Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η διένεξη Glaxo - φαρμακαποθηκών

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2003 21:10

Τη συνδρομή του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ζητάει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να επιλύσει τη διένεξη μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας Glaxowellcome ΑΕΒΕ από τη μία, και 16 συνεταιρισμών φαρμακοποιών και 41 φαρμακαποθηκών των εταιρειών Κ.Π. Μαρινόπουλος και Φαρμακευτική Pharma Group Μεσσηνίας από την άλλη.

Οι καταγγέλλοντες περιέγραψαν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Glaxowellcome ΑΕΒΕ για την πώληση των φαρμάκων Lamictal, Imigran και Serevent. Η καταχρηστική συμπεριφορά συνίσταται στην άρνηση της βρετανικής μητρικής εταιρείας GlaxoSmithKline, να ικανοποιήσει τις παραγγελίες των χονδρεμπόρων φαρμάκων με τα συγκεκριμένα σκευάσματα, με το αιτιολογικό ότι οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις τα επανεξάγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι τιμές τους είναι πολύ υψηλότερες από την Ελλάδα και προκαλούν έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της μητρικής εταιρείας.

Η Glaxo προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητώντας αρνητική πιστοποίηση (δηλαδή έγκριση αυτής της τακτικής της). Παράλληλα, όμως, στην Επιτροπή προσέφυγαν και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών και φαρμακαποθήκες.

Μετά από πολλές συνεδριάσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού, απέφυγε να εκδώσει οριστική απόφαση και ζητάει από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων να απαντήσει στο προδικαστικό ερώτημα αν πρέπει να εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού με τον ίδιο τρόπο και στις αγορές, όπου ο ανταγωνισμός στρεβλώνεται από κρατικές παρεμβάσεις, όπως είναι η αγορά φαρμάκου στην οποία τα προϊόντα βρίσκονται υπό καθεστώς διατίμησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα