείκτης FTSΕ MIB υποχωρεί 1,66%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει πτώση 0,68%, ο DAX υποχωρεί 0,83%, ενώ 0,1,01% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 και με απώλειες 1,08% διαπραγματεύεται ο ισπανικός IBEX 35.

Η μετοχή της Τelecom Italia είναι το μόνο ιταλικό blue chip που σημειώνει άνοδο και κινείται με κέρδη 3,3%, μετά την είδηση για την παραίτηση  του CEO της εταιρείας την προσεχή Πέμπτη, και μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την JP Morgan.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του την Τετάρτη, μετά την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, η «μάχη» του ορίου του χρέους των ΗΠΑ συνεχίζει να βαραίνει τις αγορές. Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με το πρώτο «πάγωμα» των λειτουργιών της κυβέρνησης  εδώ και 17 χρόνια - αφού η προθεσμία για εξεύρεση λύσης λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα - καθώς η διαμάχη μεταξύ των  Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, διατηρεί το αδιέξοδο  σε ότι αφορά το όριο του χρέους. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε νομοθετήματα στα οποία αντιτίθεται ο Λευκός Οίκος και υιοθέτησε νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους το οποίο αναμένεται να απορριφθεί από την Γερουσία. Το νομοσχέδιο προβλέπει την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 15 Δεκεμβρίου, την αναβολή για ένα έτος της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που έχει προωθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, και την ακύρωση ενός φόρου στον ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος αποσκοπούσε στο να βοηθήσει στην χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης αυτής.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα