ΗΠΑ: «Διελκυστίνδα» για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό

Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν πρόταση των Ρεπουμπλικανών που αφορούσε στην καθυστέρηση της εφαρμογής του Obamacare
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 21:04
UPD:01/10/2013 00:46
REUTERS/JONATHAN ERNST

Με ψήφους 54 κατά έναντι 46 υπέρ, η Γερουσία απέρριψε την πρόταση που είχε κατατεθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη φωτογραφία, το κτήριο του Καπιτωλίου φαίνεται από το κτήριο Russell της Γερουσίας.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, απέρριψαν την πρόταση που είχε κατατεθεί από την, ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς, Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούσε στην καθυστέρηση, για ένα χρόνο, της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης της υγείας (Obamacare), σε αντάλλαγμα για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και μετά τη λήξη του οικονομικού έτους, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Με ψήφους 54 κατά έναντι 46 υπέρ, η Γερουσία απέρριψε την πρόταση αυτή καθώς και την τροπολογία της Βουλής με την οποία ανακαλείτο ο φόρος στα ιατρικά μηχανήματα.

Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχει ως στόχο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης. Θα επιστρέψει τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα υπερψηφιστεί ή όχι.

Σε διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε απόψε πως το «λουκέτο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες μπορούσε να προληφθεί ενώ κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατασκευή μιας κρίσης που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία και τους πολίτες στις ΗΠΑ.

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι οι βουλευτές θα πράξουν το σωστό.

Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας εντός επτά ωρών από τη λήξη του οικονομικού έτους, αλλά πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση του στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εφαρμοστεί από την Τρίτη.

«Βρισκόμαστε στο ημίχρονο»

«Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να κλείσουμε την κυβέρνηση. Θα κάνουμε το σωστό», είπε ο Πιτ Σέσιονς, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμών του σώματος. «Βρισκόμαστε στο ημίχρονο» , πρόσθεσε.

Ο Σέσιονς έκανε τη δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους λίγο προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, των Ρεπουμπλικανών μελών της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντάρελ Άισα είπε ότι η Βουλή θα κάνει άλλη μια προσπάθεια να αλλάξει τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, υποβάλλοντας μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό.

Η τροπολογία αυτή θα απαιτεί από τον πρόεδρο της χώρας και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του να αποκτήσουν ασφάλιση υγείας μέσω του προγράμματος Obamacare.

Σύμφωνα με μια πηγή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το μέτρο αυτό θα ισχύει επίσης για τα μέλη του Κογκρέσου και τους συμβούλους τους.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ, δήλωσε απόψε ότι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δεν πρόκειται να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό εάν δεν περιλαμβάνει ορισμένες παραχωρήσεις από τους Δημοκρατικούς στο θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Όταν ρωτήθηκε αν οι Ρεπουμπλικανοί θα εξέταζαν την πιθανότητα μιας «καθαρής λύσης», ενός νομοσχεδίου που θα συνέβαλε στη συνέχιση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών καθώς απομένουν ελάχιστες ώρες πλέον για να βρεθεί μια διέξοδος, ο Μπένερ απάντησε: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Ο ίδιος είπε ότι οι βουλευτές θα κληθούν απόψε να ψηφίσουν και πάλι την πρόταση με την οποία εγκρίνεται η προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και την τροπολογία για την αναστολή εφαρμογής, για ένα χρόνο, της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Απόρριψη του ενδεχομένου μονομερούς πρωτοβουλίας Ομπάμα

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την πιθανότητα να αναλάβει πρωτοβουλία μονομερώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και να αυξήσει το όριο του χρέους εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει να το κάνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η λύση αυτή στερείται αξιοπιστίας.

«Ακόμη και αν ο πρόεδρος αγνοούσε το όριο του χρέους, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις για το εάν έχει την εξουσία να ενεργήσει μονομερώς σημαίνει ότι δεν θα ήταν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση και δεν θα την έπαιρναν στα σοβαρά οι διεθνείς αγορές» , δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Δεν πρόκειται να δεχτεί ως αναπόφευκτη την παράλυση της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξαιτίας του αδιεξόδου με τον κρατικό προϋπολογισμό, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν θα διαπραγματευτεί υπό την απειλή του κλεισίματος των κυβερνητικών υπηρεσιών ή της στάσης πληρωμών.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στηρίζει το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτραπεί βραχυπρόθεσμα η χρηματοδότηση της κυβέρνησης, χωρίς να γίνουν περικοπές στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης της υγείας, το οποίο επιδιώκουν να περιστείλουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, λέγοντας ότι δεν γίνεται να υπάρξουν συνομιλίες υπό τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών.

BLOOMBERG

Ο Ομπάμα επανέλαβε, όπως είχε κάνει και την Παρασκευή, ότι το δολάριο είναι το «αποθεματικό νόμισμα» όλου του κόσμου και δεν είναι δυνατόν να παίζονται παιχνίδια με αυτό.

Σε συνομιλίες της τελευταίας στιγμής αναμένεται να επιδοθούν, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, σε μια ύστατη προσπάθεια συμφωνίας για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον και, εάν δεν ευοδωθούν, τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποχρεωθεί να βάλει «λουκέτο» σε όλες τις μη απολύτως απαραίτητες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σε ομοσπονδιακούς οργανισμούς θα σταλούν στο σπίτι τους με άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς εγγύηση αναδρομικών αποδοχών όταν επιστρέψουν.

Θα πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο «κατέβασμα ρολών» στον ομοσπονδιακό κρατικό τομέα εδώ και 17 χρόνια.

Obamacare: Η «πέτρα του σκανδάλου»

Βασικό διακύβευμα και «πέτρα του σκανδάλου» αποτελούν τα έξοδα για την εφαρμογή του νόμου του Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως Obamacare.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια αναθεωρημένη έκδοση του προϋπολογισμού τον οποίο είχε εγκρίνει η Γερουσία, αφαιρώντας τα έξοδα για το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός το οποίο πιθανότατα φέρνει εγγύτερα το δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, είχε δεσμευθεί ότι η Γερουσία θα απορρίψει τον ρεπουμπλικανικής έμπνευσης παραλλαγμένο προϋπολογισμό.

«Οι Ρεπουμπλικανοί θα αντιμετωπίσουν το ίδιο δίλημμα που αντιμετωπίζουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα: είτε θα αφήσουν ανέγγιχτο τον προϋπολογισμό της Γερουσίας να περάσει και με ψήφο από τη Βουλή, είτε θα αναλάβουν την ευθύνη για το κατέβασμα ρολών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Άνταμ Τζέντλεσον, εκπρόσωπος του κ. Ρέιντ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, σημείωσε: «Κάθε μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο ψηφίζει υπέρ του παραλλαγμένου προϋπολογισμού, ψηφίζει πρακτικά υπέρ της αναστολής των κυβερνητικών λειτουργιών σε ομοσπονδιακή κλίμακα».

Εάν οι ομοσπονδιακές κυβερνητικές λειτουργίες ανασταλούν, τα εθνικά πάρκα και τα μουσεία της Ουάσινγκτον θα κλείσουν, οι συντάξεις και τα επιδόματα των βετεράνων θα καθυστερήσουν σοβαρά, ενώ δεν θα εξετάζονται και αιτήσεις για βίζα και διαβατήριο.

Λειτουργίες οι οποίες θεωρούνται ζωτικές, όπως ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας και οι έλεγχοι τροφίμων, θα συνεχιστούν.

Το υπουργείο Άμυνας έχει ενημερώσει το προσωπικό του ότι οι ένστολοι θα συνεχίσουν κανονικά να προσέρχονται στην εργασία τους, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών υπαλλήλων θα αναγκαστεί να παραμείνει κατ’ οίκον χωρίς αποδοχές.

Κρίση δανεισμού

Η επικείμενη αναστολή των ομοσπονδιακών κρατικών λειτουργιών δεν είναι το μόνο άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται σε διαμάχη και για την επέκταση του ορίου δυνατότητας δανεισμού της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα θα αγγίξει το όριο στις 17 Οκτωβρίου, αφήνοντας την κυβέρνηση με τα μισά χρήματα σε σχέση με εκείνα τα οποία έχει ανάγκη για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Εάν το όριο δεν αυξηθεί, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μείνει με 30 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητα ανά ημέρα, ενώ συγκεκριμένες ημέρες του μήνα χρειάζεται έως και το διπλάσιο ποσό.

Μη αύξηση του ορίου πιθανόν να οδηγήσει και σε αδυναμία συνέπειας στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι «μια τέτοια αποτυχία θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη από μια απλή αναστολή των ομοσπονδιακών κυβερνητικών λειτουργιών.

Ανάλογο αδιέξοδο είχε αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον και το 2011. Συμφωνία είχε επιτευχθεί μόλις την τελευταία ημέρα πριν να εξαντληθεί το κρατικό αποθεματικό.

Ο συμβιβασμός του 2011 οδήγησε σε μια σειρά αυτόματων περικοπών γνωστών ως «sequester» (διαχωριστικό), οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του 2013.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα