Πτώση στη Wall Street

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 16:51
UPD:16:53
REUTERS/LUCAS JACKSON

Πτωτικά κινείται  η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οδηγώντας τον δείκτη S&P 500 στην πρώτη του εβδομαδιαία πτώση από τον Αύγουστο, εν μέσω ανησυχιών πως οι «διαμάχες» γύρω από τον προϋπολογισμό, θα «χτυπήσουν» την οικονομική ανάπτυξη τις μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Αυτήν την ώρα, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση της τάξης του 0,55% στις 15243,47, ο S&P 500 υποχωρεί 0,53% στις 1689,65 μονάδες, ενώ 0,47% χαμηλότερα κινείται ο δείκτης Nasdaq στις 3769,67 μονάδες.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί από το Κογκρέσο πριν την επόμενη Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, για να αποφευχθεί η διακοπή των σημαντικών λειτουργιών της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως εκτιμούν πως θα υπάρξει συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή.

Το «πάγωμα» της λειτουργίας της αμερικάνικης κυβέρνησης για λίγες ημέρες, θα έχει μικρό αντίκτυπο στην αγορά και την οικονομία, αλλά ένα πιο μακροχρόνιο «πάγωμα» θα έχει σοβαρές συνέπειες, όπως τονίζει ο αναλυτής της Bank of Tokyo-Mitsubishi,  Derek Halpenny. Σίγουρα, η αβεβαιότητα και το όριο του χρέους, έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στις επιχειρηματικές αποφάσεις, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να μην προσεγγίζουν μια κοινή θέση για την αντιμετώπιση του χρέους. Αυτό θα διατηρήσει και την επιφυλακτική στάση στην αγορά, όπως προσθέτει.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν αύξηση 0,3%  τον Αύγουστο, ανάλογη των προβλέψεων των αναλυτών, ενώ οι προσωπικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών.

Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται και τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η μετοχή της BlackBerry ενισχύεται 1,57%, παρά την ανακοίνωση αύξησης ζημιών για το δεύτερο τρίμηνο, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει,  στα 965 εκατ. δολάρια, από ζημιές 229 εκατ. δολάρια, ενώ τα έσοδα της εταιρείας υποχώρησαν 45%.  

Η μετοχή της Nike ενισχύεται 5,6% μετά την ανακοίνωση της αύξησης των κερδών β’ τριμήνου, στα 780 εκατ. δολάρια από 567 εκατ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα