Market Beat: Μια ακόμα διαφορετική εκδοχή της συσσώρευσης αναμένουν σήμερα στο Χ.Α.

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 10:41
UPD:23/10/2013 17:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μια σειρά από ειδήσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τη δυναμική της διαβούλευσης της κυβέρνησης με τους επιθεωρητές της τρόικας, βοήθησαν χθες για μια εντυπωσιακή άνοδο. Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που στη διάρκεια του β εξαμήνου έχουν αρνητική απόδοση εμφάνισαν μετά από καιρό κέρδη μεγαλύτερα του μέσου όρου. Οι επενδυτές χθες κινήθηκαν εισάγοντας σταθερά εντολές αγοράς για μετοχές του 25άρη με ρυθμό συναλλαγών που δεν διέφερε από της Δευτέρας, αλλά έδιναν σταθερή ανοδική κλίση στους βασικούς δείκτες επί πέντε ώρες. Ωστόσο, μετά τις 16:30 με εντατικοποίηση των ρυθμών συναλλαγών αρκετοί από τους συναλλασσόμενους ξεφόρτωσαν μέρος της θέσης που κατείχαν, ακόμα και αν την σχημάτισαν στην έναρξη, όπου ο δείκτης FTSE ακούμπησε το επίπεδο των 335 μονάδων και στις 16:26 έφθασε στις 347. Τα αίτια της αλλαγής στάσης πιθανότατα θα καθορίσουν σήμερα αν η άνοδος θα συνεχιστεί ή θα περάσει σε χαμηλότερα επίπεδα το ΧΑ, σε μια φάση σταθεροποίησης πάνω από τις 340 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Στη Wall Street την Τρίτη, οι μετοχές των ΗΠΑ ως επί το πλείστον έκλεισαν χαμηλότερα. Ο Dow Jones Industrial Average έπεσε 0,42%, ο δείκτης Standard&Poors 500 στο -0,25% και ο Nasdaq Composite Index εμφάνισε μια οριακή  αύξηση των +0,08%. Ο Πρόεδρος της New York Fed κ. William Dudley, σε συνέντευξή του στο CNBC την Τρίτη, υπερασπίστηκε την απόφαση έκπληξη της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, διότι η οικονομία των ΗΠΑ ήταν πιο αδύναμη από ό, τι η Fed υπολόγιζε τον Ιούνιο. Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ την Τρίτη ήταν ανάμεικτα οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν τον Ιούλιο, αλλά η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε το Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα ότι τα υψηλότερα επιτόκια και μια υποτονική οικονομία θα ήταν δυνατό να παρεμποδίσουν τη ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς. Οι Dow και S&P500 έκλεισαν χαμηλότερα επεκτείνοντας τις πρόσφατες απώλειές τους σε μια τέταρτη συνεδρίαση καθώς οι ανησυχίες για πιθανή διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ προστίθενται στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Το ευρώ αναγκάστηκε να περάσει στην άμυνα, σήμερα αντιμετωπίζοντας  πωλήσεις υπό πίεση όλη τη νύχτα μετά τα στοιχεία από τον δείκτη Ifo think tank την Τρίτη που έδειξε ότι το ηθικό των γερμανικών επιχειρήσεων βελτιώθηκε ελαφρά το Σεπτέμβριο τόσο ώστε να αγγίξει ένα υψηλό 17-μηνών, αλλά ο δείκτης υπολειπόταν των προβλέψεων της κοινής γνώμης των αγορών. Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της Fed και τα σχόλια τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δια στόματος του Πρόεδρου Μάριο Ντράγκι, ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει πιο μακροπρόθεσμα δάνεια για να κρατήσει χωρίς άνοδο τα επιτόκια της αγοράς χρήματος έχουν διατηρήσει το δολάριο κάτω και τώρα καρφώθηκε και το ευρώ.

Οι Ασιατικές μετοχές σήμερα υποχώρησαν και το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στις ασιατικές συναλλαγές, καθώς οι ανησυχίες για πιθανή διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της πολιτικής της Federal Reserve άφησε τους επενδυτές διστακτικούς στο να λάβουν επιθετικά θέσεις.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Σε φάση αναμονής δείχνει να βρίσκεται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη συγκριτικά χαμηλή αξία συναλλαγών. Με αυτά τα δεδομένα, είναι επιθυμητή μία εικόνα συσσώρευσης - ισορροπίας μεταξύ 980 και 1025 μονάδων, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα, θα περιμένουν αν εκμεταλλευτούν επενδυτικές ευκαιρίες, αναλόγως των εξελίξεων.
Μια εταιρεία αναλύσεων σε έκθεση της θεωρεί ότι το ΧΑ, σε επίπεδο αποτιμήσεων, είναι πολύ "γενναιόδωρο", και προβλέπει πτώση της τάξης του 10%.

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Εξυφαίνεται ο φόβος για τα χρονικά όρια για την απόφαση επί του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό συνέχισαν να χαλιναγωγούν την όρεξη έναντι της ανάληψης  κινδύνου εν μία νυκτί, με τις αγορές μετοχών κάτω, και τα ασιατικά χρηματιστήρια μικτά ενώ το δολάριο σε γενικές γραμμές είναι πιο σταθερό. Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την συνέχεια στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης πέρα από το τέλος του μήνα, αλλά με αντάλαγμα τη μείωση της χρηματοδότησης για σχέδιο Ομπάμα για την περίθαλψη. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αντέδρασαν με ισοπέδωση στη διάρκεια της νύχτας, μια κίνηση που υποστηρίζεται από ασθενέστερα από την αναμενόμενα δεδομένα για την αγορά κατοικιών, την μέτρηση της Richmond Fed για τον κλάδο της μεταποίησης και τα δεδομένα της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Εν τω μεταξύ, η IFO δείκτης του κλίματος στις γερμανικές επιχειρήσεις τελείωσε το τρίτο τρίμηνο στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής για φέτος βασίζεται στις καλύτερες προσδοκίες για τις οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών.  Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής ανάκαμψης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά τους επόμενους μήνες, κατά την άποψή μας.

Τεχνική ανάλυση

Από την πλευρά της στατιστικής ανάλυσης ο 25άρης δεν έχει καταφέρει ακόμα στην προσπάθεια που γίνεται αυτόν τον Σεπτέμβριο να ξεπεράσει τη ζώνη τιμών που όρισαν οι συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου αλλά πέτυχε να περάσει δυο φορές μέσα σε αυτή.

Τον Φεβρουάριο στις 20/2 οι θεσμικοί έφεραν τον 25άρη πάνω από τις 350 μονάδες αφού το υψηλό εκείνης της μέρας ήταν οι 353,45 μονάδες και μετά ξεκίνησε μια πολύ σημαντική κάθοδος διαρκείας αφού στην ολοκλήρωσή της είχαμε την εγγραφή του ελάχιστου για το 2013 στις 8/4. Άρα η προϊστορία θέλει η αντίσταση στα επίπεδα των 350 μονάδων να είναι ισχυρότατη και για ορισμένους η βασικότερη αντίσταση του τρέχοντος έτους. Αυτοί υποστηρίζουν ότι μόλις 12 συνεδριάσεις στο τρέχον έτος έχουν να παρουσιάσουν τιμές  του FTSE πάνω από τις 355 μονάδες και συνεπώς αυτές αποτελούν την ισχυρότερη σκληρή οροφή με τη περίοδο που ο 25άρης πέρασε πάνω από τις 355 να είναι μόλις οκτώ συνεδριάσεις στο 2013 και τις υπόλοιπες μέρες τα κλεισίματα να έχουν γίνει κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Αρκετοί αναλυτές ειδοποιούν πως τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν αν ο ΓΔ περάσει για τα καλά πάνω από τις 1050 μονάδες η στήλη ανάλογη προτροπή κάνει στους ιδιώτες επενδυτές για την περίπτωση που ο 25άρης περάσει πάνω από τις 355 μονάδες. Τότε τεχνικά τουλάχιστον οι δυνατότητες του να περάσει πάνω από τα υψηλά των 410 μονάδων που σημειώθηκαν τον Μάιο. Θεωρούμε πως η απόσταση από τις 355 ή τις 360 μονάδες (για να σιγουρευτεί ο επενδυτής για την σταθερότητα της ανοδικής ορμής) ως τις 410 προσφέρει προσδοκίες για ικανοποιητικά κέρδη στα ΣΜΕ του 25άρη και εκεί φαίνεται πως υπάρχει πλέον αυξημένο ενδιαφέρον και από την πλευρά ξένων θεσμικών επενδυτών με βάση την κατανομή των ανοικτών συμβολαίων στα ΣΜΕ του δείκτη των blue chip.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Η οριζόντια περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού του 2013 κατά 10%, που θα αποφέρει περίπου 1,4 δισ. ευρώ, αποτελεί το... κρυφό όπλο του υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και τη συγκράτηση του ελλείμματος. Παράλληλα, η τρόικα... φρέναρε την αισιοδοξία του ΥΠΟΙΚ για τη μικρότερη ύφεση το 2013 και τα δύο μέρη συμφώνησαν στο -4%, από -3,8% που ήθελε η ελληνική πλευρά.

• Σε επτά βελτιώσεις στο σχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα επιβληθεί από το 2014 με στόχο να αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός κυβερνητικού σχήματος.

• Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν στις 6 το απόγευμα αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Και σήμερα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι προνοιακές μονάδες και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων στην κινητοποίηση. Mε προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν επίσης οι πλοηγικές υπηρεσίες στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Πλοηγών συμμετέχει στην απεργία. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι δάσκαλοι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι εφοριακοί και οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

• Αύξηση κατά 6% κατέγραψαν τα φορολογικά έσοδα της Πορτογαλίας τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013, με αποτέλεσμα το δημόσιο έλλειμμα να μείνει εντός των ορίων που έχουν τεθεί βάσει του μνημονίου δανεισμού της από την τρόικα.

• Έσπασε το φράγμα των 2.000 μονάδων ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς Baltic Dry (BDI) κλείνοντας προχθες στις 2.021 έπειτα από ένα ανοδικό ράλι που ξεκίνησε από τις 1.139 μονάδες στις 2 Σεπτεμβρίου και διακόπηκε μόνο μία ημέρα, στις 12/9, οπότε είχε μια παροδική πτώση κατά επτά μονάδες. Τελευταία φορά που ο BDI βρέθηκε πάνω από τις 2.000 μονάδες ήταν στις 27 Οκτωβρίου του 2011, όταν και έκλεισε στις 2.091 μονάδες.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε την θέση των ΗΠΑ μπροστά στους ηγέτες του κόσμου για την επίλυση των βαθύτερων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά ξέφτισαν οι ελπίδες για την ταχύ άλμα προς τα εμπρός. Η απόφαση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουανί να μην υπάρξει συνάντηση με τον κ. Ομπάμα ούτε καν ανταλλάσσοντας μια χειραψία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, γκρέμισε τις ελπίδες Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων που ήλπιζαν πως κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει μία πρόοδο στις προσπάθειες για να ηρεμήσουν οι εντάσεις. Ο κ. Ρουανί έδωσε συνέχεια στην κίνηση αυτή με δηλώσεις του στον ΟΗΕ όπου πρόβαλε τις ελπίδες του για συμφιλίωση, κρατώντας σταθερή στάση σχετικά με το δικαίωμα του Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου και επέκρινε ορισμένες πτυχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων στη Τεχεράνη.

• ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ-Το επιχειρηματικό κλίμα στην Γερμανία βελτιώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το Σεπτέμβριο, αλλά ομάδες της βιομηχανίας προειδοποιούν ότι η οικονομική δυναμική της χώρας μπορεί να χάσει την ισχύ της αν καγκελάριος Angela Merkel κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει μια συμφωνία με την αντιπολίτευση αριστερά του κέντρου για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

• ΜΟΣΧΑ-Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Ρωσία για το 2013 και το 2014, για τρίτη φορά φέτος, προτρέποντας την κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

• Βρυξέλλες-Στα καλούπια σκάλωσε η αλλαγή του κανόνα που θα μπορούσε να ανακουφίσει από το βάρος των μέτρων λιτότητας. Επιμένει η WSJ στην αλλαγή που εγκρίθηκε από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να συζητηθεί σε μια συνάντηση την Τρίτη από ανώτερους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην The Wall Street Journal για την απόφαση της περασμένης εβδομάδας δημιούργησε ανησυχίες σε ορισμένες πρωτεύουσες των κρατών μελών σχετικά με τις επιπτώσεις της στις δημοσιονομικές πολιτικές, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

• ΗΠΑ-Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερα από επτά χρόνια κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, σύμφωνα με ένα δείκτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αν και πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αύξηση των τιμών θα μπορούσε σύντομα να περιπέσει σε μέτρια. Οι τιμές σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12,4% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον δείκτη Standard & Poors / Case-Shiller index.

• ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-Όταν περισσότερο από δύο χρόνια πριν, οι ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση πλησίασε νόμιμο όριο δανεισμού της ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άρχισε μακρά και ταραχώδη διαπραγμάτευση με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι αξιολογήσεις επί του έργου του μέσω δημοσκοπήσεων έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Τώρα, ο κ. Ομπάμα επιχειρεί μια νέα στρατηγική, αρνείται να διαπραγματευτεί κάτω από όρους για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους υποστηρίζοντας ότι εναπόκειται στο Κογκρέσο να δώσει στην κυβέρνηση την εξουσία να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Αλλά και η νέα στάση του προέδρου ενέχει κινδύνους για την αξιολόγηση της πολιτικής του ικανότητας.

• Το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπως δήλωσε στο Reuters αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα