Energean: «Επενδυτικές ευκαιρίες» στον τομέα των υδρογονανθράκων

Ομιλία Μ. Ρήγα στο 2o Συνέδριο Balkans Oil & Gas 2013
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 15:34
UPD:16:14
ENΕRGΕAN OIL & GAS

Η Energean Oil & Gas άρχισε ένα νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων στην περιοχή του Πρίνου.

Την εκτίμηση ότι στη χώρα μας υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στη στεριά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές στον τομέα των υδρογονανθράκων, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil&Gas Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο 2ο Annual Balkans Oil & Gas Summit.

Ο κ. Ρήγας εστίασε στο παράδειγμα της Energean, η οποία, όπως είπε, τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει περί τα 150 εκατ. ευρώ για να αναβιώσει την παραγωγική δραστηριότητα στον Πρίνο και στη Νότια Καβάλα, ενώ έχει σε εξέλιξη ένα νέο πρόγραμμα με συνολικά τέσσερις γεωτρήσεις και προϋπολογισμό 60 εκατ. δολάρια στον Πρίνο, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής εντός του πρώτου διμήνου του 2014.

Η εταιρεία έχει παραγάγει πάνω από 110 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Το αναπτυξιακό της πρόγραμμα αφορά παραχωρήσεις όπως ο Πρίνος και η Νότια Καβάλα, το κοίτασμα Ε, τα Ιωάννινα, το Κατάκολο καθώς και περιοχές στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού, συνολικής έκτασης άνω των 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο ίδιος πάντως συνέστησε «υπομονή» στην προσπάθεια που γίνεται, σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη με επίκεντρο τις επιτυχίες στο κοινό πρόγραμμα Ισραήλ και Κύπρου.

Αναφερόμενος στα προσκόμματα που αντιμετωπίζει η Energean στη δραστηριότητά της, ο κ. Ρήγας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η γραφειοκρατία στην απόκτηση αδειών είναι σημαντική, ενώ η έλλειψη επαρκών στοιχείων εμποδίζει τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών να εργαστούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα». Πρόσθεσε δε ότι «είναι συχνές οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, ενώ υπάρχουν και οι γνωστοί περιορισμοί λόγω των σχέσεων με την Τουρκία».

Παρόλα αυτά, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγάγει τον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ως κορυφαία προτεραιότητα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα να έχει εκ των πραγμάτων ρόλο - κλειδί στην προώθηση των στόχων.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα