Ιράν: Ανοιχτός σε συνομιλίες για τα πυρηνικά ο Ρουχανί

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 06:10
UPD:12:32
RT

Η ομιλία του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

A- A A+

Πρόθυμος να συμμετάσχει σε «δεσμευτικές αλλά με αποτελέσματα» συζητήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τόνισε παράλληλα ότι τα πυρηνικά όπλα «δεν έχουν θέση στην άμυνα και την ασφάλεια του Ιράν», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα επηρεαστεί από τις «ομάδες πίεσης» και ζήτησε να υπάρξει μια συνεπής στάση από την Ουάσινκτον επί του θέματος.

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Ρουχανί ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την χαρακτήρισε «κυνική» και υποστήριξε ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Ήταν μια κυνική ομιλία γεμάτη υποκρισία», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Δεν έγινε καμία πρακτική εισήγηση για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και δεν έκανε καμία δέσμευση για την εκπλήρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό είναι ακριβώς το σχέδιο του Ιράν, να κερδίσει χρόνο ώστε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

REUTERS
EURONEWSGREEK
 Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα υφίσταται καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς.

Ομπάμα: Εφικτή μια συμφωνία με το Ιράν

THE WHITE HOUSE

Νωρίτερα, κατά τη δική του ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε συγκρατημένο άνοιγμα προς την Τεχεράνη, αναφερόμενος στη νέα, μετριοπαθέστερη διεθνή γραμμή την οποία φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση του νέου προέδρου του Ιράν, Χασάν Ρουχανί.

Σημείωσε ότι θέλει να δει τη διπλωματική οδό να δίνει αποτελέσματα στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος παρά τα τεράστια εμπόδια και κάλεσε το Ιράν να αποδείξει τον αμιγώς ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του «με διαφανή και επαληθεύσιμο τρόπο».

REUTERS

O Μπ. Ομπάμα για το Ιράν

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να συμμορφωθεί με την Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ώστε να βγει από τη διπλωματική της απομόνωση.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν την απόκτηση πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή