Tάσεις ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2003 10:27
UPD:12:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, η πλειονότητα των οποίων υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

Η αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αποδίδεται στη σημαντική άνοδο που σημείωσαν σήμερα οι δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/21/275333.htm , καθώς και στα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα οι δαπάνες των γάλλων καταναλωτών αυξήθηκαν κατά 1,6% σε μηναία βάση ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί σε διάστημα σχεδόν τριών ετών. Βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, οι εν λόγω δαπάνες είχαν μειωθείτο Νοέμβριο κατά 1,8%.

Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, στις 10:18 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης CAC 40 είχε διαμορφωθεί στις 3.047,53 μονάδες αυξημένος κατά 0,91%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 βρισκόταν την ίδια ώρα στις 3.802 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,64% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.940 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,63%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μετά την είδηση ότι η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα πάνω τη σύστασή της για τη μετοχή της Vodafone σε «αγορά», ενώ μέχρι τώρα συνιστούσε την τήρηση ουδέτερης στάσης. Η μετοχική τιμή της βρετανικής εταιρείας ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 1,49%.

Ανάλογη άνοδο σημειώνει και η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal. Η Vivendi απέφυγε να σχολιάσει, μέσω εκπροσώπου της, τις φήμες σχετικά με το νέο ενδιαφέρον για την εξαγορά του αμερικανικού ενεργητικού της. Πηγές όμως προσκείμενες στον όμιλο ανέφεραν ότι εταιρείες από το χώρο της ψυχαγωγίας εξέφρασαν ενδιαφέρον για υποβολή προσφοράς.

Κέρδη (1,55%) καταγράφει επίσης η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι οι ζημίες της στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο περιορίστηκαν σημαντικά http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/21/275206.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα