ΥΠΕΘΑ: Να ολοκληρωθούν οι παραγγελίες στα ΕΑΣ πριν την αναδιοργάνωση

Παρουσίαση της θέσης του υπουργείου Άμυνας στους επικεφαλής της τρόικας
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 20:08
UPD:21:31
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας θα έχουν αύριο νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Την ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ύψους 250 εκατ.ευρώ από Μαρόκο και ΗΠΑ, πριν την σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης, πρότεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΘΑ.

Όπως ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαπαγμάτευση είναι ακόμη σε εξέλιξη, με σκοπό να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου.

Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με τα ΕΑΣ, δηλαδή να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.

«Αγκάθι» για τις δύο επιχειρήσεις αποτελούν οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτές (ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ), τις οποίες η επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει παράνομες και απαιτεί την επιστροφή τους.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποδείξει στην τρόικα ότι το σχέδιο της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία των δύο επιχειρήσεων είναι βιώσιμο.

Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας θα έχουν αύριο νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές χρονικό περιθώριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Η μελλοντική βιωσιμότητα του στρατιωτικού σκέλους (μετά την απόσχιση και το κλείσιμο του πολιτικού σκέλους) των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα, αποτελεί το βασικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το μέλλον των δύο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων «έχουμε ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων». Όπως δήλωσε, εάν πειστεί η τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου, η Κομισιόν θα είναι πιο ελαστική σχετικά με την απαίτησή της να επιστραφούν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις δύο επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, γίνονται με φόντο την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Από πλευράς του, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, όπως και για τα άλλα τρία προαπαιτούμενα (διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και Κώδικας Δικηγόρων), συνδέονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ, οπότε, όσο καθυστερεί η συμφωνία, τόσο θα καθυστερεί και η εκταμίευση της δόσης, που με βάση τον προγραμματισμό πρέπει να γίνει εντός του Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα θα συνεχιστούν αύριο το απόγευμα, με επίκεντρο το δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος.

Κατά την πρωινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, στο «τραπέζι» τέθηκαν η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, με την τρόικα να ζητεί επιτάχυνση και πιο ευέλικτο πρόγραμμα, οι διαρθρωτικές αλλαγές (όπως, π.χ., ο Κώδικας των Δικηγόρων, που θεωρείται προαπαιτούμενο) και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα εμμένει στο ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, κατά τη νέα συνάντηση με την τρόικα την Παρασκευή το απόγευμα, αναμένεται να τεθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και το δημοσιονομικό κενό.

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών είχε το απόγευμα και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η αυριανή συνάντηση με την τρόικα θα είναι εφ' όλης της ύλης.

«Ενώ η συγκυβέρνηση είχε διακηρύξει ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές, τελικά υπουργείο Οικονομικών και τρόικα συνθέτουν από κοινού αρμονικά το μαύρο πάζλ των σκληρών μνημονιακών μέτρων, με φορολογικό ρεσάλτο ακόμα και στα χωράφια, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής, απολύσεις στο δημόσιο, μέτρα και ραβασάκια κατά του εμπορικού κόσμου» σχολιάσε ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την τρόικα η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει ότι:

- το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2013 θα προσανατολιστεί στην ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής προστασίας (επιδόματα ανεργίας και διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στο Σύστημα Υγείας)

- οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας θα εξυγιανθούν εν λειτουργία και θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

- η πώληση Επιχειρήσεων Ύδρευσης θα αποτραπεί διότι το αποτέλεσμά της θα είναι η αντικατάσταση ενός κρατικού μονοπωλίου από ένα ιδιωτικό. 

Πρωταρχική έμφαση, τονίζει, πρέπει να δοθεί στην προώθηση αυτών των  μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού κράτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα