Με δύο ταχύτητες η Ν. Υόρκη

Σε νέα χαμηλά η Ευρώπη
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 00:01
UPD:06:33

ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ των εταιρικών αποτελεσμάτων κινείται η Wall Street, που όμως αδυνατεί να βρει συγκεκριμένη κατεύθυνση καθώς οι ανακοινώσεις κερδών παραμένουν αντιφατικές στις ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες αργά το απόγευμα στη Ν.Υόρκης, όμως ο δείκτης Nasdaq παρουσίαζε κέρδη αντανακλώντας την ανακούφιση που προκάλεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα της Lucent Technologies και ο δείκτης S&P 500 της ευρύτερης αγοράς ήταν στάσιμος.

Οι Αμερικανοί επενδυτές δείχνουν «πεινασμένοι» για θετικές ενδείξεις από τον εταιρικό τομέα, όμως τα πράγματα παραμένουν θολά, ειδικά όσον αφορά στις προοπτικές της κερδοφορίας.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε κατά το κλείσιμο 124,17 μονάδες, ποσοστό 1,47%, φθάνοντας στις 8.318,73 μονάδες. Με απώλειες 4,77 μονάδων, ποσοστό 0,35% έκλεισει ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq φθάνοντας στις 1.359,48 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε πτωτική πορεία για ακόμη μία συνεδρίαση, με τους δείκτες να υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα τριμήνου, πιεζόμενα από τους φόβους για επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη και από την αρνητική εικόνα που έδειξε η Wall Street.

Οι μετοχές του τομέα ασφαλειών δέχθηκαν το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων καθώς οι επενδυτές επηρεάσθηκαν περισσότερο από τα δυσοίωνα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ιταλικός γίγας Generali (έκλεισε με πτώση 4,5%), ενώ η μετοχή του γερμανικού τουριστικού κολοσσού TUI AG υποχώρησε κατά 7% έπειτα από την ανακοίνωση αρνητικών αποτελεσμάτων για το 2002 και την άρνηση της εταιρείας να κάνει πρόβλεψη για το τρέχον έτος.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,8% και 2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται μια ανάσα από το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 800 μονάδων (812 μονάδες) και στα χαμηλότερα από τις 11 Οκτωβρίου 2002.

Στρατηγικοί αναλυτές, ωστόσο, επιμένουν ότι από την στιγμή που ο πόλεμος με το Ιράκ θα φύγει από τη μέση, οι επενδυτές θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στα ουσιώδη δεδομένα και προβλέπουν σημαντική ανάκαμψη των αγορών.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Baloise (-7,8%), Allianz (-2,3%), Aegon (-4,2%), Bayer, BP (-3,2%), Royal Dutch/Shell (-3,8%), France Telecom (+2,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα