Ρέγκλινγκ: Πραγματικό πρόβλημα η φυγή επιχειρήσεων από την Ελλάδα

Απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ερώτηση της Άννυς Ποδηματά
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 15:44
UPD:19:08
EPA/HOW HWEE YOUNG

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η φυγή επιχειρήσεων από την Ελλάδα αποτελούν πραγματικά προβλήματα.

Το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η φυγή επιχειρήσεων από την Ελλάδα αποτελούν πραγματικά προβλήματα, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Άννυς Ποδηματά, αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, θα δώσει στις ελληνικές επιχειρήσεις ανάσα ρευστότητας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση στην χώρα θα βελτιωθεί. Παράλληλα, τόνισε πως η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θα είναι ένα βασικό βήμα προς την επιστροφή στις ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία.

Από πλευράς της, η κ. Ποδηματά συμφώνησε με τον κ. Ρέγκλινγκ ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και ότι το 2014 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ως βασικές προκλήσεις για τη χώρα χαρακτήρισε την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας περνά μέσα από την ενίσχυση του εξαγωγικού τομέα, και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την σημερινή «πιστωτική ασφυξία» που οδηγεί επιχειρήσεις στο εξωτερικό. «Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε σε έναν φαύλο κύκλο» είπε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα