Θρίλερ με τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 06:10
UPD:06:57
REUTERS/JIM BOURG

Λίγα λεπτά απομένουν για τη μερική διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Οι ρεπουμπλικανοί αντιπρόσωποι συνήλθαν αργά το βράδυ και ανακοίνωσαν, λίγη ώρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας τα μεσάνυκτα, ότι προτίθενται να ψηφίσουν και πάλι επί του προϋπολογισμού.

Στέλεχος των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ξαναψηφίσει αργά τη νύκτα κείμενο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα πλήττει τη μεταρρύθμιση Ομπάμα για την υγεία και ότι θα συγκαλέσει την επιτροπή των δύο σωμάτων για την επίλυση των διαφορών.

Η ανακοίνωση ερμηνεύθηκε από τους Δημοκρατικούς ως απόφαση για τη βέβαιη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών από το πρωί σήμερα.

«Αυτό σημαίνει ότι η διακοπή είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο αντιπρόσωπος Τζιμ ΜακΓκόβερν, ενώ ο Αλσι Χάστινγκς χαρακτήρισε «αυτοπυρπόληση» το νέο κείμενο της Βουλής.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ριντ δεν έχει ανακοινώσει εάν η Γερουσία θα διακόψει τη συνεδρίαση ή θα ψηφίσει επό του νέου κειμένου της Βουλής.

Προηγουμένως, η αμερικανική Γερουσία απέρριψε, για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα, το νομοσχέδιο χρηματοδότησης -περιορισμένης χρονικής διάρκειας- της κυβέρνησης που εγκρίθηκε νωρίτερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο οποίο υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στο νόμο του Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως Obamacare.

Με 54 ψήφους κατά και 46 υπέρ η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απέρριψε τις αλλαγές στο Obamacare και το έστειλε και πάλι πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Χωρίς μια ουσιαστική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και των Δημοκρατικών που ηγούνται στη Γερουσία, η κυβέρνηση θα πάψει να λειτουργεί και πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα αρχίσουν να κλείνουν την Τρίτη με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το νέο οικονομικό έτος 2014 αρχίζει στις 0:00 π.μ. ( 04.00 GMT ) και χωρίς την έγκριση μέσω ψηφοφορίας ενός προσωρινού οικονομικού προγράμματος από τα δύο σώματα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναστείλει τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να στείλει στα σπίτια τους με άδεια άνευ αποδοχών το μη απαραίτητο προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ομπάμα

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ καλώντας τον να μην γυρίσει την πλάτη στο νόμο για την κυβερνητική χρηματοδότηση και να ψηφίσει ώστε να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Ομπάμα κάλεσε τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων να σταματήσει την προσπάθεια του κόμματός του που επιχειρεί να συνδέσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης με τη μείωση των χρημάτων που απαιτούνται για το Obamacare.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει, όπως ανέφερε και στην ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας, ότι ο νέος νόμος για την υγεία θα εφαρμοστεί την Τρίτη, παρά τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να τον σταματήσουν.

 Ο κ. Ομπάμα είχε επίσης χωριστές τηλεφωνικές επαφές με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο ίδιο σώμα Μιτς Μακκόνελ, αλλά και την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα