Γερμανία: Περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 13:04
UPD:13:47
REUTERS/INA FASSBENDER

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που βασίζεται στις απαντήσεις 7.000 επιχειρήσεων, ανήλθε στις 107,7 μονάδες από 107,6 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο.

Βελτίωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, για πέμπτο συνεχή μήνα, τον Σεπτέμβριο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που βασίζεται στις απαντήσεις 7.000 επιχειρήσεων, ανήλθε στις 107,7 μονάδες από 107,6 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς χαμηλότερα του αναμενόμενου, καθώς οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 108,2 μονάδες.

«Η περαιτέρω άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει. Ωστόσο, αναμένουμε η ανάπτυξη να είναι σχετικά υποτονική», σχολίασε ο Ben May, οικονομολόγος στην Capital Economics.

EURONEWSGREEK

Την ίδια ώρα, ενδείξεις βελτίωσης της γερμανικής οικονομίας μέχρι τα τέλη της χρονιάς διακρίνει η Bundesbank, παρά την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής.

«Η μέτρια αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες και η αξιοσημείωτη βελτίωση στις προσδοκίες παραγωγής και εξαγωγών σηματοδοτούν ανοδικές οικονομικές τάσεις για τους επόμενους μήνες», αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Έπειτα από συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 και υποτονική ανάκαμψη στις αρχές του 2013, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, κυρίως χάρη στην εσωτερική ζήτηση.

«Το εξαιρετικά θετικό καταναλωτικό κλίμα συνεχίζεται, έχοντας ως στήριγμα την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την καλή κατάσταση στην αγορά εργασίας», σημειώνεται στην έκθεση της Bundesbank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα