Στην επόμενη επίσκεψη θα απάντησει η τρόικα για παράταση στη διαθεσιμότητα

Σε εξέλιξη η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 18:24
UPD:23:02
FOSPHOTOS/Angeliki Panagiotou

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου ότι θα επιτευχθεί εφέτος «μικρό, ρεαλιστικό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα», χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Στη φωτογραφία οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Στην επόμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα θα απαντήσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στο αίτημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράταση σχετικά με το «δεύτερο κύμα» της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, όπως και στα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή δίωρη συνάντηση των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί όταν δόθηκε η παράταση για το πρώτο «κύμα» της διαθεσιμότητας.

Όπως και στην προηγούμενη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους των δανειστών μία μικρή (δίμηνη-τρίμηνη) παράταση για το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας, προκειμένου αυτή να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δίχως οριζόντιες λύσεις.

Επίσης, ζήτησε να μετρήσουν στις απολύσεις των 15.000 υπαλλήλων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέχρι το 2015 (οι 4.000 εντός του 2013), όσοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα παρά τις σχετικές αποφάσεις εξόδου.

ΣΥΡΙΖΑ: Δανειστές και τροϊκανή κυβέρνηση ακρωτηριάζουν το κράτος

Σημαντική χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η απόφαση αυτή προαναγγέλλει και την αντισυνταγματικότητα των θεσμών της διαθεσιμότητας –κινητικότητας, «που δανειστές και τροϊκανή κυβέρνηση προωθούν την περίοδο αυτή, ακρωτηριάζοντας το ελληνικό κράτος».

Η απόφαση είναι πολύ σημαντική αλλά σημαντικότερος είναι ο δημοκρατικός παλλαϊκός αγώνας για ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, προσθέτει και καταλήγει: «Η ώρα της αριστεράς με τον ελληνικό λαό στο προσκήνιο, πλησιάζει».

Σημειώνεται πως οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματικό το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα που απασχολούνται καθαρά με σχέση Δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η εφεδρεία αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος και στην συνταγματική αρχή της ισότητας, ενώ μια δικαστής επιπρόσθετα έκρινε ότι αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ανασυντάσσεται για να επιτεθεί ξανά ο κ. Μητσοτάκης

Eπίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη:

«Με μεθόδους και τεχνικές πολέμου αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα. Η σημερινή του συνάντηση με την Τρόικα το πιστοποιεί ξεκάθαρα: ζητάει χρόνο με σκοπό να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να επιτεθεί ξανά δριμύτερα σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα