Σλοβενία: «Όχι» σε νέες επιβαρύνσεις λέει ο κεντρικός τραπεζίτης

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 12:57
UPD:13:00
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

Ο Μπόστιαν Γιάζμπετ σημείωσε ότι η Σλοβενία πρέπει να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, να σχεδιάσει ένα πακέτο ενθάρρυνσης της οικονομίας και να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα. 

Μήνυμα ότι η οικονομία και οι πολίτες της Σλοβενίας δεν μπορούν να αντέξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις έστειλε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Banka Slovenije) Μπόστιαν Γιάζμπετς.

Η Σλοβενία, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, πρέπει να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, να σχεδιάσει ένα πακέτο ενθάρρυνσης της οικονομίας και να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα. Το χρέος της είναι σχετικά χαμηλό, αλλά το πρόβλημα είναι το πώς αποπληρώνεται, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η αποπληρωμή είναι πιο εύκολη σε περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, αλλά λίγοι στη χώρα ασχολούνται με το πώς να εξασφαλίσουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε πως δεν είναι παρά μια αντανάκλαση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία. Σημείωσε δε, ότι, η Σλοβενία έφθασε σε ένα σημείο, στο οποίο, βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο λύσεις, «είτε να βρει το θάρρος να κάνει το βήμα προς τα εμπρός ή να αφήσει κάποιον άλλο να το κάνει για εσάς (δηλαδή τη χώρα)».

Ο κ. Γιάζμπετς είναι πεπεισμένος ότι η Σλοβενία διαθέτει επαρκή αντοχή, τεχνογνωσία και σύνεση για να κάνει το βήμα προς τα εμπρός, όμως, πιθανώς θα χρειαστεί κάποια μορφή βοήθειας από ιδιώτες επενδυτές ή φορείς. Εκτιμά, εξάλλου, ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τις δυνατότητες δανεισμού τους, έπειτα από την ολοκλήρωση της μεταφοράς των «τοξικών» τίτλων στην αποκαλούμενη «κακή τράπεζα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενοι μήνες είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς οι ξένοι επενδυτές που είναι έτοιμοι να επενδύσουν στη Σλοβενία περιμένουν να δουν τι πρόκειται να συμβεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα