Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2003 10:08

Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων αναρριχήθηκε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο με πρωταγωνιστές τους κλάδους τραπεζών και τηλεπικοινωνιών. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 149,76 μονάδες ή 1,75% και διαμορφώθηκε στις 8.708,58 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανάμεσα στις 8.528,81 και τις 8.755,35 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 863,64 μονάδες αυξημένος κατά 1,14%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά μετά την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γιεν.

Η εξασθένηση του ιαπωνικού νομίσματος αποδίδεται κυρίως στην έντονη φημολογία ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να παρέμβει στις χρηματαγορές, πουλώντας το εθνικό νόμισμα, για να σταματήσει την ανεπιθύμητη -για τις εξαγωγικές εταιρείες- ανατίμηση του νομίσματος.

Οι μετοχές των εταιρειών Fuji Photo Film και Canon ενισχύθηκαν κατά 4,91% και 2,27% αντιστοίχως. H μετοχή της Toyota, της κορυφαίας ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έκλεισε με άνοδο 1,33%.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεχώρισε η μετοχή της Nippon Telegraph & Telephone (NTT), η οποία ενισχύθηκε κατά 3,95%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας "Nihon Keizai", η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Ιαπωνίας να προβεί σε αύξηση κατά περίπου 5% της χρέωσης προς τους ανταγωνιστές της, προκειμένου να χρησιμοποιούν το δίκτυό της. Εκπρόσωπος της NTT αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και ο κλάδος των τραπεζών. Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε η μετοχή της Mizuho Holdings κλείνοντας με άνοδο 4,15%. Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού ανακοίνωσε σχέδιο για την αύξηση του κεφαλαίου της κατά περίπου ένα τρισεκ. γιεν (8,47 δισεκ. δολ.).

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η διοίκησης της Mizuho προέβη στην εκτίμηση ότι η τράπεζα θα εμφανίσει ετήσιες ζημίες ύψους 1,95 τρισεκ. γιεν (16 δισεκ. δολ.). Το ποσό αυτό είναι κατά σχεδόν εννέα φορές υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης.