Το Σάββατο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις τρόικας - ΥΠΟΙΚ

Παραμένουν ανοιχτά μέτωπα
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 23:01
UPD:23:06
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2013, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «προφανώς είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε καθώς υπάρχει συμφωνία στα βασικά μεγέθη».

«Ανοικτός» συνεχίζει να παραμένει ο προϋπολογισμός για το 2014 καθώς παρά τη νέα, άνω των τεσσάρων ωρών, διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα προς προσέγγιση.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, όπως δημοσιεύει το ΑΜΠΕ, ότι «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», φέρνοντας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, οι διαφωνίες αυτές «αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ». Ειδικότερα, πρόκειται για:

- το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014

- τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία (στη σημερινή συνάντηση ήταν παρούσα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας)

- τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

Στον αντίποδα, υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του ΥΠΟΙΚ, «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» η φημολογία ότι υπάρχει κενό 5 δισ. ευρώ για το 2014, που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Το «κλείσιμο» του 2014, συνδέεται πλέον άρρηκτα με το τελικό σχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό και όχι με το προσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2013, ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «προφανώς είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε καθώς υπάρχει συμφωνία στα βασικά μεγέθη. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% και για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ.

Άγνωστη είναι, τέλος, η ημερομηνία αναχώρησης από την Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα επανέλθουν μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, θα παραμείνουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.

Σημειώνεται πως αύριο Σάββατο αναμένεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας η απάντηση για τη διαθεσιμότητα

Στην επόμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα θα απαντήσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στο αίτημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράταση σχετικά με το «δεύτερο κύμα» της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, όπως και στα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή δίωρη συνάντηση των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί όταν δόθηκε η παράταση για το πρώτο «κύμα» της διαθεσιμότητας.

Όπως και στην προηγούμενη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους των δανειστών μία μικρή (δίμηνη-τρίμηνη) παράταση για το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας, προκειμένου αυτή να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δίχως οριζόντιες λύσεις.

Επίσης, ζήτησε να μετρήσουν στις απολύσεις των 15.000 υπαλλήλων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέχρι το 2015 (οι 4.000 εντός του 2013), όσοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα παρά τις σχετικές αποφάσεις εξόδου.

ΣΥΡΙΖΑ: Δανειστές και τροϊκανή κυβέρνηση ακρωτηριάζουν το κράτος

Σημαντική χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η απόφαση αυτή προαναγγέλλει και την αντισυνταγματικότητα των θεσμών της διαθεσιμότητας –κινητικότητας, «που δανειστές και τροϊκανή κυβέρνηση προωθούν την περίοδο αυτή, ακρωτηριάζοντας το ελληνικό κράτος».

Η απόφαση είναι πολύ σημαντική αλλά σημαντικότερος είναι ο δημοκρατικός παλλαϊκός αγώνας για ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, προσθέτει και καταλήγει: «Η ώρα της αριστεράς με τον ελληνικό λαό στο προσκήνιο, πλησιάζει».

Σημειώνεται πως οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματικό το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα που απασχολούνται καθαρά με σχέση Δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η εφεδρεία αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος και στην συνταγματική αρχή της ισότητας, ενώ μια δικαστής επιπρόσθετα έκρινε ότι αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ανασυντάσσεται για να επιτεθεί ξανά ο κ. Μητσοτάκης

Eπίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη:

«Με μεθόδους και τεχνικές πολέμου αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα. Η σημερινή του συνάντηση με την Τρόικα το πιστοποιεί ξεκάθαρα: ζητάει χρόνο με σκοπό να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να επιτεθεί ξανά δριμύτερα σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα