ΗΠΑ: Στην κόψη του ξυραφιού για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό

Θα ακολουθήσει αναστολή βασικών λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 16:16
UPD:16:43
REUTERS/JONATHAN ERNST

Συνεχίζεται στις ΗΠΑ η αντιπαράθεση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

 

A- A A+

Σε συνομιλίες της τελευταίας στιγμής αναμένεται να επιδοθούν, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, σε μια ύστατη προσπάθεια συμφωνίας για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον και, εάν δεν ευοδωθούν, τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποχρεωθεί να βάλει «λουκέτο» σε όλες τις μη απολύτως απαραίτητες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σε ομοσπονδιακούς οργανισμούς θα σταλούν στο σπίτι τους με άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς εγγύηση αναδρομικών αποδοχών όταν επιστρέψουν.

Θα πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο «κατέβασμα ρολών» στον ομοσπονδιακό κρατικό τομέα εδώ και 17 χρόνια.

Βασικό διακύβευμα και πέτρα του σκανδάλου αποτελούν τα έξοδα για την εφαρμογή του νόμου του Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως Obamacare.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια αναθεωρημένη έκδοση του προϋπολογισμού τον οποίο είχε εγκρίνει η Γερουσία, αφαιρώντας τα έξοδα για το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός το οποίο πιθανότατα φέρνει εγγύτερα το δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, δεσμεύθηκε ότι η Γερουσία θα απορρίψει τον ρεπουμπλικανικής έμπνευσης παραλλαγμένο προϋπολογισμό.

«Αύριο, η Γερουσία θα πράξει ακριβώς αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευθεί και θα απορρίψει τα σχετικά μέτρα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Άνταμ Τζέντλεσον, εκπρόσωπος του κ. Ρέιντ.

«Οι Ρεπουμπλικανοί θα αντιμετωπίσουν το ίδιο δίλημμα που αντιμετωπίζουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα: είτε θα αφήσουν ανέγγιχτο τον προϋπολογισμό της Γερουσίας να περάσει και με ψήφο από τη Βουλή, είτε θα αναλάβουν την ευθύνη για το κατέβασμα ρολών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Τζέντελσον.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, σημείωσε: «Κάθε μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο ψηφίζει υπέρ του παραλλαγμένου προϋπολογισμού, ψηφίζει πρακτικά υπέρ της αναστολής των κυβερνητικών λειτουργιών σε ομοσπονδιακή κλίμακα».

Εάν οι ομοσπονδιακές κυβερνητικές λειτουργίες ανασταλούν, τα εθνικά πάρκα και τα μουσεία της Ουάσινγκτον θα κλείσουν, οι συντάξεις και τα επιδόματα των βετεράνων θα καθυστερήσουν σοβαρά, ενώ δεν θα εξετάζονται και αιτήσεις για βίζα και διαβατήριο.

Λειτουργίες οι οποίες θεωρούνται ζωτικές, όπως ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας και οι έλεγχοι τροφίμων, θα συνεχιστούν.

Το υπουργείο Άμυνας έχει ενημερώσει το προσωπικό του ότι οι ένστολοι θα συνεχίσουν κανονικά να προσέρχονται στην εργασία τους, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών υπαλλήλων θα αναγκαστεί να παραμείνει κατ’ οίκον χωρίς αποδοχές.

Κρίση δανεισμού

Η επικείμενη αναστολή των ομοσπονδιακών κρατικών λειτουργιών δεν είναι το μόνο άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται σε διαμάχη και για την επέκταση του ορίου δυνατότητας δανεισμού της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα θα αγγίξει το όριο στις 17 Οκτωβρίου, αφήνοντας την κυβέρνηση με τα μισά χρήματα σε σχέση με εκείνα τα οποία έχει ανάγκη για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Εάν το όριο δεν αυξηθεί, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μείνει με 30 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητα ανά ημέρα, ενώ συγκεκριμένες ημέρες του μήνα χρειάζεται έως και το διπλάσιο ποσό.

Μη αύξηση του ορίου πιθανόν να οδηγήσει και σε αδυναμία συνέπειας στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι «μια τέτοια αποτυχία θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη από μια απλή αναστολή των ομοσπονδιακών κυβερνητικών λειτουργιών.

Ανάλογο αδιέξοδο είχε αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον και το 2011. Συμφωνία είχε επιτευχθεί μόλις την τελευταία ημέρα πριν να εξαντληθεί το κρατικό αποθεματικό.

Ο συμβιβασμός του 2011 οδήγησε σε μια σειρά αυτόματων περικοπών γνωστών ως «sequester» (διαχωριστικό), οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του 2013.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή