Γνώμη: Λογιστικά τρικ και διαπραγμάτευση

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 07:00
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Η κυβέρνηση δεν μπορεί ουσιαστικά να λειτουργήσει δημόσια τηλεόραση, ζωντανή απόδειξη παραμένει το εκπεμπόμενο πρόγραμμα τέσσερις σχεδόν μήνες μετά το «μαύρο», καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στο Ραδιομέγαρο.

Την αποδέσμευση της κινητικότητας από τη διαθεσιμότητα επιδιώκει και αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα. Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα υψηλοί, αφού εκτός από τις 25.000 κινητικούς -σχεδόν το ένα τρίτο απ’ αυτούς εκτιμάται ότι θα καταλήξει στη διαθεσιμότητα κι από εκεί εκτός Δημοσίου- θα υπάρξουν και 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους, καθώς και 11.000 έως το τέλος του 2014. Και έπεται συνέχεια...

Οι φετινές 4.000 απολύσεις έχουν εν μέρει καλυφθεί από τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, αλλά και από τις βιομηχανίες του δημόσιου τομέα, ενώ σε αυτές αναμένεται να προστεθούν και κάποιες άλλες απολύσεις από τους μέχρι τώρα διαθέσιμους.

Η «αισιοδοξία» -όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα- που επικρατεί στην ελληνική πλευρά δεν οφείλεται στο ότι το πρόγραμμα πάει καλά, αλλά στο ότι αυτή τη φορά κατέστη δυνατό να είμαστε εντάξει με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αυτό μπορεί να χρεωθεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως πρώτη νίκη. Παρά ταύτα ο «πόλεμος», η προσπάθεια δηλαδή, μόλις άρχισε.

Οι 2.600 απολύσεις της ΕΡΤ, όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις, ήταν και παραμένουν περισσότερο ένα «λογιστικό τρικ» για τη συμπλήρωση των αριθμών, παρά θέμα ουσίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί ουσιαστικά να λειτουργήσει δημόσια τηλεόραση -ζωντανή απόδειξη παραμένει το εκπεμπόμενο πρόγραμμα τέσσερις σχεδόν μήνες μετά το «μαύρο», καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στο Ραδιομέγαρο-, αφού δεν μπορεί να μετακινήσει προσωπικό από άλλους κλάδους ή υπουργεία για τη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Με δεδομένο αυτό, ουσιαστικά, περιμένει να γίνει αποδεκτό το δεύτερο αίτημα που κατέθεσε χθες στην τρόικα, δηλαδή να δεχθούν οι δανειστές ως «απολυμένους» αυτούς που έχουν καταθέσει προσφυγές κατά των αποφάσεων απόλυσής τους και συνεχίζουν την εργασία τους με προσωρινές διαταγές.

Ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών ανέρχεται περί τις 6.000. Αν αυτό γίνει αποδεκτό, τότε θα μπορεί ένα μεγάλο μέρος -το μεγαλύτερο- των απολυμένων της ΕΡΤ να περάσει στη νέα Δημόσια Τηλεόραση, να «απελευθερωθεί» το κτήριο της Μεσογείων που τελεί υπό κατάληψη και να ξαναρχίσουν οι κανονικές εκπομπές. Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, η ταχεία επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μάλλον δεν είναι ορατή. Είναι θέμα αριθμών.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα