Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2003 10:08

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων αναρριχήθηκε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο με πρωταγωνιστές τους κλάδους τραπεζών και τηλεπικοινωνιών. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 149,76 μονάδες ή 1,75% και διαμορφώθηκε στις 8.708,58 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανάμεσα στις 8.528,81 και τις 8.755,35 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 863,64 μονάδες αυξημένος κατά 1,14%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά μετά την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γιεν.

Η εξασθένηση του ιαπωνικού νομίσματος αποδίδεται κυρίως στην έντονη φημολογία ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να παρέμβει στις χρηματαγορές, πουλώντας το εθνικό νόμισμα, για να σταματήσει την ανεπιθύμητη -για τις εξαγωγικές εταιρείες- ανατίμηση του νομίσματος.

Οι μετοχές των εταιρειών Fuji Photo Film και Canon ενισχύθηκαν κατά 4,91% και 2,27% αντιστοίχως. H μετοχή της Toyota, της κορυφαίας ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έκλεισε με άνοδο 1,33%.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεχώρισε η μετοχή της Nippon Telegraph & Telephone (NTT), η οποία ενισχύθηκε κατά 3,95%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας "Nihon Keizai", η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Ιαπωνίας να προβεί σε αύξηση κατά περίπου 5% της χρέωσης προς τους ανταγωνιστές της, προκειμένου να χρησιμοποιούν το δίκτυό της. Εκπρόσωπος της NTT αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και ο κλάδος των τραπεζών. Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε η μετοχή της Mizuho Holdings κλείνοντας με άνοδο 4,15%. Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού ανακοίνωσε σχέδιο για την αύξηση του κεφαλαίου της κατά περίπου ένα τρισεκ. γιεν (8,47 δισεκ. δολ.).

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η διοίκησης της Mizuho προέβη στην εκτίμηση ότι η τράπεζα θα εμφανίσει ετήσιες ζημίες ύψους 1,95 τρισεκ. γιεν (16 δισεκ. δολ.). Το ποσό αυτό είναι κατά σχεδόν εννέα φορές υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα